Dansk udviklingsfond investerer i Myanmar gennem “verdens værste skattely”

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) får krads kritik for at investere i det kriseramte Myanmar gennem et holdingselskab på De Britiske Jomfruøer. Østaten står i centrum for en række skatteskandaler, og i år fik de titlen som det værste skattely i verden.

Danske udviklingsmillioner flyder gennem holdingselskaber på De Britiske Jomfruøer og i Singapore, på sin vej til internetfirmaet Frontiir i Myanmar. Internetfirmaet har fået fem års skattefrihed i det kriseramte land. Sai Aung/Ritzau Foto

75 millioner kroner har den statslige Investeringsfond for Udviklingslande (IFU) investeret i et internetfirma i Myanmar, der tilbyder billigt bredbånd til små virksomheder og mennesker med lav indkomst. 

Men de danske millioner flyder ikke direkte til internetfirmaet i Myanmar, men bevæger sig gennem både Singapore og De Britiske Jomfruøer på sin vej fra Danmark til Myanmar, viser en note til IFUs investeringsportefølje for Myanmar, som Danwatch har gennemgået.

Og De Britiske Jomfruøer er ikke en hvilken som helst bounty-ø med lav skat. Østaten blev i år kåret til verdens allerværste skattely af den internationale ngo Tax Justice Network, der hvert andet år rangerer skattelyene baseret på blandt andet skatteprocenter og muligheden for at holde ejerskab og regnskaber hemmelige.

Nulskattelandet er udskældt for systematisk at stjæle mulige skatteindtægter fra andre lande, og for at tilbyde hemmelighold til selskaber, der står i centrum for skandaler om hvidvask, økonomisk kriminalitet og skatteunddragelse.

IFU har senest i oktober 2020 investeret i internetfirmaet, i et offentligt-privat samarbejde mellem IFU, den danske stat, og flere danske pensionsselskaber gennem den såkaldte Verdensmålsfond, der via investeringer i den private sektor i udviklingslande skal bidrage til at realisere FN’s 17 verdensmål.

I den danske afdeling af Oxfam, der er en global udviklings-NGO, ryster de på hovedet af det danske udviklingsfonds investering gennem skattelyet.

“De Britiske Jomfruøer er et skattely i en liga for sig, og skyld i at udviklingslandene styrtbløder ressourcer. At investere gennem De Britiske Jomfruøer er simpelthen ikke foreneligt med det udviklingsmandat som IFU har”, siger Christian Hallum, der er skattespecialist hos Oxfam Ibis.

De Britiske Jomfruøer står i centrum for flere skattely-afsløringer

  • Panama Papers: Mere end hvert andet skuffeselskab, der blev afsløret i Panama Papers, var registreret på De Britiske Jomfruøer. 
  • Hvidvask-skandalen i Danske Bank: Selskaber registreret på De Britiske Jomfruøer udgjorde en stor del af kundegruppen i Danske Banks estiske filial, viser en ekstern undersøgelse fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle.
  • FinCen Files: Et læk fra det amerikanske finansministeriums efterforskningsenhed FinCen viser, at hver femte indberetning af mistænkelige transaktioner til amerikanske myndigheder involverede selskaber fra De Britiske Jomfruøer.

IFU selv afviser, at det er problematisk at investere i billigt bredbånd til Myanmars befolkning gennem skattelyet.

Har fået skattefri i Myanmar

I en såkaldt Tax Policy Compliance Statement, som IFU har fået udarbejdet af en ekstern konsulent, hævdes det, at investeringen er fuldt forenelig med IFUs skattepolitik.

Holdingsselskabet på De Britiske Jomfruøer, som har fået navnet Beauty Noble Limited, er “oprettet som del af et standard holdingselskab-setup for Private Equity fonde”, hedder det i udtalelsen, der også fremhæver, at hverken Singapore eller De Britiske Jomfruøer optræder på EU’s sortliste over skattely.

Internetselskabet har desuden fået fem års skattefrihed af myndighederne i Myanmar, oplyses det i udtalelsen. 

“IFU anerkender forskellige regeringers ret til at designe deres egen skattepolitik for at fremme en hurtig udviklingen af visse industrier. Derfor er det ikke i konflikt med IFUs skattepolitik, at Myanmar tilbyder fem års skattefrihed til landets største internetudbyder”, hedder det i udtalelsen. 

Denne skattefrihed udløb dog i 2020, fremgår det. Danwatch har spurgt IFU, om Frontiir fortsat har en sådan aftale om skattefrihed. 

Det spørgsmål svarer IFU imidlertid ikke på.

“Med hensyn til skat følger Frontiir den nationale skattelovgivning i Myanmar og betaler den skat, de er forpligtet til”, skriver IFUs kommunikationschef Rune Nørgaard i en mail til Danwatch. 

Afviser IFUs skattetjek

I Oxfam Ibis kalder de IFUs skattetjek af Myanmar-investeringen for “tyndbenet”.

“Der er en risiko for, at Myanmar ikke får de skatteindtægter, de skal have. Både fordi skattesatsen på De Britiske Jomfruøer er lig nul, og fordi De Britiske Jomfruøer tilbyder hemmelighold omkring hvem, der er investorer i holdingselskabet. Det gør ikke sagen bedre, at investeringen går gennem både Singapore og De Britiske Jomfruøer. Den kombination ser ikke godt ud”, siger Oxfam Ibis’ skattespecialist Christian Hallum.

“Men udover den konkrete risiko, er der også noget principielt på spil. Vil man som dansk udviklingsfond støtte op om De Britiske Jomfruøer, når vi ved, at De Britiske Jomfruøer er skyld i, at udviklingslandene går glip af enorme skatteindtægter, når virksomheder flytter deres overskud til deres skattely?”, spørger Christian Hallum.

Det har ikke været muligt at få et interview med IFU om sagen, men i en mail afviser kommunikationschef Rune Nørgaard kritikken fra Oxfam Ibis.

“Vi er bekendt med, at Oxfam ibis er kritisk overfor De Britiske Jomfruøer. Men vi har gennemført en grundig undersøgelse af investeringen i Frontiir, og konklusionen er, at Myanmar ikke mister nogle skatteindtægter som følge af, at investeringen er struktureret gennem Singapore og De Britiske Jomfruøer”, skriver Rune Nørgaard.

Aftalen om skattefrihed i Myanmar, som internetfirmaet Frontiir har fået, har med andre ord ingen sammenhæng med holdingselskaberne i De Britiske Jomfruøer og Singapore.

Kommunikationschefen oplyser, at det er IFUs politik at alle selskaber, de investerer i, skal betale skat i de udviklingslande, hvor de har deres økonomiske aktivitet. Derudover offentliggør IFU en skatteerklæring for alle investeringer, der går via et tredjeland – som tilfældet er med internetfirmaet i Myanmar.

IFU baserer deres skattepolitik på EU og OECD’s regler.

“Vi benytter derfor ikke lande, der er sortlistet af de to organisationer”, skriver kommunikationschefen. 

Udvandet sortliste

EU har siden 2017 opereret med den sortliste over skattely, som IFU baserer sin politik på.  Men listen har siden oprettelsen været udskældt for helt at udelade EU-lande som Schweiz og Luxembourg, og for at være alt for begrænset. 

Med årene er listen blevet yderligere udvandet, og de mest centrale skattely står i dag ifølge Oxfam Ibis slet ikke på listen.

OECDs sortliste stiller sig heller ikke i vejen for IFUs investeringer gennem De Britiske Jomfruøer og Singapore. De sidste stater blev fjernet fra listen i 2009, og den indeholder derfor ikke længere nogen skattely overhovedet. 

Tax Justice Network’s skattely-rangering

  1. De Britiske Jomfruøer
  2. Caymanøerne
  3. Bermuda 
  4. Holland
  5. Sveits
  6. Luxembourg
  7. Hong Kong
  8. Jersey 
  9. Singapore
  10. Forenede Arabiske Emirater
Tax Justice Network’s Corporate Tax Haven Index er senest opdateret den 9. marts 2021

EUs skattely-sortliste

  • Amerikansk Samoa
  • Fiji
  • Guam
  • Palau
  • Panama
  • Samoa
  • Trinidad og Tobago
  • De Amerikanske Jomfruøer
  • Vanuatu
EU-listen over ikkesamarbejdsvillige skattejurisdiktioner er senest opdateret af Rådet 5. oktober 2021

Alligevel vælger den danske udviklingsfond at basere sin skattely-politik på EU og OECDs sortlister.

Det giver ikke ret meget mening, mener de i Oxfam Ibis.

“IFU har anerkendt princippet om, at der findes skattely, man ikke kan retfærdiggøre at investere igennem. Men alle med kendskab til området ved, at EUs sortliste er utrolig misvisende og tandløs. Der er reelt ikke nogen af de vigtige skattely tilbage på listen. Den kan man simpelthen ikke lægge til grund, den er ubrugelig i dag”, siger skattespecialist Christian Hallum.

Som et alternativ til EU’s sortliste udarbejder Tax Justice Network hvert andet år sit Corporate Tax Haven Index, der baseret på en række indikatorer for skattesatser og hemmelighold. 

Og på top ti over verdens værste skattely, finder man der både De Britiske Jomfruøer og Singapore.

Den liste bør IFU hellere lægge til grund for deres skattepolitik, mener Christian Hallum.

“IFU må følge deres princip til dørs, og afvise at investere gennem De Britiske Jomfruøer”, siger han. 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down