Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

SF vil have Mærsk politianmeldt

SF's formand, Pia Olsen Dyhr vil have miljøminister Esben Lunde Larsen (V) til at  politianmelde Mærsk. Det sker efter Danwatch, Politiken og TV 2 lørdag aften kunne afsløre, at endnu et Mærsk-skib hugges op på et livsfarligt værft i Bangladesh.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“Det er rigtig godt, at Danwatch har lavet denne undersøgelse og den er enorm vigtig og afgørende. Den viser alvoren i sagen, og jeg mener at tiden er inde, til at miljøministeren politianmelder Mærsk,” siger Pia Olsen Dyhr, efter hun har læst Danwatch-undersøgelsen ‘Mærsk og det livsfarlige affald i Bangladesh’.

Undersøgelsen afslører, hvordan det tidligere Mærsk olieskib North Sea Producer bliver hugget op på et værft i Bangladesh af arbejdere i klipklapper uden sikkerhedsudstyr.

Afsløringerne kommer en uge efter at Danwatch sammen med Politiken kunne afsløre livsfarlige forhold på et ophugningsværft i Indien, hvor Mærsk i øjeblikket får ophugget to containerskibe.

Forholdene på værfterne chokerer formanden, som allerede i sidste uge, kaldte miljøministeren i samråd.

“Det er hårrejsende læsning og det er jo helt umenneskelige vilkår folk arbejder under på værftet i Bangladesh. Det er tydeligt, at arbejderne ikke har det sikkerhedsudstyr, de skal bruge, det flyder med farlige kemikalier og de går rundt i klipklapper mens store skrotdele dumper ned fra flere meters højde,” udtaler Pia Olsen Dyhr og tilføjer.

“Jeg er faktisk ret rystet, og hvis jeg var en del af ledelsen i Mærsk, så ville jeg ikke kunne sove om natten.”

Derfor har formanden netop skrevet til miljøministeren, som hun opfordrer til at anmelde Mærsk til politiet. Over for Danwatch erkender Mærsk, at selskabet i denne sag har svigtet sine forpligtelser i forhold til FN’s principper.

Efter at have læst undersøgelsen vil formanden have klarhed over, hvordan Mærsk har brudt internationale konventioner og hvad de vil gøre for at rette op på det..

“Alle oplysninger i denne sag er ikke fremme, så det er usikkert, om Mærsk har overholdt loven. Derfor mener jeg at en politianmeldelse bør afleveres, så man kan få klarhed over, hvordan selskabet har brudt loven,” siger Pia Olsen Dyhr og tilføjer.

“Tidligere har miljøministre faktisk politianmeldt rederier, når de mente, de havde brudt loven Det gjorde Svend Auken  i 1998 og det gjorde Connie Hedegaard i 2005, fordi der var rederier, der drød loven.”

“Mærsk udover affaldsturisme”

Pia Olsen Dyhr mener derfor, at ministeren skal gå ind i sagen og kræve klare svar fra Mærsk, som hun mener udøver en form for affaldsturisme

“Mærsks skib er bugseret fra en engelsk havn til Bangladesh som dødt skib. Det er i strid med EU-lovgivningen og Baselkonventionen og et eksempel på den ulovlige affaldsturisme, som jeg troede danske virksomheder var holdt op med at benytte sig af,” siger den tidligere handels- og investeringsminister.

Mærsk beklager, at det omtalte skib er havnet på et farligt værft i bangladesh, men selskabet mener ikke at have et ansvar. De påpeger, at det er mellemhandleren, der har sendt skibet til ophugning på et dårligt værft. Den ansvarsfralæggelse er Pia Olsen dyhr lodret uenig i.

“Det er belejligt for Mærsk at skyde skylden på en mellemhandler, men det er bare sådan at Mærsk også selv skal tage ansvar. De har tidligere pralet med at de ikke vil acceptere beaching og nu vender de så på en tallerken, fordi de kan tjene penge på det. Det synes jeg er noget hykleri.” siger Pia Olsen dyhr til Danwatch.

Formanden vil samtidig have strammet op på lovgivning, hvis tilfælde som dette kan ske.

“Det her viser også at der er brug for en opstramning af lovgivningen på området, fordi industrien kan ikke regulere sig selv. Det er tydeligt, at de i gode år praler med, at de har en god csr politik og når fristelsen bliver stor, så er det grådigheden der tager over. Det synes jeg denne de her afsløringer fra Danwatch er et eksempel på.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.