Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ny udstilling vil sætte ansigt på Raqqas dræbte

Mandag åbner Amnesty en udstilling om de mindst 1600 civile, der blev ofre for krigen mod IS i den syriske by Raqqa.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

80 procent af Raqqa, der før krigen var den sjette største by i Syrien, ligger i dag i ruiner. Den USA-ledede koalition bombede i 2017 byen, som dengang var Islamisk Stats selvudnævnte hovedstad i Syrien, sønder og sammen. Men udover bygninger og infrastruktur havde krigen mod Islamisk Stat også andre ofre. 

Gennem halvandet års omfattende research, der har inkluderet analyser af satellitfotos og interviews med over 400 overlevende, har Amnesty International dokumenteret, at mindst 1600 civile blev dræbt under angrebene. Organisationen påviser også, at de overlevende stort set ingen hjælp har fået til genopbygning af deres hjem og deres by.

Baseret på undersøgelserne åbner Amnesty på mandag udstillingen “Krigen i Raqqa: Retorik vs. Virkelighed” i Politikens Hus.

Den interaktive udstilling skal ved hjælp af fotos, virtual reality og videoinstallationer vise konsekvenserne af bombningen af Raqqa og sætte ansigt og historie på både de mennesker, der omkom, såvel som de overlevende, der nu søger retfærdighed og hjælp til at genopbygge deres liv. 

“Vi ønsker, at udstillingen vil gøre danskerne opmærksomme på konsekvenserne af de voldsomme bombeangreb, som fandt sted i Raqqa i 2017. Vi vil gerne sætte ansigt på nogle af de overlevende, som kæmper med at bygge en hverdag op igen i ruinerne”, siger Annette Stubkjær, der er politisk rådgiver i Amnesty.

Det er vigtigt at udfordre den gængse fortælling om de militære angreb mod Raqqa, mener hun.

“Amnesty er de første til at dokumentere, at civile ikke har fået kompensation for deres tab, og den amerikanskledede koalition er først nu begyndt at tage ansvar for deres handlinger i Raqqa. Det har tidligere kun været præsenteret offentligt som en succes, hvilket denne udstilling udfordrer”, siger Annette Stubkjær.

Efter otte års borgerkrig er elleve millioner mennesker sendt på flugt fra Syrien. Over en halv million mennesker er dræbt.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.