Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Giftigt mineaffald, sult og oprindelig folk: norsk dokumentarfestival sætter fokus på menneskerettigheder

Se med hjemmefra når norsk dokumentarfestival, viser film om menneskerettigheder. Vi har fundet tre film og en talk, du skal se.
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Vi kan stadig ikke gå i biografen eller på kunstmuseum. Kulturen er til gengæld rykket online. Den norske dokumentarfilmfestival HUMAN inviterer den 1. marts og en uge frem på debatter, foredrag, kunstudstillinger, teaterstykker og massevis af smukke dokumentarfilm – online. Alt sammen centreret om menneskerettigheder.

Med fokus på aktuelle samfundsmæssige udfordringer skal festivalens film sætte gang i tankerne og vække store følelser. Formålet med festivalen er blandt andet at inspirere publikum med beretninger fra menneskerettighedsforkæmpere fra alle verdenshjørner.

Danwatch har kigget i programmet og fundet tre film og en talk, vi gerne vil se.

En giftig kamp

Hvem har ansvaret, når chilenske børn bliver syge af at lege i svensk mineaffald? Det spørgsmål stiller dokumentarfilmen Arica, der er instrueret af Lars Edman og William Johansson Kalén.

Giftigt slam fra det svenske mineselskab Boliden, har siden 80’erne forgiftet jorden i byen Arica, der er Chiles nordligste by. Indbyggerne bliver syge af giften, og børn bliver født med misdannelser. Mineselskabet vil ikke påtage sig ansvaret, og konflikten ender i en David-mod-Goliat-retssag i Sverige. Med en indædt kamp for retfærdighed, viser filmen, hvor meget der skal til, når man går imod et af verdens største mineselskaber.

Screenshot fra filmen Arica.

Børnene sulter i Yemen

Den femårige krig i Yemen har skubbet befolkningen ud i det, der kaldes verdens værste humanitære krise. I Hunger Ward ser vi de barske konsekvenser. Filmen er den sidste del af instruktør Skye Fitzgeralds trilogi om flygtninge og internt fordrevne, og her følger vi børnenes skæbne. Strømmen af underernærede børn skaber fortvivlelse hos de læger og sygeplejersker, der forsøger at redde deres liv. Filmen er et rystende vidnesbyrd om de børn, der lider under krigen i Yemen.

Inden filmen kan man med fordel se Cecilie Hellestveit, der er jurist hos det norske Folkerettsinstitut, forklare baggrunden for krigen, hvem der er involveret og hvad, der er på spil. Introduktionen følger med, når man lejer filmen.

Screenshot fra filmen Hunger Ward.

Skoven er deres hjem

Mata betyder både ‘skov’ og ‘dræb’ på portugisisk. Og så er det navnet på en højaktuel dokumentarfilm af Ingrid Fadnes og Fabio Nascimento. I Mata ser vi landskabet i den sydligste del af staten Bahia på Brasiliens østkyst, som har ændret sig drastisk på kort tid. Engang var skoven lige så rig på dyre- og planteliv som Amazonas, nu er der en enkelt art tilbage: eukalyptus. De oprindelige folk mærker den menneskeskabte forandring i både krop og sjæl. Sammen med småbønderne i området kæmper de for at bevare og forsvare det land, de bor på.

Mata skildre en biodiversitetskrise indefra, og giver indblik i, hvad der sker med naturen og menneskene, der bor med den, når virksomheder fælder oprindelig skov for at drive forretning.

Screenshot fra filmen Mata.

Kan man drive ansvarlig forretning i regnskoven?

Som en del af festivalens program, er der også talks og andre arrangementer, der sætter fokus på menneskerettigheder. Under titlen Business, bærekraft eller bullshit? vil to politikere, en investeringsekspert og en politisk rådgiver fra Amnesty diskutere, hvad der sker, når skov bliver forretning.

Der er rigtig store penge investeret i de sydamerikanske regnskove. Men de seneste år er investeringerne blevet kritiseret for at ødelægge naturen, krænke oprindelige folks rettigheder og fastholde urimelige arbejdsforhold i regionen. På Danwatch har vi tidligere skrevet om, at Danish Crown og danske supermarkeder forhandler brasiliansk oksekød, der kan stamme fra ulovlig ryddet regnskov.

Gennem den nye Mercosur-handelsaftale mellem EU og blandt andet Brasilien kan virksomheder få adgang til nye markeder, men til hvilken pris? Panelet vil diskutere, hvordan man kan sikre, at forretning ikke sker på bekostning af mennesker, miljø og bæredygtighed i Latinamerika.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.