Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tyveri af vanilje i Madagaskar truer fattige bønder

Verdens næstdyreste krydderi ruinerer bønder, der går glip af livsnødvendige indtægter, når deres vaniljehøst stjæles. Virksomheder, ikke politikere, har magten til at skabe reel forandring, siger ekspert
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Vaniljebønder i Madagaskar sidder vagt ved deres marker med macheter døgnet rundt. Tidligere afmærkede de deres vaniljestænger med stempler, men til ingen nytte, for tyveri af det dyrebare krydderi er stadig enormt udbredt. Vaniljen ender blandt andet i Europa, og tilbage står Madagaskars småbønder som de helt store tabere. Det dokumenterer BBC, efter at have besøgt vaniljeindustrien i Madagaskar i august 2018.

Det var ødelæggende for vaniljebonden Leon og hans familie, da hele sidste års høst forsvandt på et øjeblik, fortæller han til BBC:

“Jeg arbejdede i en rismark tæt ved, da de hurtigt udnyttede det. Jeg var så ked af det, at jeg græd, fordi vi mistede alt. Jeg havde ikke penge til at sende børnene i skole, og vores familie har haft det hårdt i et helt år”, siger han.

Dyrere end sølv

Næst efter safran er vanilje verdens dyreste krydderi, og i 2018 var den på et tidspunkt mere værd end sølv. I dag er prisen for ét kg vanilje næsten 3.400 kroner. Madagaskar er verdens største producent af vanilje, og tusindvis af bønder dyrker vanilje til blandt andet Danmark, der i høj grad efterspørger det eksklusive krydderi. Men vaniljebønderne lever i ekstrem fattigdom og har svært ved at skaffe tilstrækkelig føde til deres familier.

I 2016 dokumenterede Danwatch de store problemer med tyveri, samt hvordan vaniljebønder sad fast i gældsspiraler til mellemhandlere, blev underbetalt for deres vanilje og måtte lade deres børn helt ned til 10 år arbejde i vaniljeplantagerne i stedet for at gå i skole. Læs undersøgelsen her.

Når virksomheder i Danmark eller EU drager fordel af menneskerettighedskrænkelser, for eksempel fordi produkterne bliver billigere af, at der er børnearbejde, så er de medskyldige i misbruget

Andreas Rasche

Ansvar for varekæden

Da Danwatch i 2016 kontaktede supermarkeder og virksomheder, der sælger vanilje i Danmark, kunne ingen garantere, at der hverken forekom børnearbejde, gældsslaveri eller tyveri i deres varekæder.

Professor i virksomheders samfundsansvar ved CBS, Andreas Rasche, sagde dengang, at danske virksomheder har et ansvar for at have grundigt kendskab til alle led i deres varekæde for produkter som vanilje – helt ned til vaniljebønderne på plantagerne.

Dyrt krydderi

I 2018 var vanilje mere værd en sølv i en kort periode. For blot fem år siden var kiloprisen for vanilje 128 kr (20 dollars). Den er siden steget eksplosivt, og ligger i 2018 på 3.379 kroner (530 dollars). Da den var højere end sølv, var værdien 3.800 kroner (600 dollars). Kilde: BBC.

Dyrt krydderi

I 2018 var vanilje mere værd en sølv i en kort periode. For blot fem år siden var kiloprisen for vanilje 128 kr (20 dollars). Den er siden steget eksplosivt, og ligger i 2018 på 3.379 kroner (530 dollars). Da den var højere end sølv, var værdien 3.800 kroner (600 dollars). Kilde: BBC.

Når virksomhederne har kendskab til varekæden, har de også pligt til at handle på de problemer, de ser, som eksempelvis børnearbejde eller tyveri. Hvis ikke virksomhederne forholder sig til problemerne, er de medskyldige i menneskerettighedskrænkelser:

“Når virksomheder i Danmark eller EU drager fordel af menneskerettighedskrænkelser, for eksempel fordi produkterne bliver billigere af, at der er børnearbejde, så er de medskyldige i misbruget”, sagde Andreas Rasche.

Politisk opfordring til handling

Danwatch’s undersøgelse vakte opsigt hos danske politikere. I januar 2017 indkaldte
Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl til politisk samråd, hvor han bad ministre komme med bud på løsningsforslag.

På samrådet fastslog daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen, at danske virksomheder har ansvar for deres leverandørkæder. De har også pligt til at adressere problematikker i henhold til internationale principper og konventioner som eksempelvis FN’s retningslinjer for menneskerettigheder.

Ifølge Andreas Rasche har danske politikere kun begrænset magt, når det kommer til at skulle forbedre forholdene i den globale vanilje-industri:

“Politikere kan signalere, at de forventer visse tiltag fra danske virksomheder. Men de kan ikke nødvendigvis regulere markedet. Produkter som vanilje krydser landegrænser, og det begrænser de politiske muligheder en del”, siger han.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs opfordrede danske virksomheder til at samarbejde med The Sustainable Trade Initiative, der har til formål at forbedre vilkårene i internationale varekæder. Initiativet har også det vanilje-fokuserede under-initiativ Sustainable Vanilla Initiative.

Christian Juhl var dog ikke tilfreds med svarene fra de to ministre. Han kaldte efterfølgende ministrenes svar for “standardsvar”, og han udtrykte ønsker om at udvikle et system, der kan sætte hårdt ind for at hjælpe virksomheder med at forbedre vilkårene.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.