25. august 2015

Guide: 7 oplysende TED Talks

TED.com er en uendelig og gratis kilde til brugbar og ejendommelig viden. Her er masser af miniforelæsninger om global udvikling og menneskerettigheder - eller mangel på samme. Danwatch har samlet syv overraskende og underholdende TED Talks, hvor du kan blive lidt klogere på verdenssituationen.


Dan Pallotta: The way we think about charity is dead wrong

Ifølge AIDS Ride-stifter Dan Pallotta, har vi lært at tænke, at velgørenhed kun er lødigt, hvis der er minimale omkostninger til administration. Men hvad nu hvis administration og investeringer kan få pengene til at vokse, så der kan skaffes endnu flere midler til den gode sag?

Charmian Gooch: Meet the global corruption’s hidden players

Den tidligere turkmenske enehersker Niyazov fik bygget en 12 meter høj guldstatue af sig selv, der roterede efter solens bane. Det er den slags klichéhistorier, vi kender fra korruptionens verden, men det er sjældent, vi hører, hvordan store, internationale banker og dækselskaber muliggør disse spændende indkøb. Det fortæller Global Witness-medstifter Charmian Gooch om her.

Hans og Ola Rosling: How not to be ignorant about the world

Gæt med når Hans Rosling quizzer publikum i klodens tilstand. Med humor og data udstiller den svenske professor i international sundhed, Hans Rosling, sammen med sin søn Ola Rosling, hvordan særligt medierne giver os et alt for pessimistisk verdensbillede. Der bliver i øvrigt også gjort tykt grin med svenskere.

Dame Ellen McArthur: The Surprising thing I learned sailing solo around the world

Dame Ellen McArthur fortæller medrivende om sin halsbrækkende jordomrejse til søs, og om hvordan det gav hende en pludselig opmærksomhed på verdens begrænsede naturressourcer. Det er både underholdende og oplysende.

Kevin Bales: How to combat modern slavery

Vidste du, at der i 2010 var 27 millioner slaver i verden? Og at prisen for et menneske kan gå helt ned til fem dollars? Kevin Bales er medstifter af organisationen Free the Slaves og kommer her med et bud på, hvordan vi bekæmper moderne slaveri.

Leslie T. Chang: The voices of China’s workers

Bærer du også rundt på vestlig skyldfølelse, når du kigger på din iPhone, som en hårdtarbejdende kineser har bygget, men ikke har råd til selv at købe? Lad være, og hør hvad arbejderne selv har at sige.

Michael Norton: How to buy happiness

Enhver selvhjælpsbog vil fortælle dig, at du ikke kan købe dig til lykke. Men det er bare fordi, de ikke ved, hvad du skal købe. Michael Norton er professor i business administration og marketing på Harvard Business School og fortæller her om sin undersøgelse, der viser, at folk der bruger penge på velgørende formål er lykkeligere end dem, der ikke gør.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down