Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danmark er verdens mindst korrupte land – men vi handler med de allermest korrupte

Ifølge en ny årsopgørelse er Somalia det land i verden med allerstørst korruption i den offentlige sektor. Alligevel har Danmark ingen restriktioner for handel med landet. Handel med korrupte lande og regimer stiller os i en række komplekse dilemmaer, siger ekspert.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I det netop offentliggjorte korruptionsindex fra organisationen Transparency International kan man læse, at Danmark er verdens mindst korrupte land. Opgørelsen dækker over korruption i landenes offentlige sektor, og derfor har sagerne om Danske Bank for eksempel ikke haft nogen negativ effekt på Danmarks placering på listen.

Mange af de lande, som vurderes til at være verdens mest korrupte, er imidlertid lande, som Danmark handler med og yder bistand til. Nederst på listen ligger Somalia, derefter kommer Syrien, så Sydsudan og Yemen. Alle sammen handler Danmark med. Også Kina, der er en af Danmarks største handelspartnere, ligger med en 87. plads langt nede på listen.


Tryk med musen for at se de forskellige landes korruptions-tal. Kilde: Transparency International

Men selvom det umiddelbart kan virke problematisk at støtte korrupte lande økonomisk, ville det også være problematisk at standse bistandsydelser eller handel med lande som eksempelvis Somalia. Det mener Jens Ladefoged Mortensen, der er forsker i international handel ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet:

“Det er altid et dilemma. Hvad skal vi gøre, når der sker noget, vi ikke kan lide? Hvis vi trækker os helt, har vi ikke længere mulighed for at påvirke, hvad der sker i de lande. Og hvis vi vil forbedre vilkårene, så tror jeg ikke, de bliver bedre af, at vi trækker os. Tværtimod”.

Danmark er forpligtet til handel

Danwatch har flere gange dokumenteret, hvordan offentlige myndigheder ofte tager del i krænkelser af mennesker og miljø. Eksempelvis overtræder grænsemyndighederne i Hviderusland og Tyrkiet jævnligt flygtninges rettigheder – og det endda med økonomisk støtte fra EU.

I Brasilien er korruption og myndighedernes manglende indgriben medvirkende til ulovlig træhugst i Amazonas. I Chile og Peru fortæller borgere, hvordan offentlige myndigheder ser gennem fingre med den vandmangel, som overproduktion af avocadoer og asparges forårsager.

Hvor det er relativt nemt at boykotte virksomheder, hvis de ikke lever op til etiske standarder, er det straks sværere at skulle boykotte lande på baggrund af korruption i deres offentlige sektor, siger Jens Ladefoged Mortensen:

“Det kan meget let udvikle sig til en politisk konflikt, fordi det drejer sig om selvstændige stater med suverænitet. Og som medlem af WTO (Verdenshandelsorganisationen, red.) har Danmark en forpligtelse til at åbne op for andre lande, også selvom de ikke er demokratiske”.

Politisk debat i EU

Så længe der ikke direkte er vedtaget restriktioner mod specifikke produkter og lande, er der intet juridisk, der forhindrer samhandel med selv de mest korrupte nationer. Men handel og korruption er dog noget, der de seneste fem år er kommet på den politiske dagsorden i EU, siger Jens Ladefoged Mortensen. Det diskuteres i højere grad end tidligere, om man bør sætte strengere, etiske krav for andre lande:

“EU er en stærk handelsmagt i verden. Internationalt set er der ikke enighed om, hvad der er moralsk forkasteligt, men der er en politisk debat, om vi skal rykke grænserne. For eksempel om vi skal være hurtigere til at indføre sanktioner, når vi snakker om grove menneskerettighedsovertrædelser”, siger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.