Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Sanktionerne ryger frem og tilbage mellem EU og Kina. Det handler om en muslimsk minoritet og måske dine bukser

I dette nyhedsoverblik skal vi se på, hvad en stormagtskonflikt har at gøre med dine jeans. Vi skal også en tur på fabriksgulvet i Myanmar, i minen i Brasilien og på tværs i Suez-kanalen.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se på, hvad en stormagtskonflikt har at gøre med dine jeans. Vi skal også en tur på fabriksgulvet i Myanmar, i minen i Brasilien og på tværs i Suez-kanalen.

Menneskerettigheder

Sanktionerne ryger frem og tilbage mellem EU og Kina. Det handler om en muslimsk minoritet og måske dine bukser

På den ene side var det fast rutine: I mandags mødtes Jeppe Kofod med andre udenrigsministre i EU, som de gør en gang imellem. I den forbindelse indførte de sanktioner mod en række højtstående personer for alvorlige krænkelser af menneskerettighederne.

På den anden side var det historisk: For blandt personerne var fire kinesiske politikere – og ikke siden massakren på Tiananmen Square for over 30 år siden har EU indført sanktioner mod Kina.

Sanktionerne fra EU er en reaktion på det, der udspiller sig i den kinesiske provins Xinjiang. Her bliver den muslimske minoritet uighurerne undertrykt. Som vi før har beskrevet på Danwatch bliver millioner af uighurer sendt til genopdragelse i store fangelejre i det, der er den største masseinternering siden anden verdenskrig. Ifølge menneskerettighedsorganisationer og flere medier bliver Xinjiang overvåget, og uighurerne bliver rangeret i et særligt pointsystem. Kvinder bliver tvangssteriliseret. Og uighurerne bliver tvunget i arbejde på fabrikker, der er med til at producere teknologi, der ender i vores lommer og på vores skriveborde.

En af de kinesere, der er mål for sanktionerne og dermed ikke kan få visa til EU og har fået indefrosset sine aktiver, er Zhu Hailun, der af EU bliver kaldt arkitekten bag interneringen, overvågningen og indoktrineringen af uighurerne. Hvis du vil lære ham bedre at kende, har International Consortium for Investigative Journalism et interessant og skræmmende portræt af ham. De andre tre kinesere sanktioneres for at have skabt en arbejdsstyrke af tvangsarbejdere.

Men det her handler om mere end enkeltpersoner. Det er selve forholdet mellem EU og Kina, der er på spil, og i sidste ende handler det om vores alle sammens forbrug.

Overvågningen i Xinjiang Provinsen er massiv. Ifølge flere eksperter udgør massiv overvågning en systematisk undertrykkelse af uighurer særligt i Xinjiang Provinsen men også i resten af Kina. Foto: Human Rights Watch
  • Opbakningen: EU står ikke alene, for dagen efter fulgte USA, Storbritannien og Canada trop ved at indføre de samme sanktioner. “Vi vil fortsat stå sammen om at sætte spot på Kinas krænkelser af menneskerettighederne”, var beskeden fra udenrigsministrene i de tre lande. 
  • Svaret: Kina har svaret igen ved at indføre sanktioner mod fem medlemmer af Europa-Parlamentet, samt en række forskere og tænketanke, herunder Alliance of Democracies Foundation, der er stiftet af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, skriver Berlingske.
  • Forholdet: Konflikten kan meget vel skade forholdet mellem EU og Kina og den investeringsaftale, som parterne indgik ved udgangen af 2020 (og som vi på Danwatch er gået i dybden med). Flere europaparlamentarikere truer ifølge Politico med ikke at ratificere aftalen. Imens siger det kinesiske udenrigsministerium, at de europæiske sanktioner er baseret på løgne, og at EU skal stoppe med at belære andre om menneskerettigheder.
  • Forbrugerne: Situationen i Xinjiang har sat en lang række af verdens største virksomheder i en svær situation, da meget af vores teknologi samles af meget lavtlønnede uighurer, ligesom der høstes bomuld til vores tøj i Xinjiang under tvivlsomme forhold. I denne uge har vi set, hvordan amerikanske senatorer ifølge Nasdaq presser solcelleproducenter til at være åbne om deres forretninger i Xinjiang. Samtidig har konflikten mellem EU og Kina fået kinesiske forbrugere til at boykotte H&M på grund af et statement på tøjgiganten hjemmeside, hvor der står, at de er bekymret over situationen i Xinjiang og ikke tillader tvangsarbejde hos deres leverandører, skriver det kinesiske medie Global Times.

Andre nyheder:

1Oprindelige folk

Miner trænger sig ind på oprindelige folk i Brasilien

I Brasilien var der sidste år ekstraordinært mange ansøgninger om at oprette nye miner, og en gennemgang viser nu, at halvdelen af ansøgningerne handler om land, der er befolket af oprindelige folk, hvoraf nogle lever helt isoleret fra omverdenen. Minerne har det med at bringe sygdomme og miljøproblemer med til de oprindelige folk, og nu har grupper, der repræsenterer de oprindelige folk, sagsøgt Brasiliens regering, skriver Mongabay.

2Arbejdstagerrettigheder

Folk dør på fabrikkerne i Myanmar

Kampen om Myanmars fremtid er rykket ind på fabriksgulvene. I sidste uge døde seks fabriksarbejdere, da uenigheder om lønnen fik fabrikkens ejer til at tilkalde militærjuntaens styrker, skriver Myanmar Now. Imens beder Confederations of Trade Unions i Myanmar om, at vestens regeringer indfører sanktioner mod militærjuntaen.

3Klima og Miljø

Producenter af palmeolie frygter dårligt rygte

Efter offentlig ballade og meget negativ opmærksomhed har producenter af palmeolie opdaget, at de skal passe grundigt på med skovrydning, hvis de ikke skal få problemer med deres rygte. Det er dog stadig de færreste virksomheder, der har indført en ordentlig politik til håndteringen af skovrydning, viser en undersøgelse fra CDP. Oksekødsproducenter er de værste.

4Handel

Containerskib har sat sig på tværs i Suez-kanalen

Det har skabt en trafikprop, der kan få store konsekvenser for oliepriser og for hele den globale produktion af varer, skriver The Guardian.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Cargill, én af verdens største leverandører af dyrefoder, har egentlig lovet, at de ikke vil købe soja fra farme, der rydder Amazonas-regnskoven. Men nu kan et samarbejde mellem Bureau of Investigative Journalism, Greenpeace Unearthed, Repórter Brasil og Ecostorm afsløre, at Cargill stadig køber soja fra en gård, der dyrker soja på land, hvor der er blevet ryddet regnskov.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder:
Lande:
Mere

Befolkningen i den etiopiske region Tigray er fanget i en situation, der nærmer sig en humanitær katastrofe, lyder det fra FN.

Tigray er centrum for voldelige kampe mellem regeringshæren og  Tigrayfolkets Befrielsesfront, der hver især beskylder hinanden for at blokere adgangen til nødhjælp.

Fem millioner civile har brug for hjælp i form af mad, men FN’s fødevareprogram WFP meldte fredag ud, at de i den kommende uge ville uddele de sidste forsyninger. På grund af de voldelige kampe har det siden midten af december ikke været muligt for WFP at nå frem til Tigray med deres konvojer, skriver The Guardian.

Mere

Over hele verden resulterer en stigende inflation i højere priser på helt almindelige produkter. En gennemgang fra Quartz viser, at i USA bliver fattige amerikanere ramt hårdere af de stigende priser end de rigeste. Det skyldes (og det gælder i det meste af verden), at fattige bruger en større del af deres indkomst på fornødenheder og dagligvarer.

Brancher:
Lande:
Mere

Mandag bekræftede Mærsk, at de har købt fire CO2-neutrale skibe. Sammen med otte skibe, Mærsk allerede har købt, skal de leveres i 2024. Der er bare lige et problem: Mærsk kan ikke finde nok af den grønne methanol, som skibene skal sejle på, skriver Quartz.

Mere

Ifølge en evaluering fra britiske myndigheder bliver sæsonarbejdere på en særlig post-brexit-ordning udsat for ting, som myndighederne ikke kan stå indefor. Der er blandt andet tale om racisme, manglende sikkerhedsudstyr og beboelse uden badeværelse, køkken og rindende vand, skriver The Guardian.

Brancher: |
Mere

Sri Lankas tekstilindustri har indgået en topartsaftale med fagforeninger, der repræsenterer tekstilarbejderne. Det er den første topartsaftale i Sri Lankas historie, og den giver bl.a. bedre beskyttelse i forbindelse med pandemien og større ret til at organisere sig, skriver eureporter.

Lande:
Mere

Kobolt er en af de vigtigste ingredienser i de batterier, der er afgørende for den grønne omstilling. Vi har masser af data på, hvordan det er med til at nedsætte CO2-udledningen, men vi mangler viden om de menneskelige omkostninger, siger forskere fra Northwestern University. Alt tyder på, at det i lande som D.R. Congo, hvor en stor del af verdens kobolt bliver udvundet, skaber store problemer for lokalbefolkningen, og forskerne efterspørger nye måder at måle den slags konsekvenser, skriver Northwestern Now.

Brancher:
Lande:
Mere

Den globale vækst forventes at falde fra 5,5 procent i 2021 til 4,1 procent i år, viser Verdensbankens nyeste prognose. Det skyldes især den globale pandemi og et fald i den globale efterspørgsel, skriver BBC.

Selvom den faldende vækst er global, vil det især ramme fattige lande, og derfor frygter Verdensbankens præsident David Malpass, at den globale ulighed vil stige.

Mere

Siden den danske fregat Esbern Snare i slutningen af november kom i ildkamp i Guineabugten har den sejlet rundt med de frosne lig af fire pirater, der døde i kampen.

I sidste uge blev tre overlevende pirater sat fri, mens en fjerde pirat, der havde fået amputeret sit ben, blev fløjet til Danmark, hvor han bliver retsforfulgt. Nu kan Berlingske så fortælle, at man nærmer sig en overdragelse af de døde pirater.

Mere

Mandag, samme dag som USA’s præsident Joe Biden i et telefonopkald med den etiopiske premierminister Abiy Ahmed udtrykte sin bekymring over droneangreb i krigen i Etiopien, blev 17 civile dræbt i et droneangreb i Tigray.

Droneangreb sker næsten dagligt i Tigray, hvor det etiopiske militær er i kamp med Tigrayfolkets Befrielsesfront.

Lande:
Mere

En række afrikanske lande såsom Ghana modtager så meget genbrugstøj, at det risikerer at udkonkurrere lokale tøjproducenter, eller at blive smidt ud og forurene naturen. Det skriver Globalnyt.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.