En Danwatch-undersøgelse
Alle lande undtagen USA har underskrevet FNs Børnekonvention. Alligevel overtræder langt de fleste lande konventionen, når de ikke beskytter børn mod sprøjtemidler som chlorpyrifos, siger FNs Rapportør for farligt affald i et interview med Danwatch.
Sprøjtemidlet chlorpyrifos findes i de fleste danskeres kroppe, selvom det er forbudt i Danmark. Chlorpyrifos anklages for at skade hjernen hos særligt fostre og små børn, og det kædes sammen med ADHD, autisme og lavere IQ hos børn.
Sagen kortDet hemmelige sprøjtemiddel
Netop nu diskuterer EU, om chlorpyrifos igen skal godkendes til salg i EU. Derfor er Danwatch gået sammen med Investigative Reporting Denmark og syv andre medier i syv andre lande for at undersøge, hvor udbredt chlorpyrifos er i vores mad, og hvad det gør ved vores hjerne.
Sagen kortSkal det godkendes igen?
Tidligere
Næste
“Dette er et tydeligt eksempel på, hvordan stater over hele verden ikke tager barnets rettigheder i betragtning, når de lovgiver om kemikalier”.
“Hvis man tager chlorpyrifos som eksempel er det krystalklart, at FNs Børnerettighedskonvention bliver ignoreret af flere EU-medlemsstater, når det kommer til forurening og forgiftning”, siger Mr. Baskut Tuncak, FNs rapportør for farligt affald.
FNs rapportøren refererer til nye afsløringer fra Danwatch, Investigative Reporting Denmark og 7 andre medier, som viser, at frugt og grøntsager der sælges over hele Europa, indeholder et skadeligt pesticid, chlorpyrifos.
Chlorpyrifos kædes sammen med hjerneskader hos fostre og spædbørn, og hvis stater fortsat tillader stoffet, er det i strid med FNs Børnerettighedskonvention, siger Mr. Baskut Tuncak.
Og det er relevant, fordi påvirkning af chlorpyrifos kan sænke IQ hos børn med op til 2,5 %, viser forskning. Chlorpyrifos er også kendt for at øge risiko for ADHD og autisme hos børn.
“Hvis man reducerer et barns IQ, hukommelse og koncentrationsevne, som direkte påvirker retten til uddannelse og dermed barnets mentale potentiale til fulde, så er det et brud på barnets rettigheder”, siger Baskut Tuncak.
EU bør anvende forsigtighedsprincippet
FNs rapportør for farligt affald fremhæver situationens alvor for børn, der eksponeres for chlorpyrifos gennem mad.
“Niveauet af chlorpyrifos som forskere (i USA red.) har fundet i mad er et godt stykke over 100 gange for høje til at blive betragtet som sikre for små børn. Der findes ikke et sikkert niveau af chlorpyrifos for børn. Set i lyset af de betragtelige risici for den neurologiske udvikling hos kommende generationer, så bør EU anvende forsigtighedsprincippet, som det er formuleret i loven”, siger Baskut Tuncak.
Alle lande undtagen USA har ratificeret Børnerettighedskonventionen, hvilket betyder, at de har forpligtet sig til at beskytte børns rettigheder som beskrevet i konventionen, eksempelvis gennem lovgivning.
Problemet er, at EU medlemsstaterne ikke har implementeret børns rettigheder på miljømæssige områder, som for eksempel påvirkning fra pesticider, hvilket de burde have gjort, påpeger han.
“Det står klart for mig, at hvis Børnekonventionen var ordentligt implementeret i lovgivningen vedrørende miljømæssig påvirkning, så ville det have ført til reaktioner hos alle relevante myndigheder”, siger FN’s rapportør.
Politisk system i kæmpe krise
Det journalistiske samarbejde mellem Danwatch og internationale journalister har desuden afsløret, hvordan EU-systemet er under stærk indflydelse fra producenten af chlorpyrifos, Corteva Agriscience tidligere kendt som Dow Chemicals.
I overensstemmelse med EU-procedurer betaler producenten de facto for godkendelsen af deres eget stof, chlorpyrifos, på trods af, at uafhængige forskere har kritiseret de industri-sponsorerede studier for at være “farvet” og “vildledende”.
“Integriteten hos hele det her politiske system, der er konstrueret til at regulere og beskytte mennesker fra skadelige kemikalier, er blevet grundlæggende undergravet de senere år”, siger Baskut Tuncak.
Han nævner debatten om et andet sprøjtemiddel, der produceres af Monsanto og hedder glyfosat. Sprøjtemidlet kædes sammen med cancer, og der er faldet domme i USA på den baggrund. Alligevel er glyfosat godkendt til salg i EU indtil 2022, hvor godkendelsen tages op igen.
“Jeg ved ikke, om glyfosat er kræftfremkaldende eller ej, men jeg kan fortælle dig, at mennesker i stigende grad har mistillid til deres politikere”, siger han.
“Det er blevet et alvorligt problem for regeringer. Medmindre de øger åbenheden omkring, hvordan forskning bliver brugt og kommunikerer, hvordan der træffes beslutninger på en måde, der tilfredsstiller og sikrer offentligheden, at beslutninger træffes af betroede og uafhængige politikere, og ikke af virksomhederne selv, så vil det politiske system stå overfor en massiv krise i en nær fremtid”.
En sag for FN komite
FNs rapportør for farligt affald ser Danwatchs og de internationale journalisters afsløringer om chlorpyrifos som en “fremragende sag” for FNs Komite for Børnerettighedskonventionen at se nærmere på. Han påpeger, at han ikke må tale om sin kommunikation med EU eller EUs medlemsstater, før kommunikationen er offentliggjort.
“Det her er bestemt en sag, som jeg føler dybt for. Jeg har arbejdet for at implementere børns rettigheder i forbindelse med farlige forgiftninger, siden jeg overtog denne position i 2014”, siger han.
“Det er overraskende, at EU ikke allerede har reageret taget i betragtning hvor meget mere progressiv Europa er over for sprøjtemidler sammenlignet med USA. Der er mere end to årtiers forskning fra USA, der viser, at chlorpyrifos er en sundhedsrisiko, særligt for børn. I de fleste tilfælde er det noget europæerne er opmærksomme på, men i dette tilfælde er de ikke”.