Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Sanktionerne ryger frem og tilbage mellem EU og Kina. Det handler om en muslimsk minoritet og måske dine bukser

I dette nyhedsoverblik skal vi se på, hvad en stormagtskonflikt har at gøre med dine jeans. Vi skal også en tur på fabriksgulvet i Myanmar, i minen i Brasilien og på tværs i Suez-kanalen.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se på, hvad en stormagtskonflikt har at gøre med dine jeans. Vi skal også en tur på fabriksgulvet i Myanmar, i minen i Brasilien og på tværs i Suez-kanalen.

Menneskerettigheder

Sanktionerne ryger frem og tilbage mellem EU og Kina. Det handler om en muslimsk minoritet og måske dine bukser

På den ene side var det fast rutine: I mandags mødtes Jeppe Kofod med andre udenrigsministre i EU, som de gør en gang imellem. I den forbindelse indførte de sanktioner mod en række højtstående personer for alvorlige krænkelser af menneskerettighederne.

På den anden side var det historisk: For blandt personerne var fire kinesiske politikere – og ikke siden massakren på Tiananmen Square for over 30 år siden har EU indført sanktioner mod Kina.

Sanktionerne fra EU er en reaktion på det, der udspiller sig i den kinesiske provins Xinjiang. Her bliver den muslimske minoritet uighurerne undertrykt. Som vi før har beskrevet på Danwatch bliver millioner af uighurer sendt til genopdragelse i store fangelejre i det, der er den største masseinternering siden anden verdenskrig. Ifølge menneskerettighedsorganisationer og flere medier bliver Xinjiang overvåget, og uighurerne bliver rangeret i et særligt pointsystem. Kvinder bliver tvangssteriliseret. Og uighurerne bliver tvunget i arbejde på fabrikker, der er med til at producere teknologi, der ender i vores lommer og på vores skriveborde.

En af de kinesere, der er mål for sanktionerne og dermed ikke kan få visa til EU og har fået indefrosset sine aktiver, er Zhu Hailun, der af EU bliver kaldt arkitekten bag interneringen, overvågningen og indoktrineringen af uighurerne. Hvis du vil lære ham bedre at kende, har International Consortium for Investigative Journalism et interessant og skræmmende portræt af ham. De andre tre kinesere sanktioneres for at have skabt en arbejdsstyrke af tvangsarbejdere.

Men det her handler om mere end enkeltpersoner. Det er selve forholdet mellem EU og Kina, der er på spil, og i sidste ende handler det om vores alle sammens forbrug.

Overvågningen i Xinjiang Provinsen er massiv. Ifølge flere eksperter udgør massiv overvågning en systematisk undertrykkelse af uighurer særligt i Xinjiang Provinsen men også i resten af Kina. Foto: Human Rights Watch
  • Opbakningen: EU står ikke alene, for dagen efter fulgte USA, Storbritannien og Canada trop ved at indføre de samme sanktioner. “Vi vil fortsat stå sammen om at sætte spot på Kinas krænkelser af menneskerettighederne”, var beskeden fra udenrigsministrene i de tre lande. 
  • Svaret: Kina har svaret igen ved at indføre sanktioner mod fem medlemmer af Europa-Parlamentet, samt en række forskere og tænketanke, herunder Alliance of Democracies Foundation, der er stiftet af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, skriver Berlingske.
  • Forholdet: Konflikten kan meget vel skade forholdet mellem EU og Kina og den investeringsaftale, som parterne indgik ved udgangen af 2020 (og som vi på Danwatch er gået i dybden med). Flere europaparlamentarikere truer ifølge Politico med ikke at ratificere aftalen. Imens siger det kinesiske udenrigsministerium, at de europæiske sanktioner er baseret på løgne, og at EU skal stoppe med at belære andre om menneskerettigheder.
  • Forbrugerne: Situationen i Xinjiang har sat en lang række af verdens største virksomheder i en svær situation, da meget af vores teknologi samles af meget lavtlønnede uighurer, ligesom der høstes bomuld til vores tøj i Xinjiang under tvivlsomme forhold. I denne uge har vi set, hvordan amerikanske senatorer ifølge Nasdaq presser solcelleproducenter til at være åbne om deres forretninger i Xinjiang. Samtidig har konflikten mellem EU og Kina fået kinesiske forbrugere til at boykotte H&M på grund af et statement på tøjgiganten hjemmeside, hvor der står, at de er bekymret over situationen i Xinjiang og ikke tillader tvangsarbejde hos deres leverandører, skriver det kinesiske medie Global Times.

Andre nyheder:

1Oprindelige folk

Miner trænger sig ind på oprindelige folk i Brasilien

I Brasilien var der sidste år ekstraordinært mange ansøgninger om at oprette nye miner, og en gennemgang viser nu, at halvdelen af ansøgningerne handler om land, der er befolket af oprindelige folk, hvoraf nogle lever helt isoleret fra omverdenen. Minerne har det med at bringe sygdomme og miljøproblemer med til de oprindelige folk, og nu har grupper, der repræsenterer de oprindelige folk, sagsøgt Brasiliens regering, skriver Mongabay.

2Arbejdstagerrettigheder

Folk dør på fabrikkerne i Myanmar

Kampen om Myanmars fremtid er rykket ind på fabriksgulvene. I sidste uge døde seks fabriksarbejdere, da uenigheder om lønnen fik fabrikkens ejer til at tilkalde militærjuntaens styrker, skriver Myanmar Now. Imens beder Confederations of Trade Unions i Myanmar om, at vestens regeringer indfører sanktioner mod militærjuntaen.

3Klima og Miljø

Producenter af palmeolie frygter dårligt rygte

Efter offentlig ballade og meget negativ opmærksomhed har producenter af palmeolie opdaget, at de skal passe grundigt på med skovrydning, hvis de ikke skal få problemer med deres rygte. Det er dog stadig de færreste virksomheder, der har indført en ordentlig politik til håndteringen af skovrydning, viser en undersøgelse fra CDP. Oksekødsproducenter er de værste.

4Handel

Containerskib har sat sig på tværs i Suez-kanalen

Det har skabt en trafikprop, der kan få store konsekvenser for oliepriser og for hele den globale produktion af varer, skriver The Guardian.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I en pressemeddelelse 14. juni udtalte FN-eksperter “ekstrem bekymring” over beskyldninger om organhøst begået mod minoriteter, herunder Falun Gong-tilhængere, tibetanere, uyghurer, kristne og muslimer i kinesiske fængsler. FN-eksperterne udtaler, at de har beviser på ulovlige blodprøver og undersøgelser af organer, der angiveligt opbevares i en database til salg af organer. Eksperterne har bedt Kina reagere prompte på disse beskyldninger.

Lande:
Mere

Snart skal norske virksomheder vide, om produktionen af deres varer eller service påvirker mennesker eller miljø uheldigt i verden. Det norske parlament har netop vedtaget en ny åbenhedslov, der pålægger virksomheder at give offentligheden kendskab til eventuelle påvirkninger på menneskerettigheder eller miljøet, som kan findes i produktionen af deres varer eller service. Loven træder i kraft 1. januar 2022.

Mere

Den 11. juni vedtog 412 mod 159 nej-stemmer at tyske virksomheder fra 2023 skal risikovurdere deres egen og deres direkte leverandørers påvirkning på menneskerettighederne og miljøet. Loven gælder i første omgang virksomheder med flere end 3000 ansatte, men skal med tiden også omfatte virksomheder med minimum 1000 ansatte. Ngo’er kalder parlamentets vedtagelse “epokegørende”, imens virksomheder bl.a. mener, at loven også bør omfatte internationale virksomheder på det tyske marked.

Mere

Gil Arias Fernández, tidligere vicedirektør for EU’s grænseagentur Frontex, lufter i et opsigtsvækkende interview med den britiske avis The Guardian sin bekymring for udviklingen inden for det europæiske grænseovervågningsorgan. 

Fernández mener blandt andet, at Frontex oplever en infiltration fra højreradikale kræfter, og at Frontex-vagter vender det blinde øje til ulovlige ’pushback’-aktioner, hvor flygtninge – ofte ved brug af vold – tvinges tilbage over EU’s ydre grænser uden mulighed for at søge asyl.

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan migranter i stigende grad udsættes for pushback-aktioner fra europæiske grænsevagter, og hvordan en række organisationer beskylder Frontex for at være medansvarlige eller forholde sig passivt til overgrebene.

Mere

Danmark vil ikke være med til at tvinge Pfizer, Moderne og AstraZeneca til at dele opskriften på corona-vacciner. Det står klart efter dagens samråd i Udenrigsudvalget. Her afviste udenrigsminister Jeppe Kofod kategorisk, at vaccinepatenterne står i vejen for at få produktionen af vacciner i vejret.

men den nuværende produktionskapacitet vil det ifølge Enhedslistens Peder Hvelplund tage 57 år at få vaccineret hele verdens befolkning. Derfor opfordrede han og SFs Rasmus Nordqvist regeringen til at ændre holdning og støtte et forslag i Verdenshandelsorganisationen WTO om at suspendere patentrettighederne for corona-relaterede medikamenter, så længe pandemien raser.

Ifølge sundhedsmister Magnus Heunicke er regeringen blandt andet imod at suspendere eneretten på produktion af vacciner, fordi vi er så afhænge af medicinalindustrien.

“Virkeligheden er, at vi er dybt afhængige af, at der fortsat bliver investeret og forsket i at udvikle nye vacciner, som vi formentlig får brug i de kommende år”, sagde Magnus Heunicke på samrådet.

Som Danwatch har beskrevet, debatteres spørgsmålet om suspension af vaccinepatenterne i øjeblikket i WTO, hvor 106 lande støtter forslaget, heriblandt USA og Frankring.

Brancher:
Virksomheder: | |
Lande: | | |
Mere

Dødbringende hedebølger, voldsomme regnskyl og et stigende havniveau påvirker allerede Indiens økonomi og generelle levestandard negativt. Og det er de klart de i forvejen dårligst stillede i det indiske samfund, som bliver ramt hårdest på de fleste parametre, konkluderer en ny rapport fra det britiske Overseas Development Institute.

Blandt andet påvirker klimaforandringerne allerede i betydelig grad beskæftigelse, lønninger og sundheden hos landets fattigste, konkluderer det nye studie, som er lavet på baggrund af en gennemgang af en række eksisterende analyser af klimaforandringernes indvirken i Indien.

Mere

Amnesty International har i dag offentliggjort en ny rapport, der dokumenterer omfattende internering og tortur af særligt uighurer og andre muslimske mindretal i Kina. Det skriver den britiske avis The Guardian.

I rapporten fortæller mere end 50 mennesker om voldsom tortur begået på kinesiske politistationer og i de lejre, som mange hævder at være blevet masseinterneret i.

I lejrene tvinges mange frihedsberøvede til at arbejde. Danwatch har tidligere afsløret, at Lenovo-computere opkøbt af danske kommuner kan være produceret under tvang af internerede uighurere.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

I morgen torsdag er både udenrigsministeren Jeppe Kofod (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) kaldt i samråd om Danmarks nye leverandør af eltog, Alstom, og dets forbindelser til israelske bosættelser.

Samrådet kommer på baggrund af Danwatchs afsløring af, at Alstom vedligeholder en letbane til bosættelser i Østjerusalem og ejer en anden virksomhed, som kører togbaner over besat palæstinensisk land, uden palæstinensere kan benytte den.

Det er Enhedslisten, der har indkaldt til samrådet i Udenrigsudvalget.

Virksomheder: |
Mere

Selvom rekordstore mængder af både olie og mineraler udvindes fra bjerge, floder og have omkring Stillhavsøerne, så får øernes indbyggere meget lidt ud af udvindningen. 

Det viser en omfattende gennemgang, der er lavet af den britiske avis The Guardian.

Ved hjælp af data for handel kan The Guardian blandt andet vise, at der årligt udvindes elleve millioner tons brændstof og olie fra regionen – samt blandt andet guld for over 2,5 milliarder dollars.

Den omfattende minedrift har totaltødelagt unikke naturområder. Den har blandt andet gjort 80 procent af Naurus areal ubeboeligt og efterladt andre øer uden adgang til drikkevand. 

Alt imens har skæve aftaler om licenser og rettigheder medført, at mindre end 12 procent af profitten fra udvindingerne kommer lokalsamfundene til gode.

Brancher: | | |
Mere

Verdenssundhedsorganisationen WHO advarer om en ny corona-bølge i Afrika, hvor fjorten lande i øjeblikket oplever en voldsom vækst i antallet af smittede, heriblandt Sydafrika og Uganda. Det skriver den amerikanske avis New York Times.

Samtidig står langt de fleste vaccineprogrammer i Afrika stille på grund af mangle på vacciner fra den såkaldte Covax-ordning, der står for vaccination af verdens fattigste lande. Covax er afhængig af vacciner fra især Indien, der har indført eksportforbud på grund af det seneste store corona-udbrud i landet.

Ifølge New York Times har 31 millioner afrikanere indtil videre fået mindst et stik vaccine ud af en samlet befolkning på 1,3 milliarder mennesker.  

Brancher:
Lande: | |
Mere

EU besluttede sent tirsdag aften, at multinationale virksomheder med en intægt på mere end 6,5 milliarder kroner to år i træk fremover fremover skal offentliggøre deres skatteindbetalinger i alle EU’s medlemslande samt i skattely.

Oxfam kritiserer imidlertid den nye lovgivning for ikke at at være vidtgående nok, da EUs liste over skattely ikke omfatter alle de lande, som organisationen mener bør være på listen.

Ifølge Oxfam bør følgende lande stå på listen: Americask Samoa, Cayman Islands, Fiji, Guam, Oman, Palau, Panama, Samoa, Trinidad og Tobago, US Virgin Islands, Vanuatu, Seychellerne, Storbritannien, Ungarn, Holland, Cypern, Irland, Luxembourg, Hong Kong, British Virgin Islands, Bermuda, Singapore, Schweiz og Mauritius.

Temaer: |
Brancher:
Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.