Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Supermarkeder har svært ved at sikre bananer fri for chlorpyrifos

Danmarks største supermarkeder er i fuld gang med at stille krav til deres leverandører om at udfase det sundhedsskadelige sprøjtemiddel, chlorpyrifos der findes i importeret frugt og grønt. Særligt bananer og æbler volder problemer, lyder det fra supermarkederne.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

217 leverandører af frugt og grøntsager har allerede lovet COOP, at der ikke vil være chlorpyrifos i deres varer fra slutningen af året. 15 leverandører har endnu ikke stillet den garanti.

Det fortalte CSR-chef i COOP, Thomas Roland da Danwatch d. 3. oktober afholdt efterårets første Watchtalk, hvor eksperter, kilder og læsere var inviteret til foredrag og dialog om Danwatchs undersøgelse af chlorpyrifos i frugt og grønt, der sælges i Danmark.

“De sidste leverandører tager vi dialogen op med. Hvornår vil de eventuelt kunne stille den garanti? Har de andre plantager, hvor de udfaser chlorpyrifos – eller ikke bruger det? Det er klart, at det skal ud af butikkerne nu. Så hvis de vil handle med os, skal vi finde en løsning”, sagde Thomas Roland.

Hos konkurrenten Salling Group er man også i fuld gang med at udfase chlorpyrifos hos leverandørerne, fortæller kvalitetschef Carina Jensen.

“Vi har været i kontakt med vores leverandører siden Danwatch kontaktede os vedrørende chlorpyrifos”, siger Carina Jensen.

Salling Group har lavet samme forespørgsel som COOP blandt deres leverandører, fortæller hun.

“Og vi er blevet overraskede. Det er et komplekst område, da det jo både handler om forbrugerbeskyttelse, men også om arbejdernes sikkerhed, når de arbejder med de her pesticider, og derfor skal vi samarbejde med leverandørerne og finde alternativer”, siger Carina Jensen.

Et vigtigt fremskridt

Hos Coop kræver man, at chlorpyrifos ikke skal findes under detektionsgrænsen, det vil sige under 0,01 mikrogram, som er det mindste niveau, der kan måles.

“Jeg synes, at det er et vigtigt fremskridt”, siger professor i miljømedicin ved SDU, Philippe Grandjean, der var inviteret til Danwatchs Watchtalk for at forklare om chlorpyrifos påvirkning af hjernen. International forskning viser, at børn udsat for chlorpyrifos kan have koncentrationsbesvær og lavere intelligens, sagde han.

“Det er i praksis ikke muligt at kræve lavere indhold af stoffet, hvis ikke det kan måles. Så det er OK. Men da der stadig kan være rester af andre pesticider råder jeg fortsat gravide og børnefamilier til at vælge økologisk frugt og grønt, specielt hvis det er importeret”, siger Philippe Grandjean.

Udfasning af chlorpyrifos er komplekst

Det kan tage op til et år for leverandører af frugt og grøntsager i Sydeuropa og uden for EU at udfase et stof som chlorpyrifos, fordi høsten ikke kan smides ud fra planter eller træer, der er sprøjtet i foråret, påpeger Carina Jensen.

Både COOP og Salling Group siger, at det særligt er svært at stille krav om nul chlorpyrifos til leverandører af æbler, fordi træerne kan tage skade af insekterne, der normalt sprøjtes mod, og bananer:

“En leverandør af bananer kan godt garantere, at han ikke selv bruger chlorpyrifos, men mange bananplantager sprøjtes med fly, og så kan pesticiderne let finde ind på en nabomark. Derfor siger mange bananleverandører, at så må vi købe økologisk. Så lige nu er vi i dialog med dem om at finde alternativer”, siger Carina Jensen.

– Men risikerer I ikke at de finder alternative pesticider, der er ligeså farlige som chlorpyrifos, men alligevel er lovlige? 

“Det er altid en risiko, men de må jo kun bruge det, der er godkendt”, siger Carina Jensen.

Ser frem til EU-forbud

Hos både COOP og Salling group er udfasningen af chlorpyrifos ikke blot et ønske, men et reelt krav, hvis EU Kommissionen og medlemslandene til  november enes om et EU-forbud.

Og det er der meget, der tyder på. I begyndelsen af august udtalte EU’s fødevareagentur, EFSA i en pressemeddelelse, at chlorpyrifos er farligt for mennesker ved lavest mulige dosis, og derfor skal det ikke godkendes igen.

“Selvfølgelig håber vi på et EU-forbud, for hvis chlorpyrifos bliver forbudt i hele EU, så bliver det enkelt for de her leverandører. Så skal der nok komme pres på sagerne”, siger Thomas Roland.

“Jeg ser faktisk, at vi er med til at fjerne de her pesticider. Vi fastholder dialogen med leverandørerne, men hvis vi kommer derud, hvor leverandørerne må sige, at vi aldrig bliver 100 % fri for chlorpyrifos, så bliver vi nødt til at forholde os til det. Hvis der kommer et EU-forbud, så bliver det lettere”, siger Carina Jensen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.