Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

S kræver nye svar fra miljøministeren om Carlsbergs forurening i Nepal

Socialdemokraterne vil have ministeren på banen efter at Carlsberg nu indrømmer miljøforurening i Nepal.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Da den danske miljøminister, Esben Lunde Larsen (V), i marts i år blev konfronteret med alvorlig miljøforurening ved den danske ølgigants ølbryggeri i Nepal, henviste ministeren til, at Carlsberg selv afviste at stå bag forureningen.

Derfor måtte det være op til nepalesiske myndigheder at undersøge hvorvidt bryggeriet stod bag den forureningen som Danwatch og P1 Orienterings undersøgelser påviste, mente ministeren.

“Jeg kan konstatere, at Carlsberg og Danwatch i den pågældende sag har forskellige opfattelser af den aktuelle situation mht. forurening, og her må det være de lokale miljømyndigheders opgave at undersøge, hvad der er korrekt”, lød det fra den nu afgåede miljøminister Esben Lunde Larsen (V), i hans svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Nu erkender Carlsberg så, at de alligevel har fundet forureningskilder fra deres bryggeri, som ligger lige ud til den mægtige Narayani-flod, der løber gennem et naturreservat med udrydningstruede dyr.

Denne sag er jo særlig kritisk, fordi der var statslige midler indblandet i virksomhedens indtog på det nepalesiske marked. Og det er helt uholdbart at man giver udviklingsmidler, der ikke bidrager til lokal vækst på en bæredygtig måde.

Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for S

Vendingen får Socialdemokraterne til at varsle nye ministerspørgsmål i sagen.

Fundamentet for det svar, der er givet, er nu forandret. Jeg vil gerne spørge ministeren hvordan han stiller sig overfor det”, siger Socialdemokraternes miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

Sætter ny minister på prøve

Det bliver den nye miljøminister, Jakob Elleman-Jensen (V), der skal svare for sin forgænger. Socialdemokraterne vil benytte lejligheden til at udfordre den nyudklækkede minister på hans tiltrædelsesløfter.

“Vi har nu en minister, der har sagt, at han ønsker en grønnere profil end sin forgænger. Det her kan være en god anledning for ham til at vise, at det ikke bare er tom snak. Fordi at der i denne sag er tale om en meget alvorlig forurening, der har haft konsekvenser for mennesker og natur i Nepal”, siger miljøordfører Rabjerg Madsen.

Hvilke skridt kan ministeren tage over for Carlsberg?

“Carlsberg er uden for dansk jurisdiktion i dette tilfælde, men det er oplagt, at ministeren tager en kritisk dialog med virksomheden for at forsikre sig om, at de ikke længere forurener i Nepal, og om, at det her ikke sker igen”, siger Rabjerg Madsen.

Han peger på, at regeringen har et særligt ansvar, fordi Carlsberg havde danske udviklingsmidler i ryggen da de byggede bryggeriet i Nepal, gennem Investeringsfonden for udviklingslande (IFU).

“Denne sag er jo særlig kritisk, fordi der var statslige midler indblandet i virksomhedens indtog på det nepalesiske marked. Og det er helt uholdbart at man giver udviklingsmidler, der ikke bidrager til lokal vækst på en bæredygtig måde. Det er en skærpende omstændighed”, siger Rabjerg Madsen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.