Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

IFU retter ind efter EU’s sortliste over skattely

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) ændrer sin skattepolitik, så der ikke længere investeres i selskaber på EU’s sortliste over skattelylande. IFUs beslutning får “reelt ingen konsekvenser”, kritiserer skatteeksperter.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Danske investeringer i  projekter i udviklingslande bliver nu underlagt lidt strammere regler.

Fremover vil de skattelylande, som står på EU’s sortliste, som blev vedtaget d. 5. december 2017, også være forbudt at investere gennem for IFU-projekter. Det skriver IFU’s bestyrelse i et brev til udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Det sker i lyset af et samråd, der var om IFU’s skattepolitik d. 5. december 2017 samt den offentlige debat i kølvandet på Danwatchs undersøgelse “Udviklingsmidler for én milliard kroner investeres gennem skattely” og DR’s dækning af IFUs investeringer.

Bestyrelsesformand Michael Rasmussen og administrerende direktør Tommy Thomsen fra IFU udtaler således i brevet:

“Det er bestyrelsens forståelse, at dagsordenen om åbenhed i forhold til skattebetalinger og nødvendigheden af brug af tredjelandsjurisdiktioner flytter sig hurtigt for øjeblikket”.

“Bestyrelsen besluttede derfor, at IFU også fremover skal følge udviklingen nøje og opdatere skattepolitikken via et fortsat samarbejde med alle relevante interessenter”, fortsætter brevet.

Eksperter fastholder kritik af IFU

IFUs beslutning om at følge EU’s sortliste er “et skridt i den rigtige retning”, mener Duncan Wigan, professor i international politisk økonomi og skattepolitik på Copenhagen Business School (CBS):

“IFU har taget et skridt i den rigtige retning ved at ændre sin skattepolitik. Ved at tage denne liste til sig har IFU formelt anerkendt at det at kanalisere penge gennem skattely er en dårlig ting, og det har de ikke gjort før nu”, siger Duncan Wigan.

Duncan Wigan fastholder imidlertid sin kritik af IFU.

“Min kritik er stadig gældende. Der er en modsætning, i en udviklingsfond der kanaliserer sine investeringer gennem offshore finanscentre. For der er kun få og ubetydelige offshore finanscentre, som er impliceret af kriterierne på listen, som IFU bruger. Så ja modstriden er der stadig, omend i mindre akut grad nu.”

EU’s sortliste bliver ellers kritiseret af skatteeksperter og ngo’er som Oxfam og Tax Justice Network for at være tandløs, fordi der kun optræder 17 lande og områder uden for EU , som er mindre betydelige end andre, der anses for at være centrale skattely. Eksempelvis er Schweiz, Irland, Holland og Luxembourg ikke med på listen.

Derfor betvivler Duncan Wigan alligevel IFUs motivation:

“IFU gør den mindst mulige indsats ved at bruge EU’s sortliste. Hvis de virkelig var motiverede, ville de tage udgangspunkt i andre mere omfangsrige lister såsom Tax Justice Networks liste ‘financial secrecy index’”, siger Wigan.

Overordnet set forventer Wigan ikke, at IFUs ændringer vil medføre nogle reelle forandringer. Dén antagelse deler rådgivende skatterevisor og medlem af Skatterådet Christen Amby.

“Det er glædeligt, men selvsagt naturligt, at IFU må vedtage at afstå fra at foretage investeringer i og gennem selskaber, der er hjemmehørende i de af EU sortlistede jurisdiktioner (skattely), når det delvis er en statslig organisation”, siger Christen Amby.

“Imidlertid er EU’s sortlistning kun meget sparsom, og der er behov for, at IFU også vedtager ikke at foretage investeringer gennem f.eks. Luxembourg, når investeringerne foretages i  3-verdens lande. Så vedtagelsen i IFU medfører reelt ingen konsekvenser”, siger Christen Amby.

Et forsigtigt bud fra ‘FN’s Panel for Ulovlige Pengestrømme’ er, at afrikanske lande årligt mister mere end 300 milliarder kroner i ulovlig skatteunddragelse. Det er dobbelt så meget, som landene modtager i bistand.

Ulla Tørnæs har tidligere argumenteret for brugen af skattelylande med den begrundelse, at det ville gå ud over udviklingslandene, hvis man ændrede praksis, fordi det ville betyde færre investeringer.

“Hvis vi lukkede for de her investeringer, så ville det være verdens fattigste, der ville komme til at betale”, sagde hun d. 5. december 2017 på et samråd.

Danwatch har henvendt sig til IFU for at få svar på, hvad ændringerne i skattepolitikken kommer til at betyde i fremtiden. Det har ikke været muligt at få svar på, om IFU mener, at deres ændrede skattepolitik vil betyde, at udviklingslandene vil gå glip af investeringer, samt hvad de har planlagt at gøre for at sikre investeringerne. I stedet svarer kommunikationschef Rune Nørgaard i en mail:

“IFU’s skattepolitik følger de internationale retningslinjer, som den danske regering bidrager til gennem arbejdet i OECD og EU. Det er også baggrunden for, at IFU’s bestyrelse på det seneste møde besluttede at implementere EU’s såkaldte sortliste, der blev vedtaget i december 2017.”

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.