Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Netbutikker sælger bosættercremer

Flere butikker pillede kontroversielt israelsk hudplejeprodukt af hylderne sidste år, men salget af produktet fortsætter i en stribe danske webbutikker.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Danske webbutikker sælger fortsat AHAVA-cremer, der er produceret på den israelsk besatte vestbred. Sidste år trak Magasin, Sephora og Matas produktet af hylderne efter en Danwatch-undersøgelse.

Produktet kan stadig købes i Danmark hos bl.a. Magasin og de fire webforhandlere Ahava-creme.dk, Ezzence, Skincare-online.dk og Cosmeca, der har det israelske hudplejeprodukt i sortimentet. Ingen af de tre forhandlere oplyser, at AHAVA produceres i en bosættelse på trods af, at det er regeringens klare holdning, at danske virksomheder bør afholde sig fra engagementer på besat land.

Webbutikker tager ikke stilling
Hos Ezzence henviser direktør Eric Sørensen til en tidligere udtalelse om, at webforhandleren ikke tager stilling til fordel for nogen af parterne i den israelsk-palæstinensiske konflikt, og at det ikke er ulovligt at sælge produkterne.

For Martin Kristensen, der driver webshoppen ahava-creme.dk, er det underordnet, om varerne bliver produceret i Israel eller i de besatte områder:

“Jeg er sådan set ligeglad med, hvor de bliver produceret henne. Jeg hjælper folk, der har problemer med psoriasis og lignende”, fortæller han.

Den holdning deles ikke hos Cosmeca.dk, hvor man egentlig havde taget produkterne ud af sortimentet sidste år sammen med Magasin, Salling og Matas, fortæller indehaver Merethe Carlsen:

“Vi har fået produktet igen for 14 dage siden, fordi vi har fået at vide fra vores importør, at produktionen er blevet flyttet. Jeg vil være meget ked af, hvis vi bare har fået en historie fra de varme lande, for ellers ville jeg jo heller ikke tage det på hylderne igen”, siger Merethe Carlsen.

Importøren Trademade Cosmetics ønsker ikke at udtale sig til Danwatch, men ifølge AHAVAs kontor i Tyskland overvejer virksomheden at flytte produktionen. Den foregår dog stadig i den israelske bosættelse, Mitzpe Shalem.

Læs regeringens officielle information om finansielle og økonomiske aktiviteter i bosættelser her.

Creme er uetisk, ikke ulovligt
Mitzpe Shalem er en bosættelse i Jordandalen tæt på Det Døde Hav i den østlige del af den israelsk besatte Vestbred. Bosættelserne er i strid med international ret, men det er ikke ulovligt at handle med bosættervarer. Regeringen har dog flere gange frarådet at indgå i engagementer, der kan støtte bosættelserne, fordi de ses som en hindring for en løsning af Israel/Palæstina-konflikten:

“Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen”, lød det således fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i september i forbindelse med Danwatch’s seneste artikler om salget af AHAVA-produkter.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.