Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Våben på afveje
- Den danske IT-gigant Systematic A/S leverer avanceret militært software til de Forenede Arabiske Emirater. Det gør Systematic, selvom Danmark de sidste tre år har forbudt al eksport af militært udstyr til Emiraterne, der er anklaget for talrige krigsforbrydelser i Yemen.
- I efteråret 2018 satte det danske Udenrigsministerium foden ned for Systematics eksport på grund af Emiraternes udsultning og bombning af civilbefolkningen i Yemen. Blot tre uger efter søgte Systematic eksporttilladelse fra Storbritannien.
- Siden da er Systematics samarbejde med det emiratiske militær foregået fra firmaets britiske datterselskab. Så sent som i foråret 2021 søgte Systematic efter ansatte til at implementere deres militære software hos Emiraternes flåde. Ifølge FN-eksperter er flåden medansvarlig for at forhindre mad og nødhjælp i at nå frem til Yemens sultende befolkning.
- Eksperter vurderer, at firmaet bevidst forsøger at omgå det danske eksportforbud. Det afviser Systematic. “Vi søger naturligvis ikke at undgå danske regler. Vi har alle nødvendige tilladelser”, skriver virksomheden blandt andet som svar på kritikken.
- Ngo'er og eksperter mener, at der er stor risiko for, at det danske software anvendes til at begå menneskerettighedskrænkelser i Yemen.
- Researchen er lavet af Danwatch i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports.
En Danwatch-undersøgelse
I tre år har det været forbudt for danske forsvarsvirksomheder at eksportere militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater, der er anklaget for alvorlige krigsforbrydelser i Yemen-krigen.
Sagen kort
Alligevel leverer Danmarks største IT-virksomhed Systematic A/S avanceret militær software til Emiraterne. Så sent som i marts 2021 søgte Systematic efter ansatte til at levere deres militære software hos Emiraternes flåde.
Sagen kort
I efteråret 2018 satte det danske Udenrigsministerium foden ned for Systematics eksport på grund af Emiraterne udsultning og bombning af civilbefolkningen i Yemen. Blot tre uger efter søgte Systematic i stedet eksporttilladelse fra Storbritannien.
Sagen kort
De sidste tre år er Systematics samarbejde med det emiratiske militær foregået fra firmaets datterselskab i Storbritannien. Eksperter vurderer, at firmaet bevidst forsøger at omgå det danske eksportforbud.
Sagen kort
Det viser en omfattende journalistisk undersøgelse, som Danwatch har foretaget i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports.
Sagen kort
Ifølge eksperter og menneskerettighedsorganisationer er Systematics fortsatte eksport til Emiraterne i strid med formålet med det danske eksportforbud.
Sagen kort
De vurderer, at der er stor risiko for, at militært udstyr, som eksporteres til Emiraterne, vil blive anvendt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Yemen, og at eksporten er i strid med såvel EU’s og FN’s regler om våbeneksport.
Sagen kort
Tidligere
Næste
“Fængslet var som en losseplads fuld af fluer, myg og sygdomme. Jeg blev tortureret, tæsket og spærret inde i en celle uden vand og mad. Heden var ulidelig, og jeg fik tæsk igen og igen. Men det værste var, når de tvang mig til at tage tøjet af”.
Fahim al-Herazi har tilbragt næsten halvandet år af sit unge liv i Yemens hemmelige fængsler, hvor han blev tortureret, mishandlet, udsultet og ydmyget af emiratiske fangevogtere og soldater fra den emiratisk-kontrollerede Security Belt milits.
Det er en skæbne, den 33-årige universitetsstuderende deler med mere end 10.000 andre unge yemenitiske mænd, der de seneste år har været interneret på militærbaser og i hemmelige fangekældre i Yemen – uden nogensinde at komme for en dommer eller blive dømt for noget som helst.
Som Danwatch har afsløret i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports, har Danmarks største IT-virksomhed Systematic i årevis eksporteret militært software til Emiraterne, der ifølge eksperter kan være brugt til nogle af de mange krigsforbrydelser, som Emiraterne anklages for i Yemen.
Læs også: Danmarks største IT-virksomhed opruster Emiraternes militær trods dansk eksportforbud
Vi har bedt Fahim Al-Herazi fortælle, hvad der skete efter han blev arresteret sammen med fire venner under et besøg i den landsby, han kommer fra.
Play Video
Hør Fahim fortælle sin historie
Fahim Al-Herazi tilbragte halvandet år i emiratisk-kontollerede fængsler i Yemen, hvor han blev tortureret og mishandlet både af emiratiske officerer og soldater fra den emiratisk støttede Security Belt Forces. Video: TV2
- Yemen, der engang var kendt som Det Lykkelige Arabien, har siden 2015 været hjemsted for en brutal borgerkrig mellem tilhængere af landets regering og oprørsgruppen Al-Houthi.
- Regeringen støttes af en koalition, som ledes af Saudi-Arabien og Emiraterne, mens Houthierne støttes af Iran.
- FN betegner krigen i Yemen som verdens værste menneskeskabte katastrofe med mere end fem millioner sultende, andre tyve millioner mennesker som er afhængige af nødhjælp, udbombede byer og en væld af stedfortrædermilitser, der kæmper om at få overtaget i det fattige ørkenland ved indsejlingen til Suez.
- Flere af militserne, heriblandt Security Belt Forces og Southern Transitional Council er ifølge blandt andre FN’s Ekspertpanel vedrørende Yemen trænet, bevæbnet, finansieret og kontrolleret af Emiraterne.
Af sikkerhedsgrunde optræder han under pseudonym, men Fahim al-Herazis historie bekræftes af den anerkendte yemenitiske menneskerettighedsorganisation Mwatana og af dokumenter fra Internationalt Røde Kors, som Danwatch og TV2 er i besiddelse af.
Tortur fra første dag
Fahim al-Herazi var taget hjem til sin landsby for at besøge familien, da han og nogle venner blev stoppet ved en vejspærring. Det var i sommeren 2017, og solen piskede ned over det solsvedne yemenitiske landskab.
“Vi blev stoppet af militssoldater fra Security Belt Forces, som gav os håndjern på og anbragte os på ladet af en pickup. Der sad vi i mange timer i den bagende sol, før de kørte os til Al-Anad-basen”, fortæller Fahim al-Harazi i et Skype-interview.
Al-Anad Airbase er Yemens største militære lufthavn. Den ligger cirka 65 kilometer nord for havnebyen Aden, og huser blandt andet Security Belt Forces, en lokal yemenitisk milits, som er oprettet, trænet og kontrolleret af Emiraterne som led i krigen mod landets Houthi-oprørere.
Og de yemenitiske militsfolk tog med det samme hårdt fat.
“Allerede den første dag blev jeg tortureret. Militsfolkene bankede mig og truede med at slå mig ihjel. De anbragte mig i et meget mørkt og varmt rum. Mine håndjern var meget stramme. Jeg følte det som om, mine hænder var ved at falde af, og mine øjne var ved at hoppe ud af hovedet på mig. Det føltes, som om de var ved at eksplodere”, fortæller Fahim Al-Herazi.
Play Video
Sådan sælger Systematic software til Emiraternes militær
Danmarks største IT-virksomhed Systematic har eksporteret militær software til Emiraterne siden 2016. Se her, hvordan de har båret sig ad med at undgå det danske eksportforbud
Den hemmelige del af Bir Ahmed fængslet blev drevet af emiratiske styrker. Jeg kunne se, de var emiratiske på deres kasketter og høre det på deres dialekt
Sidste time
Men slagene blev bare ved og ved.
“Jeg skreg og tiggede om nåde – jeg tryglede dem om i det mindste at give mig noget at drikke. Min hud og min hals brændte af tørst”, fortæller Fahim al-Herazi.
“Men uanset, hvor meget jeg tiggede om en forklaring på, hvorfor de behandlede mig på den måde, når jeg ikke havde gjort noget, svarede de blot med at slå mig endnu en gang med deres geværkolber”.
“De blev ved, indtil jeg faldt om på gulvet, og min krop brød fuldstændig sammen”.
Fahim Al-Herazi fortæller, at han var overbevist om, at hans sidste time her på jorden var kommet.
“De truede med at dræbe mig og begrave mig i en ukendt grav. Jeg var sikker på, at jeg skulle dø. Jeg så min mors ansigt for mig og tænkte, at nu ville jeg dø, uden at hun vidste, hvad der var sket med mig”.
Under en brændende sol
Men det skulle vise sig, at Fahim al-Herazis lidelser kun lige var begyndt.
Efter to dage på Al-Anad-basen blev han kørt til det berygtede Bir Ahmed fængsel lidt tættere på Aden og anbragt i en hemmelig del af fængslet, hvor de indsatte ikke havde adgang til besøg eller advokathjælp.
“Den hemmelige del af Bir Ahmed fængslet blev drevet af emiratiske styrker. Jeg kunne se, de var emiratiske på deres kasketter og høre det på deres dialekt”, fortæller Fahim al-Herazi.
Bir Ahmed var et helvede af hede og smerte.
Størstedelen af tiden måtte Fahim Al-Herazi og de andre fanger opholde sig udendørs under den brændende sol.
“Fængslet var som en stor skolegård, blot overdækket med trådnet. Solen brændte ned over os fra morgen til aften. Der var kun en lille bitte plet med skygge. Vi måtte binde vores tøj fast til trådnettet for at skabe bare en smule skygge, som vi kunne gemme os under”, fortæller han.
“Vores hud nærmest smeltede på grund af solskoldningen. Og oveni var fængslet som en losseplads, fuld af fluer, myg og sygdomme. Vi fik alle sammen infektioner og vabler over det hele”.
FAKTA
Emiraternes beskidte krig
De Forenede Arabiske Emirater og deres lokale militser anklages af FN-eksperter og menneskeretsorganisationer for at have begået utallige overgreb og mulige krigsforbrydelser under den seks år lange krig i Yemen.
Flyangreb på civile mål
Den saudisk-ledede koalition, som Emiraterne indgår i, har siden krigens start set stort på civile tab og gennemført mindst 65.000 flyangreb, heraf tusinder på boligområder, hospitaler, skoler, sundhedsklinikker med mere. Ifølge Yemen Data Project har en tredjedel af koalitionens flyangreb ramt civile mål.
Støtte til militser
Emiraterne har også oprettet, finansieret og trænet mere end 90.000 lokale militsstyrker med grove menneskerets-krænkelser på samvittigheden.
Southern Transitional Council, Security Belt Forces og Joint Forces in the Western Gulf er ansvarlige for omfattende angreb på civile mål, drab på civile, ekstrem vold, forsvindinger, fængslinger og tortur.
Blokade forhindrer nødhjælp til millioner
Den saudisk-ledede koalition har løbende blokeret Yemens havne og lufthavne for at forhindre fødevarer i at nå frem frem til den tredjedel af landet, som kontrolleres af Houthi- oprørerne, der bekæmper Yemens regering.
Ifølge FN er det nuværende niveau af sult i Yemen uden fortilfælde. FN brødføder pt 20 mio. mennesker.
Hemmelige fængsler
Emiraterne og deres loyale militser har i løbet af krigen oprettet mindst 27 hemmelige torturfængsler i det sydlige Yemen samt på militærbasen Assab i nabolandet Eritrea. Menneskerets-organisationer har dokumenteret tusindvis af forsvindinger, fængslinger og tilfælde af tortur i disse fængsler.
Beskydning af civile boligområder
Emiraterne har deltaget aktivt i Yemen-krigen med tusindvis af soldater på jorden, der bl.a. har beskudt civile mål med tungt artilleri. Blandt målene er hospitaler, boligområder og markeder.
Alene i 2020 har menneskerets-organisationer dokumenteret 33 angreb på civile mål.
Målrettede likvideringer
Emiraterne har også etableret dødspatruljer bestående af bl.a. amerikanske lejesoldater, som selv har fortalt, hvordan de har henrettet religiøse ledere i Aden-området i 2015. Menneskeretsorganisationer har senere dokumenteret, at henrettelserne af religiøse ledere fortsatte i Aden i årene 2017-2018.
Kilder: Yemen Data Project, Mwatana, Death Falling from the Sky, 2021, Sky News, Sveriges Radio: Yemen: Faces of a war, Buzzfeed, Associated Press. Kilder: Mwatana: In the Darkness, 2020: List of assassinated imams in Aden, 2018, WFP, Human Rights Watch: World Report 2020, Yemen. UN Group of Eminent Experts on Yemen, 2012, Amnesty International Foto: Læger uden Grænser
Heden var ulidelig, og jeg fik tæsk igen og igen. Men det værste var, når jeg blev tvunget til at tage mit tøj af og være nøgen
Tæsk og ydmygelser
Når Fahim al-Herazi ikke opholdt sig i den uhumske gård, blev han og de andre fanger tæsket og mishandlet.
“Vi blev tortureret og slået med mange forskellige våben af de emiratiske officerer. Vi blev også truet med døden og spærret inde i en celle uden hverken vand eller mad og uden mulighed for at komme på toilettet i lange perioder. Heden var ulidelig, og jeg fik tæsk igen og igen. Men det værste var, når jeg blev tvunget til at tage mit tøj af og være nøgen”.
Fahim al-Herazi fortæller, at han og andre fanger blev klædt nøgne og ydmyget verbalt og fysisk utallige gange.
“Jeg blev ikke udsat for seksuelle overgreb, men jeg blev tvunget til at være nøgen og udsat for ydmygende kropsvisitationer, dødstrusler, fornærmelser og alle former for tæsk. De brugte knipler, geværkolber og nogle særlige redskaber til at slå os”.
“Jeg blev udsat for mange forskellige former for fysisk og psykisk tortur i Bir Ahmed, men det værste var nøgenheden. Det er et spørgsmål om personlig stolthed. De vidste, hvor meget det betyder at blive respekteret som mand i Yemen, så det var meget ydmygende at blive fornærmet og spottet i timevis”, siger Fahim al-Herazi.
Ingen anklage
Den dag i dag aner den yemenitiske student ikke, hvorfor han blev arresteret af Security Belt militsen og tilbageholdt af emiratiske styrker. Og nogen anklage blev han aldrig præsenteret for.
“Jeg havde tidligere været soldat i den folkelige modstandsbevægelse i Taiz, som blev støttet af koalitionen i starten af krigen, og det vidste de”, siger han og forklarer, at han dermed var på samme side som den saudisk-ledede koalition, som Emiraterne indgår i.
“Jeg havde altså kæmpet mod houthierne (Emiraternes fjende, red.), og alligevel smed de mig i fængsel. Det giver ingen mening. De anklagede mig for at være medlem af alle mulige organisationer, jeg aldrig har haft noget med at gøre. Og de anklagede mig for at arbejde for houthierne! De kom med en ny anklage hver dag. Måske fordi de vidste, jeg var uskyldig”, siger han.
Men efter fem-seks måneder blev han pludselig overflyttet til den åbne del af Bir Ahmed fængslet, hvor forholdene var væsentlig bedre.
“Jeg tror, jeg blev flyttet, fordi Emiraternes hemmelige fængsler blev afsløret for omverdenen. Det falder i hvert fald tidsmæssigt sammen. Efter den internationale mediedækning blev jeg overført til den anden, åbne del af Bir Ahmed, hvor forholdene var bedre. Her fik jeg besøg af Røde Kors og menneskeretsorganisationen Mwtanna og fortalte dem, hvad der var sket med mig”.
Læs også: Hun afslørende Emiraternes krigsforbrydelser og blev truet på livet:”Er det ikke nok, at du har mistet en af dine sønner?”
Ingen forklaring
I vinteren 2018 slap Fahim Al-Herazi endelig ud af fængslet uden anklage, uden forklaring og uden undskyldning for de næsten halvandet år, han havde været tilbageholdt uden anklage eller dom.
Det første halvandet år efter løsladelsen havde han store problemer med smerter i benene på grund af de tæsk, han havde fået i fængslet.
“I fængslet kunne jeg ikke gå på mit ene ben på grund af torturskaderne, men de ville ikke give mig nogen form for smertestillende. I dag har jeg gudskelov ikke længere synlige ar på min krop takket være den lægebehandling, jeg har fået. Og smerterne i mine ben har også fortaget sig”, fortæller Fahim al-Herazi.
Han forsøger nu at genoptage et normalt liv, så godt som det lader sig gøre midt i den yemenitiske borgerkrig, som raser på syvende år.
Han er blandt andet ved at færdiggøre sin universitetsuddannelse, bruger meget tid sammen med sin familie og er begyndt at skrive på en bog om sine oplevelser i fangenskab.
Og så drømmer han om en dag at bringe de ansvarlige for retten.
Jeg ville ønske at alle lande, der sælger våben til Emiraterne stopper med det, for våbnene bliver brugt imod civilbefolkningen
Danmarks ansvar
“Jeg vil sagsøge alle dem, som har begået overgreb mod mig. Men hvor kan jeg gøre det?”, spørger han.
“Jeg ville ønske, jeg levede i et land, hvor mennesker blev behandlet med værdighed, og hvor det var muligt at sagsøge disse forbrydere”.
Når Fahim al-Herazi optræder anonymt i denne artikel, skyldes det, at han stadig bor i Yemen og frygter, at enten Security Belt militsen eller de emiratiske styrker i landet vil arrestere ham igen, hvis han står frem med sit rigtige navn.
“Sidste år sagde Emiraterne, at de ville trække sig ud af Yemen, men de er her stadig. Og de har deres egne militser her i landet, som kontrolleres af det emiratiske militær. Mit folk sulter og dør på grund af dem, og situationen bliver bare værre og værre, fordi Emiraterne støtter militserne”, siger Fahim el-Herazi.
Som Danwatch har afsløret i samarbejde med TV2 og det internationale research-center Lighthouse Reports har Danmarks største IT-firma Systematic under hele Yemen-krigen leveret militær software til Emiraterne, som kan være anvendt netop i Yemen.
Læs også: Sådan skabte Systematic et emiratisk eksporteventyr, mens anklagerne om krigsforbrydelser hobede sig op
Fahim al-Herazi opfordrer alle lande, også Danmark, til at stoppe med at bevæbne de krigsførende parter i Yemen.
“Jeg ville ønske at alle lande, der sælger våben til Emiraterne stopper med det, for våbnene bliver brugt imod civilbefolkningen”, siger han og understreger, at det stadig er tilfældet seks år efter krigens start.
“Hver uge bliver civile og uskyldige dræbt med de her våben”.