Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tidligere FN-nødhjælpschef: Klima-dokumentar er et spejl ind i fremtiden

Dokumentarfilmen Anote’s Ark viser en præsidents kamp for at redde sit ørige og en øboers kamp for at redde sin familie. Efter filmvisning i København vil tidligere nødhjælpschef i Stillehavet tale om, hvorfor de ikke bør kæmpe alene.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist

“Jeg bliver ved med at spørge mig selv, hvad der skal blive af mine børnebørn. Hvor vil de befinde sig, når alt vandet begynder at strømme ind? Vil nogen have fundet en løsning, der gør, at de er i sikkerhed til den tid? Vi kan ikke længere stå på sidelinjen. For det her kommer til at ske, og det kommer til at ødelægge vores liv.”

Sådan lyder ordene fra Anote Tong, tidligere præsident i Kiribati, i Anote’s Ark. Filmen er lavet af canadiske Matthieu Rytz og vises i Cinemateket i København 1. februar. Omdrejningspunktet er øriget Kiribati i Stillehavet, der er ved at blive opslugt af stigende vandstande. Det estimeres, at øriget vil være helt forsvundet om bare 50 år.

Filmvisning

Anote’s Ark bliver vist i Cinemateket den 1. februar som del af flerdages-arrangementet Docs & Talks – Film og Forskningsdage. Læs Danwatchs artikel eller arrangementets program for mere information

Filmvisning

Anote’s Ark bliver vist i Cinemateket den 1. februar som del af flerdages-arrangementet Docs & Talks – Film og Forskningsdage. Læs Danwatchs artikel eller arrangementets program for mere information

Anote Tong ved, at det er for sent at redde Kiribati. Samtidig er han overbevist om, at den skæbne, der lige nu rammer beboerne der, en dag vil ramme andre resten af verdens befolkning. Derfor er det vigtigt at blive ved med at kæmpe.

Vi taler om nu

Den overbevisning deler Sune Gudnitz, der er tidligere nødhjælpschef for FN i Stillehavsområdet. I forbindelse med visning af dokumentarfilmen den 1. februar skal han diskutere klimaforandringerne og havstigningerne, der opsluger Kiribati.

“Det centrale spørgsmål i filmen er: Hvordan flytter man et folk, et land, en nation, og en historie? Men de pointer, som er vigtige for mig, er ikke kun det, der sker i Kiribati. Det er et spørgsmål om, at det her er et spejl ind i fremtiden”, siger han.

Kiribatis beboere opfører en nationaldans. Foto: Anote’s Ark, Docs & Talks

Sune Gudnitz arbejdede i Stillehavsområdet i fire år. Selv over den relativt korte periode kunne han tydeligt se, hvordan koraller døde, og vandstanden gradvist steg, så der blev mindre og mindre land tilbage på øerne, fortæller han:

“Det var der, det virkelig begyndte at gå op for mig, at vi taler om nu. Det er jo ikke først om 50 år, når den sidste top af Kiribati er under vand, at det sker. Det sker nu. Og det sker rigtig mange steder.”

Udsigt til 100.000 hjemløse

Kiribati består af 33 øer midt i Stillehavet. På dem bor 100.000 mennesker. Klimaforandringer er skyld i orkaner og flodbølger, der jævnligt smadrer landsbyer og koster menneskeliv i Kiribati. Samtidig stiger vandstanden, så det turkisblå hav, der omgiver øerne, og som beboerne i dag bader i, fisker fra og lever af, vil sluge øerne én for én.

Gennem filmen kæmper Anote Tong energisk for at sætte ørigets krise på den internationale klima-dagsorden. Han undersøger mulighederne for at købe land andre steder, modtager dyre tilbud om højteknologiske undervands-byer og betaler flybilletterne til de beboere, der beslutter sig for at forlade Kiribati og rejse til New Zealand eller Australien.

En politibetjent rydder op efter en ødelæggende orkan på en af øerne i Stillehavet. Foto: Anote’s Ark, Docs & Talks

En af de beboere, der overvejer at flytte derfra, er Tiemeri. Hun bor i Kiribati med sin mand og deres børn. Sidste gang en flodbølge skyllede ind over landet og ødelagde deres hjem, blev hun så bekymret for sin families sikkerhed, at hun nu skal beslutte, om de skal forlade deres hjemland – og dermed deres familie, venner og kultur.

“Jeg tror godt, vi alle sammen kan forestille os, hvis vi tænker os om, hvordan det ville være at skulle tvangsfjernes fra et sted, vi hører til – hvor der er mennesker, vi holder af – til et sted, vi ikke kender. Det er den situation, de står i i Kiribati. Og det er det narrativ og det billede, vi bliver nødt til at have, når vi tænker over vores ansvar over for dem”, siger Sune Gudnitz.

Danmark har ikke et mindre ansvar over for folk i Kiribati, end New Zealand har. Vi har alle sammen et ansvar over for hinanden som mennesker, og vi har ansvar over for den planet, vi bor på.

Sune Gudnitz, tidligere nødhjælpschef for FN i Stillehavsområdet

Et kollektivt ansvar

Anote Tong mener, at vestlige, højtudviklede lande, der brænder meget kul af og sætter et højt klimaaftryk, gør det på bekostning af landene i Stillehavet, der nu må betale prisen. Det kan der være noget om, mener Sune Gudnitz.

Kiribati var koloniseret af Storbritanien indtil 1979. Undergrunden var rig på fosfat, som kolonimagten solgte til Australien og New Zealand. Fosfaten slap dog op i 1979, og i dag er Kiribati et af verdens fattigste lande. Foto: Anote’s Ark, Docs & Talks

Selvom det er vigtigt at være klar over, hvor ansvaret ligger, mener han dog ikke, at dette alene kan løse problemet. Han ønsker derfor ikke at placere ansvaret hos nogle lande, politikere, virksomheder eller mennesker frem for andre, siger han:

“Jeg mener, vi har et kollektivt ansvar. Danmark har ikke et mindre ansvar over for folk i Kiribati, end New Zealand har. Vi har alle sammen et ansvar over for hinanden som mennesker, og vi har ansvar over for den planet, vi bor på.”

I debatten efter filmvisningen vil Sune Gudnitz sidde over for Lily Lindegaard, der forsker i klima og global udvikling ved Dansk Institut for Internationale Studier. Desuden vil publikum blive inviteret til at deltage i debatten.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.