Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danskerne spiser laks, der er fodret med peruvianske problem-fisk

Fiskeolie og fiskemel fra den peruvianske by Chimbote kobles til omfattende forurening og helbredsproblemer for lokalbefolkningen. Nu kan Danwatch dokumentere, at fisken fra Peru bruges til at fodre laks, der ender i danske supermarkeder
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Laks, som kan købes i Lidl-butikker i Danmark, kan være fodret med fiskeolie fra problemfyldte fiskefabrikker i Peru. Det kan Danwatch dokumentere efter at have undersøgt den danske import af fiskemel og fiskeolie fra Peru.

LÆS OGSÅ: I Chimbote hoster de, så vi kan fodre laks, svin og høns

Fiskemels- og fiskeoliefabrikkerne i byen Chimbote i Peru, hvor størstedelen af Danmarks import af fiskeolie stammer fra, er årsag til omfattende forurening og store helbredsproblemer hos lokalbefolkningen, fortæller lokale læger, fiskere og forskere:

“Chimbote er den by i Peru, som er mest forurenet af fiskeindustrien”, siger Wilber Torres. Han er uddannet læge og arbejder for de lokale sundhedsmyndigheder. Her kan de se, at de primære sundhedsproblemer i Chimbote er luftvejssygdomme – både hos børn og voksne. Sygdomme som efter alt at dømme skyldes forurening fra byens mere end 40 fiskefabrikker.

Sådan gjorde vi

 • Danmark er en af verdens største importører af fiskemel og fiskeolie. En femtedel importerer vi fra Peru. Derfor satte vi os for at undersøge, om produktionen af fiskemel og fiskeolie foregår under ordentlige forhold. 
 • Ved hjælp af oplysninger fra EU’s importdatabase Traces, Danmarks Statistik og databasen Import Genius er det muligt at dokumentere, at Danmark importerer for mere end 300 millioner kroner fiskeolie fra Chimbote og fiskemel fra Peru. 
 • De samme databaser er blevet brugt til at undersøge, hvor fiskeolien og fiskemelet rejste videre til, efter det har forladt Danmark. 
 • I september 2020 besøgte Danwatch byen Chimbote i Peru, der er kendt for, at en stor del af verdens fiskeolie og fiskemel bliver produceret her. Byen er i forvejen berygtet for at være ramt af problemer relateret til fiskemelsproduktionen, men ingen har undersøgt forholdene i flere år. 
 • På grund af COVID-19 kunne vi ikke selv rejse til Chimbote. Derfor har vi arbejdet sammen med en peruviansk journalist.  
 • Danwatch har også besøgt syv supermarkeder for at undersøge, hvilke fiskeriprodukter der bliver solgt. Ud fra oplysninger på pakken, som for eksempel ASC-numre på produkter certificeret af Aquaculture Stewardship Council og oprindelsesland, har det været muligt at følge fisken fra foderfisk til spisefisk.

Indbyggere i Chimbote har i mange år været overrepræsenteret i Perus statistikker over akutte lungeskader, siger Ramon de la Cruz, som er direktør for Essalud-hospitalet i Chimbote:

Vi ser dagligt her på hospitalet, hvordan produktionen af fiskemel og fiskeolie påvirker befolkningen. Især når det kommer til åndedrætssygdomme. For udledningen af røg og partikler påvirker luftvejene. Derfor har vi flere tilfælde af astma og KOL, fordi folk går rundt og indånder de her partikler“, siger Ramon de la Cruz.

LÆS OGSÅ: “Men hvor skal vi tage hen?”

Ifølge flere læger, Danwatch har talt med, stammer partiklerne dels fra fabrikkernes skorstene, dels fra mikroskopiske fiskepartikler, som kan sætte sig i lungerne.

Sådan ender ansjoser i Peru i laks, der serveres på de danske middagsborde

 • Ud for Perus kyst fanges den peruvianske ansjos, som i Chimbote omdannes til fiskemel og fiskeolie.
 • Virksomheden FF Skagen køber fiskemel fra Peru, mens virksomheden ED&F Man køber fiskeolie i Peru. 
 • FF Skagen har ikke ønsket at svare på, hvem de sælger fiskemel fra Peru til, men ED&F Man fortæller, at de primært sælger til de tre virksomheder Biomar, Mowi – det tidligere Marine Harvest og Cargill Ewos.
 • Alle tre virksomheder bruger fiskeolien i lakseproduktion, og Mowi bruger det foder, der produceres, i sin egen lakseproduktion.
 • Mowi fragter blandt andet laks til den polske by Ustka, hvor det tyske datterselskab til Mowi, Laschinger Seafood, har en af sine adresser. Alternativt fragtes laksen til byen Duninowo, hvor Mowi Poland har hjemme. Her bliver laksen røget eller gravad og pakket for enten virksomheden Nautica eller virksomheden Ocean Sea, som begge sælges i Lidl.
Traces, Import Genius, ED&F Man, ASC

Også naturen rundt om Chimbote er kraftigt påvirket af fiskeproduktionen.

“Bugten ud for Chimbote er en af de mest forurenede i verden, fordi der ligger et tre meter tykt lag slam på bunden fra organisk affald, som fiskemelsfabrikkerne har udledt”, siger Rómulo Loayza Aguilar, docent i biologi ved Santa-universitetet i Peru. 

Han vurderer, at der ligger 54 millioner kubikmeter slam på bunden af bugten, som er årsag til omfattende iltsvind. 

Fortsætter samarbejdet

Mindst fem lakseprodukter i Lidls butikker i Danmark kan via foder med fiskeolie spores tilbage til den forurenende fiskeindustri i Chimbote. 

LÆS OGSÅ: Laks på langfart

Det drejer sig om varmrøget laksefilet med peber fra Nautica, Varmrøget laksefilet classic fra Nautica, Norsk gravad laks med dildkant fra Nautica, Cold Smoked Salmon fra Nautica og Geräucherte Lachswürfel fra Ocean Sea. Alle fem produkter kommer oprindeligt fra fødevaregiganten Mowi.

“Hos Lidl Danmark forventer vi, at alle vores leverandører lever op til vores juridiske og etiske standarder”, skriver Lidl Danmarks kommunikationschef i en mail og fortsætter:

“Lidl arbejder sammen med internationalt anerkendte partnere, herunder Mowi. I denne sammenhæng er det korrekt, at vi har få lakseprodukter i vores sortiment fra det norske firma Mowi. Da vi tager sådanne sager alvorligt, kontaktede vi straks Mowi. Generelt arbejder Mowi tæt sammen med det norske initiativ for etisk handel. På nuværende tidspunkt ser vi ikke behov for at ændre vores fiskesortiment”.

Det er ikke første gang, der er fundet problemer i varekæden fra fiskeolie og fiskemelsfabrikker rundt om i verden og det laks, vi kan købe her i Danmark. 

For et år siden kunne Danwatch afsløre, at fiskemel og fiskeolie fra Vestafrika stammer fra fisk, som kunne have være blevet spist af mennesker i lande med stor fødevareusikkerhed.

Læs hele undersøgelsen De fisk, du ikke ved, du spiser

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.