En Danwatch-undersøgelse

BAG OM

undersøgelsen

Mærsk & Mombasas fattige havnearbejdere

En Danwatch-undersøgelse
Sådan dokumenterede vi farlige og opslidende arbejdsforhold for havnearbejdere på Østafrikas største havn.
Johan Seidenfaden

Journalist

Emilie Ekeberg
Journalist
Johan Seidenfaden

Journalist

Emilie Ekeberg
Journalist

Research: Ida Stigaard Bruhn & Johanne Rübner Hansen / Foto: Linda Bournane Engelberth

Redaktør: 21, louise, louise, lv@danwatch.dk, , 2017-09-11 10:52:37, 1519205028:$P$B0CROYwWzo5T1q3KATzq3F6tVvPdaQ/, 0, Louise Voller, og 21

I samarbejde med Ekstra Bladet
Sådan dokumenterede vi farlige og opslidende arbejdsforhold for havnearbejdere på Østafrikas største havn.

Danwatch har været i Mombasa, Kenya og interviewet havnearbejdere samt dokumenteret arbejdsforholdene på havneområdet.

Vi har interviewet 27 havnearbejdere, hvoraf flere arbejder for underleverandører af Mærsk.

Vi har derudover interviewet seks arbejdere, der er invaliderede efter arbejdsulykker på havnen. Vi har også talt med både fagforeningsrepresentanter, lokale og internationale NGO’er og havnemyndigheder.

Foto og video fra havneområdet har vi forelagt for eksperter inden for arbejdsmiljø, sikkerhed og virksomheders samfundsansvar.

Vi har kortlagt både skibseksporten af varer fra Kenya til Danmark og arbejdernes relation til Mærsk gennem underleverandører ved hjælp af data fra forskellige kilder, herunder logistikdatabaser, websites til sporing af søtrafik, samt Mærsks egne dokumenter for import og eksport fra Kenya og dokumenter fra det kenyanske virksomhedsregister.

Arbejderne vi har interviewet, er sårbare, fordi de er fattige og ikke kan undvære det arbejde, som de nu engang har, selvom det er underbetalt og opslidende. Vi navngiver dem derfor ikke i artiklerne, og navngiver heller ikke underleverandørerne de arbejder for. Danwatch kender deres navne og har dokumentation for, at de er ansat af Mærsks underleverandør.

Danwatch holder løbende kontakt med arbejderne for at overvåge, at de ikke mister sit arbejde eller på anden måde kommer i problemer, som følge af vores artikler om arbejdsforholdene på havnen i Mombasa.

Undersøgelsen, inkluderet reportagerejsen til Mombasa, er delvist finansieret af Forum for International Cooperation (FIC), som er en NGO der arbejder med projekter, der har fokus på både uddannelse, beskæftigelse, arbejdsmarkedsforhold og kapacitetsopbygning i Danmark, Europa og Afrika.

For at sikre den journalistiske uafhængighed har FIC ikke haft indblik i eller adgang til undersøgelsen før efter udgivelse. Alle redaktionelle vurderinger er foretaget af Danwatch alene.

Hele historien delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load

Er dette en undersøgelse?

Synes du, at det er væsentligt at undersøge arbejdsforhold på havnen i Mombasa? Og hvordan en stor dansk virksomhed er involveret?

Vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser – derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.