29. juni 2018

Lyssky europæisk virksomhed anklages for ulovlig hugst af Afrikas største regnskov

Regnskoven i DR Congo trues af en virksomhed, der opererer fra et europæisk skattely, hævder en ny rapport. Tømmer fra virksomheden er endt i Danmark. Virksomheden afviser anklagerne.

Foto: Julien Harneis/Flickr, Creative Commons

Afrikas største intakte regnskov er truet af virksomheden Norsudtimber, der med hugst-koncessioner til et regnskovsareal på 40.000 kvadratkilometer er den største aktør i regnskoven i Den Demokratiske Republik Congo.

Det konkluderer en undersøgelse foretaget af Global Witness, som har sammenlignet koncessioner og driftsplaner med satellitbilleder af regnskoven. De konkluderer, baseret på undersøgelserne, at virksomheden opererer ulovligt på 90 procent af deres hugst-områder.  

Norsudtimber er registreret i det lille europæiske fyrstedømme Liechtenstein, som tilbyder udenlandske virksomheder at hemmeligholde deres aktiviteter. Derfor er det nær umuligt at finde ud af, hvem de reelle ejere af virksomheden er. 95 procent af aktierne i virksomheden er ejet af andre lyssky virksomheder, registreret i andre skattely.

Også salget af tømmeret er kanaliseret gennem forskellige skattely, viser rapporten.

[elementor-template id="29848"]

Norsudtimber selv afviser anklagerne i rapporten og hævder, at de opererer i fuld overensstemmelse med myndighederne i DR Congo.

Peger på dansk savværk

Fordi salget af tømmeret foregår gennem skattely, har det ifølge Global Witness været vanskeligt at kortlægge, hvor tømmeret havner.

De har alligevel fundet frem til, at det primært eksporteres til Vietnam og Kina, mens 11 procent af tømmeret ender i Europa.

Også i Danmark har de fundet et enkelt savværk, Hvalsø Savværk, der forhandler tømmer, der er fældet af Norsudtimer i DR Congo. Det har Global Witness fundet frem til ved at undersøge fotos på virksomhedens profiler på sociale medier.

Hvalsø Savværk sælger træ til møbelindustrien, og til gulvbrædder og terasseplanker til både private og erhvervsdrivende.

I rapporten afviser Hvalsø Savværk, at de har gjort noget galt og siger, at de følger EU’s tømmerforordning.

“Vi har hundrede procent styr på dokumentationen, der er ikke fugls føde på den sag”, siger Tina Haagensen, salgschef hos Hvalsø Savværk, til Danwatch.

Ifølge rapporten har Hvalsø Savværk i juli og august 2017 annonceret, at de har modtaget regnskovstømmer af sorten Wenge, som er fældet af Nordsudtimber i DR Congo.

Fotos af tømmeret viser hvilken koncession, det er fældet under, og hvis det er fældet efter 23. oktober 2016 er det ifølge Global Witness undersøgelser fældet ulovligt.

Er wenge-tømmeret, som I i sommeren 2017 annoncerede netop at have modtaget, fældet før eller efter denne dato?

“Det er fældet før den 23. oktober 2016, men det er sagen uvedkommende, for vi har styr på al dokumentation. Vi har i dag kontaktet Miljøstyrelsen for at invitere dem til at komme og undersøge os, for her er der ikke noget at komme efter. Det er en uberettiget kritik af os”.

Er I bekymrede for at købe træ, der stammer fra Norsudtimber, efter det, der er kommet frem i rapporten fra Global Witness?

“Det er ikke en bekymring for os, for de har også styr på deres dokumentation”, siger Haagensen.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram