Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Lærernes Pension trækker investeringer i amerikanske fængsler

Først afviste Lærernes Pension at trække deres investeringer fra stærkt kritiserede private amerikanske fængsler, før der forelå en dom eller mere ny dokumentation. Nu sælger pensionskassen alligevel deres aktier.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Stærkt kritisable forhold for indsatte og adskillelse af migrantfamilier har over de seneste år skabt stor debat om den private fængselsindustri i USA. Alligevel kunne Danwatch i februar afsløre, at danske pensionskasser har millioner af kroner investeret i selskaberne bag de profitdrevne fængsler og detentionscentre for migranter.

Menneskerettighedsorganisationer og amerikanske myndigheder har jævnligt rapporteret om overdreven isolationsfængsling, forhold der minder om tvangsarbejde og dødsfald på grund af manglende adgang til lægehjælp blandt indsatte i de private fængsler.

“Det her er en industri, som skaber profit på at holde folk indespærret under elendige forhold. Det er en industri, som muliggør, at USA er det land i verden, hvor den største andel af befolkningen sidder bag tremmer”, sagde David C. Fathi, direktør for programmet for forbedring af fængslernes forhold i den amerikanske borgerrettighedsorganisation American Civil Liberties Union, til Danwatch.

PKA, Lærernes Pension og Velliv var de tre danske pensionskasser med investeringer i firmaerne bag fængslerne. Efter Danwatchs afsløring meldte PKA ud, at man ville frasælge sine 54 millioner kroner i aktier i firmaerne.

Og på et bestyrelsesmøde fredag besluttede Lærernes Pension så også at trække deres investeringer ud af CoreCivic, én af de største aktører i den private fængselsindustri.

”På bestyrelsesmødet blev det besluttet, at Lærernes Pension gerne vil trække investeringen, fordi bestyrelsen ikke mener, at den lever op til vores etiske kodeks”, siger kommunikationschef i Lærernes Pension, Susanne Bych til Danwatch.

Ekskluderer uden dom

Da Danwatch første gang tog sagen op i februar, oplyste Lærernes Pension, at CoreCivic allerede var ”i gult lys” og dermed på pensionskassens observationsliste. Men de afviste at sælge aktierne.

Danske investeringer i USA’s private fængsler

  • Danwatchs gennemgang fra februar viste, at de tre danske pensionskasser PKA, Velliv og Lærernes Pension alle havde investeringer i de to firmaer, CoreCivic og GEO Group, som er de to største spillere i den private fængselsindustri i USA.
  • PKA havde i alt 54 millioner kroner investeret i de to selskaber. Lærernes Pension havde knap syv millioner investeret i CoreCivic, og Velliv havde sammenlagt en million kroner investeret i begge selskaber.
  • PKA og Lærernes Pension har nu begge meldt ud, at de vil trække deres investeringer fra firmaerne.

Danske investeringer i USA’s private fængsler

  • Danwatchs gennemgang fra februar viste, at de tre danske pensionskasser PKA, Velliv og Lærernes Pension alle havde investeringer i de to firmaer, CoreCivic og GEO Group, som er de to største spillere i den private fængselsindustri i USA.
  • PKA havde i alt 54 millioner kroner investeret i de to selskaber. Lærernes Pension havde knap syv millioner investeret i CoreCivic, og Velliv havde sammenlagt en million kroner investeret i begge selskaber.
  • PKA og Lærernes Pension har nu begge meldt ud, at de vil trække deres investeringer fra firmaerne.

”Kommer der yderligere dokumentation – fx domfældelse – af selskabets manglende overholdelse af menneskerettigheder, kommer virksomheden i rødt lys, og vi vil så sælge aktierne”, sagde Lærernes Pensions investeringsdirektør Morten Malle dengang.

Susanne Bych bekræfter, at en domfældelse ville have ladet Lærernes Pension ekskludere selskabet med det samme. Men når en investering kun er på pensionskassens gule observationsliste, vil det løbende være op til bestyrelsen at vurdere, om et selskab lever op til de etiske retningslinjer.

Selvom der ikke fældet nogen dom eller kommet særlig ny viden om CoreCivic siden da, mener hun imidlertid ikke, at det er Danwatchs afsløring og medieomtalen af sagen, som har været udslagsgivende for, at Lærernes Pension nu trækker deres investeringer fra selskabet.

“Nej, det kan man ikke sige. Vi har hele tiden haft selskabet på observationslisten, og – som vi flere gange har sagt – så er der tale om en proces, hvor vi løbende forholder os til vores gule investeringer”, siger hun.

Så selv hvis medierne ikke havde taget historien op, mener du stadig, I ville have ekskluderet selskabet på det her bestyrelsesmøde?

“Det er meget svært at sige på bagkant, men det tror jeg, at vi ville have gjort. CoreCivic har i længere tid været på vores gule observationsliste, og vores nye administrerende direktør har været opmærksom på investeringerne i gult, siden han kom til i januar”, siger Susanne Bych.

Hverken som lærer eller menneske

Siden den første afsløring af investeringerne har Danwatch talt med en række lærere, som var stærkt utilfredse med deres pensionskasses aktier i CoreCivic.

“Investeringer i sådanne virksomheder kan jeg ikke at stå inde for – hverken som lærer eller som menneske. Det tror jeg gælder for mange lærere, så det kan jeg slet ikke forstå, at de gør”, sagde for eksempel Rasmus Hougaard, der er lærer på Harløse Skole i Hillerød.

Når nu mange af jeres medlemmer også er så utilfredse med, at pengene er havnet her, er det så et tegn på, at I burde bruge flere ressourcer for at screene jeres investeringer og sikre etikken?

“Vi er i gang med en proces med bestyrelsen, hvor vi blandt andet skal se nærmere på, hvordan vi forholder os til investeringerne i gult, og så mander vi i øjeblikket op på området om ansvarlige investeringer. Lærernes Pension har faktisk én af de længste eksklusionslister blandt pensionskasserne og er nogle af dem, der udelukker allerflest investeringer”, siger Susanne Bych.

Velliv er den eneste tilbage

Efter PKA og Lærernes Pension har trukket deres investeringer, er det af danske pensionskasser nu kun Velliv, det tidligere Nordea Liv & Pension, som har investeringer i de private fængsler og detentionscentre.

Velliv har tidligere sagt til Danwatch, at man ville gå i dialog med selskaberne bag fængslerne om en “forbedring af selskabernes praksis”.

I USA har syv af landets største banker og USA’s største pensionskasse blandt andre trukket deres investeringer ud af fængslerne. Danwatch har spurgt Velliv, om pensionskassen i det lys regner med at få noget ud af en dialog, samt om man kan sige, at Velliv har lavere etiske standarder for investeringer end andre danske pensionsselskaber.

Til det har Vellivs chef for ansvarlige investeringer, Thomas H. Kjærgaard, kun sendt en kort kommentar på mail:

”Vi følger den planlagte proces for vurdering af dialogen og selskabet. Når den proces er afsluttet, tager vi endeligt stilling til om investeringen skal fortsætte eller afhændes. Hvis dialog ikke fører til det ønskede resultat, så er vi indstillede på at afhænde investeringen.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.