“En upassende og mislykket film”.
“Det er en rigtig dårlig film, der ikke repræsenterer virkeligheden”.
“Ikke værd at se. Løgn og bagvaskelse”.
Det kan virke dumt at indlede en filmanbefaling med dårlige anmeldelser af selv samme film, men de tre kommentarer skrevet på arabisk på Rotten Tomatoes, en hjemmeside hvor brugere kan anmelde film og tv, indrammer meget godt den kontrovers, filmen “The Goat Life” udløste, da den udkom sidste år.
Filmen handler om den indiske mand Najeeb, som sælger alt, hvad han ejer hjemme i den sydindiske delstat Kerala for at kunne købe et arbejdsvisum af en bekendt til Saudi-Arabien.
Iført en pæn blå skjorte og attachetaske lander han i en saudisk lufthavn, og en lokal mand samler han op. Hvad Najeeb dog ikke ved er, at han ikke skal arbejde for en virksomhed, men i stedet skal være gedehyrde langt ude i ørkenen.
Man får som seer ondt i maven, da realiteterne går op for Najeeb. Han trygler forgæves sin saudiske kafeel (arbejdsgiver, red.) om at komme hjem, men i stedet rives hans pas itu, og han overlades til sig selv og den barske natur.
Najeeb spilles af den indiske skuespiller Prithviraj Sukumaran, og i løbet af filmen gennemgår han fysisk en markant transformation, både som følge af den ekstreme varme og af den ensomhed, han oplever i sin isolation blandt sandbankerne.
“The Goat Life” er en filmatisering af romanen “Aadujeevitham” fra 2008, skrevet af den indiske forfatter Benyamin. Historien er baseret på virkelige hændelser og følger en indisk migrantarbejder, der i begyndelsen af 1990’erne kom til Saudi-Arabien, hvor han blev tvunget til at arbejde under slavelignende forhold i ørkenen.
Bogen blev hurtigt en bestseller i Indien, fordi den som noget af det første skønlitteratur fortalte bagsiden af den arbejdsmigration til Golfstaterne, der tog fart i 1970’erne.
Filmen blev – ligesom bogen – en kommerciel succes, og den har vundet flere lokale priser og sat indtjeningsrekorder for film på malayalam, det regionale sprog i Kerala, hvor mange migrantarbejdere har deres rødder.
Forbudt i Saudi-Arabien
Knap så positivt blev “The Goat Life” modtaget i Saudi-Arabien. Her kritiserede brugere på sociale medier filmen i samme vendinger, som dem man kan finde på Rotten Tomatoes: Filmen giver et forkert og negativt billede af landet og dets behandling af migrantarbejdere.
Og mens romanforlægget i 2008 åbnede øjnene for en virkelighed, som mange læsere ikke kendte til, taler filmversionen ind i en aktuel debat om migrantarbejderes forhold i Saudi-Arabien.
Internationale medier og organisationer har i stigende grad rettet fokus mod udnyttelse af migrantarbejdere, og Danwatch har også beskrevet, hvordan de kritisable arbejdsforhold præger livet som migrant i Saudi-Arabien.
Udsigten til dårlig PR fik de saudiske myndigheder til at forbyde filmen, og på sociale medier gik der rygter om, at skuespiller Talib Al Balushi, som spiller den saudiske kafeel, var blevet permanent forment indrejse til Saudi-Arabien. Al Balushi, som er fra Oman, har dog selv afvist rygterne.
Mange i Saudi-Arabien føler, at “The Goat Life” fremstiller dem dårligt, og det kan man godt forstå, når man ser filmen. Det eneste, de saudiske karakterer foretager sig i de knap tre timer filmen varer, er enten at udsætte hovedpersonen Najeeb for vold eller råbe arabiske skældsord af ham.
Men selvom fremstillingen af saudierne er karikeret, så afspejler den også i høj grad den virkelighed, som tusindvis af migrantarbejdere møder i Saudi-Arabien: En hverdag præget af hierarki, undertrykkelse og manglende rettigheder.
Filmen slutter med et citat, der understreger, at tragedien ikke kun er én migrantarbejders historie, men en kollektiv sorg:
“Dette er ikke kun Najeebs historie. Det er sorgen hos mange tusinde, der har mistet livet i ørkenen og forladt deres land og hjem for at overleve.”
“The Goat Life” kan ses på Netflix.