Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Chlorpyrifos er stort set fjernet fra danske supermarkeder

Først fra sommeren 2020 kan forbrugerne være sikre på, at frugt og grønt i danske supermarkeder er fri for den farlige sprøjtegift, som giver hjerneskader hos børn
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Det er slut med at sprøjte citroner, appelsiner og anden frugt med de farlige insektmidler

chlorpyrifos og chlorpyrifos methyl i EU. Det har EU’s kontor for fødevarekontrol besluttet.

De to sprøjtegifte giver hjerneskader hos fostre og nyfødte og må derfor ikke anvendes mere.

Fra 1.februar er det ikke bare slut med at sprøjte, det er også slut med at sælge frugt og grønt, som er sprøjtet med de to stoffer.

Men alligevel varer det nogle måneder endnu, før vi kan være fuldstændig sikre på, at der ikke er chlorpyrifos på de varer, vi køber i supermarkedet.

Det viser en rundspørge til de fem største supermarkedskæder, som Danwatch har lavet.

Leverandører indforstået

De fleste supermarkeder har for længst meddelt deres leverandører, at de ikke længere vil have frugt og grønt, som er sprøjtet med de to stoffer.

Det gælder både Rema 1000, COOP, der omfatter Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma, Salling Group, der omfatter Netto, Føtex og Bilka samt Dagrofa, der ejer Menu og Spar-kæderne.

De fleste af butikkerne vurderer derfor, at der ikke længere er chlorpyrifos eller chlorpyrifos methyl ide varer, de sælger. Men en 100 procents garanti er de ikke meget for at give.

“Vi har fået løfte fra samtlige vores leverandører, at de er indforstået med, at der ikke må være chlorpyrifos eller chlorpyrifos methyl på deres varer,”  siger kommunikationschef Jonas Schrøder fra Rema 1000.

“Vi har også øget vores laboratoriekontrol og kan se, at leverandørerne retter sig efter det. Men derfor kan der stadig godt være en lille risiko for, at vi sælger varer med spor af de to stoffer, fordi varerne kan være sprøjtet, før vi kontaktede leverandørerne.”

Hos COOP siger CSR-chef Thomas Roland, at der ikke burde være nogen varer i COOPs butikker, som er sprøjtet med de to giftstoffer.

“Vi har udryddet det over det hele og tager cirka 500 prøver om året for at være sikre” siger han. Senest testede COOP sine varer kort før jul og fandt ifølge Thomas Roland ikke det mindste.

Også han siger imidlertid, at en 100 procents garanti ikke kan gives endnu, da enkelte varer kan væres sprøjtet sidste forår og stadig være i handelen.

Dagrofa og Salling Group er på samme linje.

“Vi har også gennemført nul-tolerance over for de to stoffer, og skulle vi finde enkelte varer, som er sprøjtet, bliver de omgående fjernet fra hylderne,” siger kvalitetschef Carina Jensen fra Salling Group.

Lidl er undtagelsen

Den eneste af de supermarkedskæder i rundspørgen, som ikke har meddelt sine leverandører, at chlorpyrifos-varer er uønskede, er tysk-ejede Lidl.

Her siger kommunikationschef Morten Vestberg, at det i øjeblikket fortsat er muligt at finde produkter, som indeholder chlorpyrifos på Lidls hylder.

Der er tale om “produkter, der opfylder den nuværende lovgivning, men hvor vi ikke kan udelukke tilstedeværelsen af ​​chlorpyrifos,f.eks. konventionelle citrusfrugter og konventionelle bananer” siger han.

Morten Vestberg understreger imidlertid, at Lidl naturligvis vil overholde de nye regler.

“På alle tidspunkter, nu og fremover, overholder vi EU-lovgivningen på dette område, og vi har desuden en intern grænse for pesticider, som altid er to tredjedele under den maksimale grænseværdi,” siger han.

Helt væk til sommer

Fødevarestyrelsen, der bla. andet fører tilsyn med den danske detailhandel, bekræfter, at det vil tage nogen tid, før forbrugerne kan føle sig helt sikre på at de to sprøjtemidler er fuldstændig fjernet fra danske supermarkedshylder.

“EU-producerede fødevarer kan forventes frie for chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl til sommer 2020”, siger Nina Nørgaard Sørensen, ekspert i kemi og fødevarekvalitet hos Fødevarestyrelsen.

Hun understreger, at EUs nye forbud selvfølgelig omfatter EU’s landmænd, som ikke længere må anvende de to sprøjtemidler.

Men det omfatter også salg af alle varer, der indeholder rester af de to gifte. Altså også varer, der er produceret uden for EU.

Chlorpyrifos og chlorpyrifos methyl er fortsat tilladt i store dele af Asien, Afrika og Latinamerika samt i dele af USA.

Danwatch har forsøgt at få en kommentar til det nye EU-forbud fra producenten Dow Chemicals/Corteva. Blandt andet vil vi gerne høre, hvordan firmaet forsvarer at fortsætte salget af sprøjtemidler, der kan give hjerneskader hos børn.

Men det er ikke lykkedes at få firmaets administrerende direktør i Danmark, Lars Dinesen, til at svare på spørgsmål.

Læs om: Sprøjtemidlet, der gør os dummere

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.