4. oktober 2019

Supermarkeder har svært ved at sikre bananer fri for chlorpyrifos

Danmarks største supermarkeder er i fuld gang med at stille krav til deres leverandører om at udfase det sundhedsskadelige sprøjtemiddel, chlorpyrifos der findes i importeret frugt og grønt. Særligt bananer og æbler volder problemer, lyder det fra supermarkederne.

Chlorpyrifos er svært at udfase hos bananproducenter, fordi frugterne ofte sprøjtes med fly, og pesticiderne dermed let spredes til nabomarker. Jesper Nymark

217 leverandører af frugt og grøntsager har allerede lovet COOP, at der ikke vil være chlorpyrifos i deres varer fra slutningen af året. 15 leverandører har endnu ikke stillet den garanti.

Det fortalte CSR-chef i COOP, Thomas Roland da Danwatch d. 3. oktober afholdt efterårets første Watchtalk, hvor eksperter, kilder og læsere var inviteret til foredrag og dialog om Danwatchs undersøgelse af chlorpyrifos i frugt og grønt, der sælges i Danmark.

“De sidste leverandører tager vi dialogen op med. Hvornår vil de eventuelt kunne stille den garanti? Har de andre plantager, hvor de udfaser chlorpyrifos – eller ikke bruger det? Det er klart, at det skal ud af butikkerne nu. Så hvis de vil handle med os, skal vi finde en løsning”, sagde Thomas Roland.

Hos konkurrenten Salling Group er man også i fuld gang med at udfase chlorpyrifos hos leverandørerne, fortæller kvalitetschef Carina Jensen.

“Vi har været i kontakt med vores leverandører siden Danwatch kontaktede os vedrørende chlorpyrifos”, siger Carina Jensen.

Salling Group har lavet samme forespørgsel som COOP blandt deres leverandører, fortæller hun.

“Og vi er blevet overraskede. Det er et komplekst område, da det jo både handler om forbrugerbeskyttelse, men også om arbejdernes sikkerhed, når de arbejder med de her pesticider, og derfor skal vi samarbejde med leverandørerne og finde alternativer”, siger Carina Jensen.

Et vigtigt fremskridt

Hos Coop kræver man, at chlorpyrifos ikke skal findes under detektionsgrænsen, det vil sige under 0,01 mikrogram, som er det mindste niveau, der kan måles.

“Jeg synes, at det er et vigtigt fremskridt”, siger professor i miljømedicin ved SDU, Philippe Grandjean, der var inviteret til Danwatchs Watchtalk for at forklare om chlorpyrifos påvirkning af hjernen. International forskning viser, at børn udsat for chlorpyrifos kan have koncentrationsbesvær og lavere intelligens, sagde han.

“Det er i praksis ikke muligt at kræve lavere indhold af stoffet, hvis ikke det kan måles. Så det er OK. Men da der stadig kan være rester af andre pesticider råder jeg fortsat gravide og børnefamilier til at vælge økologisk frugt og grønt, specielt hvis det er importeret”, siger Philippe Grandjean.

Udfasning af chlorpyrifos er komplekst

Det kan tage op til et år for leverandører af frugt og grøntsager i Sydeuropa og uden for EU at udfase et stof som chlorpyrifos, fordi høsten ikke kan smides ud fra planter eller træer, der er sprøjtet i foråret, påpeger Carina Jensen.

Både COOP og Salling Group siger, at det særligt er svært at stille krav om nul chlorpyrifos til leverandører af æbler, fordi træerne kan tage skade af insekterne, der normalt sprøjtes mod, og bananer:

“En leverandør af bananer kan godt garantere, at han ikke selv bruger chlorpyrifos, men mange bananplantager sprøjtes med fly, og så kan pesticiderne let finde ind på en nabomark. Derfor siger mange bananleverandører, at så må vi købe økologisk. Så lige nu er vi i dialog med dem om at finde alternativer”, siger Carina Jensen.

– Men risikerer I ikke at de finder alternative pesticider, der er ligeså farlige som chlorpyrifos, men alligevel er lovlige? 

“Det er altid en risiko, men de må jo kun bruge det, der er godkendt”, siger Carina Jensen.

Ser frem til EU-forbud

Hos både COOP og Salling group er udfasningen af chlorpyrifos ikke blot et ønske, men et reelt krav, hvis EU Kommissionen og medlemslandene til  november enes om et EU-forbud.

Og det er der meget, der tyder på. I begyndelsen af august udtalte EU’s fødevareagentur, EFSA i en pressemeddelelse, at chlorpyrifos er farligt for mennesker ved lavest mulige dosis, og derfor skal det ikke godkendes igen.

“Selvfølgelig håber vi på et EU-forbud, for hvis chlorpyrifos bliver forbudt i hele EU, så bliver det enkelt for de her leverandører. Så skal der nok komme pres på sagerne”, siger Thomas Roland.

“Jeg ser faktisk, at vi er med til at fjerne de her pesticider. Vi fastholder dialogen med leverandørerne, men hvis vi kommer derud, hvor leverandørerne må sige, at vi aldrig bliver 100 % fri for chlorpyrifos, så bliver vi nødt til at forholde os til det. Hvis der kommer et EU-forbud, så bliver det lettere”, siger Carina Jensen.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right