S kræver nye svar fra miljøministeren om Carlsbergs forurening i Nepal

Christian Rabjerg Madsen, Socialdemokraternes miljøordfører, vil udfordre Danmarks nye miljøminister omkring Carlsbergs forurening i Nepal.
Foto: Socialdemokratiet Partikontoret
Emilie Ekeberg

JournalistHusk at dele
Tema
Branche
Virksomhed
Land
Foto: Socialdemokratiet Partikontoret
Socialdemokraterne vil have ministeren på banen efter at Carlsberg nu indrømmer miljøforurening i Nepal.
Emilie Ekeberg

JournalistDa den danske miljøminister, Esben Lunde Larsen (V), i marts i år blev konfronteret med alvorlig miljøforurening ved den danske ølgigants ølbryggeri i Nepal, henviste ministeren til, at Carlsberg selv afviste at stå bag forureningen.

Derfor måtte det være op til nepalesiske myndigheder at undersøge hvorvidt bryggeriet stod bag den forureningen som Danwatch og P1 Orienterings undersøgelser påviste, mente ministeren.

"Jeg kan konstatere, at Carlsberg og Danwatch i den pågældende sag har forskellige opfattelser af den aktuelle situation mht. forurening, og her må det være de lokale miljømyndigheders opgave at undersøge, hvad der er korrekt", lød det fra den nu afgåede miljøminister Esben Lunde Larsen (V), i hans svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Nu erkender Carlsberg så, at de alligevel har fundet forureningskilder fra deres bryggeri, som ligger lige ud til den mægtige Narayani-flod, der løber gennem et naturreservat med udrydningstruede dyr.

Denne sag er jo særlig kritisk, fordi der var statslige midler indblandet i virksomhedens indtog på det nepalesiske marked. Og det er helt uholdbart at man giver udviklingsmidler, der ikke bidrager til lokal vækst på en bæredygtig måde.

Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for S

Vendingen får Socialdemokraterne til at varsle nye ministerspørgsmål i sagen.

"Fundamentet for det svar, der er givet, er nu forandret. Jeg vil gerne spørge ministeren hvordan han stiller sig overfor det", siger Socialdemokraternes miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

Sætter ny minister på prøve

Det bliver den nye miljøminister, Jakob Elleman-Jensen (V), der skal svare for sin forgænger. Socialdemokraterne vil benytte lejligheden til at udfordre den nyudklækkede minister på hans tiltrædelsesløfter.

"Vi har nu en minister, der har sagt, at han ønsker en grønnere profil end sin forgænger. Det her kan være en god anledning for ham til at vise, at det ikke bare er tom snak. Fordi at der i denne sag er tale om en meget alvorlig forurening, der har haft konsekvenser for mennesker og natur i Nepal", siger miljøordfører Rabjerg Madsen.

Hvilke skridt kan ministeren tage over for Carlsberg?

"Carlsberg er uden for dansk jurisdiktion i dette tilfælde, men det er oplagt, at ministeren tager en kritisk dialog med virksomheden for at forsikre sig om, at de ikke længere forurener i Nepal, og om, at det her ikke sker igen", siger Rabjerg Madsen.

Han peger på, at regeringen har et særligt ansvar, fordi Carlsberg havde danske udviklingsmidler i ryggen da de byggede bryggeriet i Nepal, gennem Investeringsfonden for udviklingslande (IFU).

"Denne sag er jo særlig kritisk, fordi der var statslige midler indblandet i virksomhedens indtog på det nepalesiske marked. Og det er helt uholdbart at man giver udviklingsmidler, der ikke bidrager til lokal vækst på en bæredygtig måde. Det er en skærpende omstændighed", siger Rabjerg Madsen.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Tema
Virksomhed
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load