Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Lyssky europæisk virksomhed anklages for ulovlig hugst af Afrikas største regnskov

Regnskoven i DR Congo trues af en virksomhed, der opererer fra et europæisk skattely, hævder en ny rapport. Tømmer fra virksomheden er endt i Danmark. Virksomheden afviser anklagerne.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Afrikas største intakte regnskov er truet af virksomheden Norsudtimber, der med hugst-koncessioner til et regnskovsareal på 40.000 kvadratkilometer er den største aktør i regnskoven i Den Demokratiske Republik Congo.

Det konkluderer en undersøgelse foretaget af Global Witness, som har sammenlignet koncessioner og driftsplaner med satellitbilleder af regnskoven. De konkluderer, baseret på undersøgelserne, at virksomheden opererer ulovligt på 90 procent af deres hugst-områder.  

Norsudtimber er registreret i det lille europæiske fyrstedømme Liechtenstein, som tilbyder udenlandske virksomheder at hemmeligholde deres aktiviteter. Derfor er det nær umuligt at finde ud af, hvem de reelle ejere af virksomheden er. 95 procent af aktierne i virksomheden er ejet af andre lyssky virksomheder, registreret i andre skattely.

Også salget af tømmeret er kanaliseret gennem forskellige skattely, viser rapporten.

Vi har hundrede procent styr på dokumentationen, der er ikke fugls føde på den sag

Tina Haagensen, salgschef hos Hvalsø Savværk

Norsudtimber selv afviser anklagerne i rapporten og hævder, at de opererer i fuld overensstemmelse med myndighederne i DR Congo.

Peger på dansk savværk

Fordi salget af tømmeret foregår gennem skattely, har det ifølge Global Witness været vanskeligt at kortlægge, hvor tømmeret havner.

De har alligevel fundet frem til, at det primært eksporteres til Vietnam og Kina, mens 11 procent af tømmeret ender i Europa.

Også i Danmark har de fundet et enkelt savværk, Hvalsø Savværk, der forhandler tømmer, der er fældet af Norsudtimer i DR Congo. Det har Global Witness fundet frem til ved at undersøge fotos på virksomhedens profiler på sociale medier.

Hvalsø Savværk sælger træ til møbelindustrien, og til gulvbrædder og terasseplanker til både private og erhvervsdrivende.

I rapporten afviser Hvalsø Savværk, at de har gjort noget galt og siger, at de følger EU’s tømmerforordning.

“Vi har hundrede procent styr på dokumentationen, der er ikke fugls føde på den sag”, siger Tina Haagensen, salgschef hos Hvalsø Savværk, til Danwatch.

Ifølge rapporten har Hvalsø Savværk i juli og august 2017 annonceret, at de har modtaget regnskovstømmer af sorten Wenge, som er fældet af Nordsudtimber i DR Congo.

Fotos af tømmeret viser hvilken koncession, det er fældet under, og hvis det er fældet efter 23. oktober 2016 er det ifølge Global Witness undersøgelser fældet ulovligt.

Er wenge-tømmeret, som I i sommeren 2017 annoncerede netop at have modtaget, fældet før eller efter denne dato?

“Det er fældet før den 23. oktober 2016, men det er sagen uvedkommende, for vi har styr på al dokumentation. Vi har i dag kontaktet Miljøstyrelsen for at invitere dem til at komme og undersøge os, for her er der ikke noget at komme efter. Det er en uberettiget kritik af os”.

Er I bekymrede for at købe træ, der stammer fra Norsudtimber, efter det, der er kommet frem i rapporten fra Global Witness?

“Det er ikke en bekymring for os, for de har også styr på deres dokumentation”, siger Haagensen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.