27. december 2022
Året der gik

Oligarker, sprøjtemidler og brutale specialstyrker. Her er det, I læste mest i år

Emnerne spænder vidt på listen over de historier, der havde flest læsere på Danwatch.dk i år.

Illustration: Johan Seidenfaden

Det er – efter årets mest læste historier at dømme – det, I gerne vil have fra Danwatch.

Selvom vi ikke er afhængige af abonnenter eller annoncekroner på Danwatch, så vil vi rigtig gerne have, at flest mulige læser vores historier. Vi synes selv, at vores journalistik er så vigtig, at den burde komme ud til endnu flere, og derfor arbejder vi for tiden på, hvordan vi kan blive endnu mere relevante, interessante og spændende for jer at læse.

Årets mest læste historier er et meget godt pejlemærke for, hvad I netop gerne vil læse. Selvfølgelig. 

Hvis du ikke allerede har læst historierne, så kommer muligheden her. Det er stadig vigtige og interessante historier.

Da Vladimir Putin og Rusland invaderede Ukraine gik vi på Danwatch i gang med at lede efter forbindelser til Danmark. Vi fandt en række oligarker, nogle af Ruslands mest magtfulde mænd, der tjente penge på stål, olie og turister i Danmark.

Historien var med til at sætte dagsorden i Danmark i begyndelsen af krigen. Kort tid efter begyndte EU at sanktionere flere af oligarkerne, hvilket vi fulgte tæt.

I januar dumpede en aktindsigt ned i en af vores journalisters indbakke. Den viste, at danske landmænd havde fået dispensation til at bruge sprøjtemidlet Diqat, der er forbudt i EU, da det nedbryder hjerneceller, og forskere kæder det sammen med Parkinsons sygdom.

“Man skal ikke lade sine børn rende rundt på marken, det er helt sikkert”, sagde Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening om steder, der var sprøjtet med giften.

På den måde er det en historie, der kommer helt tæt på os alle sammen. Samtidig viste vores efterfølgende historier, at Miljøstyrelsen havde godkendt 15 ud af 15 ansøgninger om dispensation til at bruge forbudte sprøjtemidler, og det fik politikere til at reagere.

I begyndelsen af året udgav vi en større undersøgelse, der handlede om en kulmine i Mozambique, som danske FLSmidth var involveret i. 

Historien var resultatet af flere måneders research og en rejse til Mozambique, hvor vi kunne dokumentere de mange problemer, som minen skabte for lokale, der levede et liv i kulstøvet fra minen. FLSmidth har siden stoppet deres samarbejde med minen.

I forsommeren stemte danskerne ja til at fjerne det danske forsvarsforbehold i EU. Derfor kan danske soldater nu rejse med andre EU-lande på træningsmissioner rundt omkring i verden. 

Før, under og efter afstemningen undersøgte vi på Danwatch de træningsmissioner, som det danske Forsvar havde været på uden om EU. Vi fandt ud af, at danske soldater havde trænet en række brutale enheder i Vestafrika, der var kendt for at krænke menneskerettigheder.  

En af dem var den camerounske specialstyrke BIR, der har ry for at dræbe og torturere civile.

Den sidste historie på vores liste over mest læste er en udgave af vores ugentlige nyhedsoverblik, hvor vi samler op på aktuelle historier inden for vores område. 

I denne udgave så vi på historier om Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der fik alvorlig kritik af Statsrevisorerne for ikke at passe godt nok på vores alle sammens drikkevand.

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right