18. marts 2020

Fem fede Netflix-film til næste uge

Mange af os holder os inden døre i disse dage, for at undgå at blive smittet eller udsætte andre for smitte. Det fører utvivlsomt til en stigning i det antal timer, du bruger på dine streamingtjenester. Danwatch har kigget den store Netflix-jungle igennem, og anbefaler fem dokumentarer, der sætter fokus på menneskerettigheder, arbejdsforhold og miljø.

Den høje efterspørgsel på avocadoer har konsekvenser for chilenske lokalsamfund. Store avocadoplantagers vandforbrug gør, at lokalbefolkningens adgang til vand er begrænset, hvilket er i strid med grundlæggende menneskerettigheder. Uffe Weng

Avocadokrigen – Rotten, sæson 2, episode 1.

Efterspørgslen på avocado er ekstremt høj, og frugten har efterhånden opnået en placering i det globale fødevarehierarkis top. Avocadokrigen fokuserer på den store efterspørgsels bagside og viser,  hvilken indvirkning konventionel avocadoproduktion har påmiljø og lokalsamfund.

I Chile har man valgt at privatisere landets vandressourcer. De store avocadobønder modtager størstedelen af vandressourcerne, hvilket tvinger de mindste bønder ud af markedet. Avocadotræets høje vandforbrug udtørrer floderne, og begrænser dermed også lokalbefolkningens adgang til vand, hvilket er i strid med grundlæggende menneskerettigheder. I Mexico har avocadoens popularitet ført til en regulær krig mellem forbryderkartellerne, der har krævet mangecivile ofre.

Den del af dokumentaren, der handler om kampen om vand i Chile, bygger på en Danwatch-undersøgelse af, hvordan Chiles privatisering af vandrettigheder har givet avocadoplantager frit spil, til lovligt at tømme floder for vand, og efterladt lokalbefolkningen uden adgang til rent drikkevand.

 

Ikke det rene vand – Rotten, sæson 2, episode 3.

Salget af vand på plastikflasker har oplevet en eksplosiv stigning de seneste par år. Globale koncerner som Nestlé tjener styrtende penge på at sælge noget så basalt som vand på flaske. Dokumentaren handler om det absurde i, at firmaer køber sig ind på dele af den offentlige vandforsyning, for derefter at sælge vandet på flaske til en mangedobling af prisen. Den viser, hvordan aktivistiske lokalsamfund kæmper mod multinationale selskaber for at redde deres vandkilder, som er på grænsen til at tørre ud.

I de vestlige lande tager vi ofte vores adgang til rent drikkevand for givet. I anden del af dokumentaren bliver det sat i perspektiv, da vi tages med til mindre udviklede områder i Nigeria, hvor rent vand er en knap ressource. Det betyder, at den fattigste del af befolkningen dagligt drikker forurenet vand. Det rejser spørgsmålet om hvorvidt adgangen til rent drikkevand i fremtiden er en ressource, der kun vil være forbeholdt den mere velhavende del af samfundet.

Bitter Chokolade – Rotten, sæson 2, episode 5.

For en stor del af verden er chokolade ren nydelse. Vejen fra kakaobønne til chokoladebar er dog fyldt med problematikker. De fleste kakaoplantager findes i vestafrikanske lande som Ghana og Elfenbenskysten. Men kakaoindustriens dyrkningsmetoder har ikke ændret sig synderligt siden starten af 1900-tallet og den er derfor i høj grad afhængig af manuelt arbejde.

Episoden sætter fokus på chokoladebranchen og viser de slavelignende vilkår, voksne og børn på Vestafrikas kakaoplantager arbejder under. Ud over stærkt kritisable arbejdsforhold har kakaoproduktionen også indvirkning på miljøet, da mange tusinder hektarer afskoves for at gøre plads til kakaoplantager så langt øjet rækker.

Hvis du er i tvivl om, hvorfor det er vigtigt at købe bæredygtigt produceret chokolade, så skal de se dette afsnit.

De første tre anbefalinger er alle en del af Netflix Serien Rotten, der sætter fokus på problematikker i fødevarekæder, og afslører ubehagelige sandheder om den globale fødevareproduktion. Hvert afsnit varer omkring en time og omhandler en bestemt fødevare, og problemstillinger, der vedrører måden, fødevaren produceres på.

American factory

Outsourcing af en virksomheds produktion til mindre velstående lande for at nedsætte omkostningerne, er efterhånden noget der kendetegner globaliseringen. Det foregår oftest fra vestlige lande, til lande i det globale syd. Denne dokumentar, der er produceret af Barack og Michelle Obama’s produktionsselskab, Higher Ground, vender op og ned på dette, ved at følge et kinesisk selskab, der flytter dele af sin produktion til USA.

I december 2008 lukkede General Motors’ fabrik i Dayton, Ohio i USA og efterlod tusinder arbejdsløse. I 2014 opkøbte det kinesiske selskab, Fuyao Glass fabrikken og genansatte mange tidligere ansatte til at producere bilruder.

Kinesiske ledere blev fløjet til USA for at føre tilsyn med fabrikken, og de amerikanske arbejderes arbejdspraksis og virksomhedskultur viste sig hurtigt at være i konflikt med den nye ledelses idealer. Dokumentaren giver et fascinerende indblik i, hvordan forskelle på amerikanske og kinesiske forståelser af loyalitet overfor arbejdsgiveren, sikkerhedsforanstaltninger og overarbejde kan føre til udfordringer. Det bliver især tydeligt, da de amerikanske arbejdere begynder at organisere sig.

The great hack

Er datarettigheder menneskerettigheder? Ifølge denne dokumentar så er svaret et højt og tydeligt JA. Filmen handler om Cambridge Analytica-skandalen, der mere eller mindre undergravede det amerikanske præsidentvalg og Storbritanniens Brexit-afstemning.

Cambridge Analytica er et politisk konsulenthus, der specialiserer sig i dataanalyse. I forbindelse med det amerikanske præsidentvalg, høstede virksomheden data fra mere end 50 millioner facebookbrugere gennem et tilsyneladende harmløst spørgeskema. Dataene udgjorde en lukrativ database, som blev brugt til at målrette manipulerende online- kampagner over for særligt udvalgte grupper, for at påvirke det amerikanske præsidentvalg til Præsident Donald Trumps fordel.

Danwatch har tidligere skrevet om, hvordan platforme som Facebook og Twitter har  magt over hvilke informationer, vi har adgang til, og hvordan vi kan udtrykke os, hvilket i et menneskeretligt perspektiv, udfordrer vores ret til ytrings- og informationsfrihed.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down