Rockwools militær-distributør: Tjener millioner på krigsskibe

Når Rockwools produkter ender på den russiske flådes krigsskibe, sker det år efter år gennem Rockwools faste samarbejdspartner og distributør, Marine Complex Systems. Men samarbejdet fortsætter.

Certifikat fra 2013, der udpeger MKS som officiel Rockwool-distributør. Samarbejdet fortsætter den dag i dag trods faste leverancer til Ruslands militær over flere år. Foto: Marine Complex Systems LLC
Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Rockwool i Putins flåde

Danwatch har sammen med Ekstra Bladet afsløret, hvordan Rockwool systematisk er blevet brugt til at isolere skibe for Ruslands forsvarsministerium. Se hvilke skibe, det drejer sig om, ved at klikke her eller på billedet herunder:

Derudover har den danske stenuldsgigant solgt isolering til brug i Ruslands forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva, flådens hovedkvarter i Skt. Petersborg og udenrigsministeriets hovedkontor i Moskva.

Artiklen er opdateret 30. august 2023 med nye tal for MKS' leverancer til det russiske militær.

Rockwool har tjent millioner af kroner på, at selskabets produkter er anvendt i krigsskibe i den russiske flåde.

En betydelig del af de leverancer er sket gennem Rockwools officielle samarbejdspartner og distributør i Rusland, Marine Complex Systems LLC (MKS), der har hovedkontor ved havnefronten i Skt. Petersborg. En virksomhed, der slår sig op på at være storleverandør til krigsskibe Ruslands flåde.

År efter år i perioden 2015 – 2020 har MKS vundet store kontrakter med det russiske forsvarsministerium på levering af Rockwool-produkter til installation i krigsskibe.

Fra åbne kilder har Danwatch og Ekstra Bladet fundet dokumentation for, at MKS i perioden har leveret Rockwool-produkter for mindst 200 millioner rubler (svarende til næsten 20 millioner danske kroner) til militæret – herunder over 150.000 kvadratmeter stenuldsplader og over adskillige ton Rockwool-lim.

Oplysninger, som har ligget frit fremme, men som Rockwool benægter ethvert kendskab til. Direkte adspurgt til samarbejdet med MKS og handlerne med det russiske militær svarer Rockwools kommunikationschef, Michael Zarin:

“Via distributører er vores produkter bredt tilgængelige på det russiske marked, hvilket også er tilfældet på mange andre markeder. Hverken ROCKWOOL A/S eller vores russiske datterselskaber sælger direkte til russiske slutbrugere eller har et kundeforhold med det russiske militær.”

Statshemmeligheder

Her er et certifikat fra 2013, hvor MKS udnævnes som officiel Rockwool-distributør i Rusland. Rockwools samarbejde med MKS fortsætter den dag i dag. Foto fra MKS' hjemmeside.

MKS LLC beskriver sig selv som ”officiel Rockwool-distributør”, og på firmaets hjemmeside ligger også et officielt certifikat fra Rockwool, hvor det fremgår, at “MKS er den officielle distributør af Rockwool produkter i Rusland” i 2013. På samme måde bliver MKS også angivet som officiel forhandler på Rockwools egen hjemmeside.

MKS er officielt godkendt som leverandør til militæret af det russiske forsvarsministerium og er desuden certificeret af den russiske efterretningstjeneste FSB med tilladelse til at arbejde med statshemmeligheder.

Firmaet havde ifølge de seneste data fra russiske skattemyndigheder en omsætning i 2021 på 758,2 mio. rubler svarende til knap 66 mio. kroner, mens omsætningen året før lå på 87,2 mio. kroner. Ifølge myndighederne havde MKS 168 ansatte i 2020.

Her ses et certifikat fra den russiske efterretningstjeneste FSB, der giver MKS tilladelse til at arbejde med statshemmeligheder. Hentet fra MKS' hjemmeside.

Rockwools officielle distributør har også travlt i 2023. Ifølge den russiske jobportal HeadHunter har MKS for tiden 15 ledige stillinger.

MKS fortæller selv, at selskabet er blandt de førende leverandører af isolering til skibsbygning, og i markedsføringsmateriale fremhæver virksomheden de mange krigsskibe, som de har arbejdet på.

På virksomhedens hjemmeside ligger også flere takkebreve fra kaptajnerne på nogle af de krigsskibe, MKS har leveret til, samt et brev fra en af Ruslands viceforsvarsministre, Pavel Popov.

Blandt MKS’ officielle partnere er de største russiske skibsværfter, der producerer skibe til den russiske flåde. Et af dem er Severnaya Verf, der har bygget Putins super-fregatter af projekt 22350, som MKS har leveret Rockwool-materialer til.

I et interview fra september 2021 med det russiske maritime medie Korabel fortæller generaldirektør Sergey Viktorovich om MKS’ vigtigste projekter:

“Selvfølgelig var fregatten af ​​projekt 22350, ‘Flådeadmiral Kasatonov’, som blev bygget ved Severnaya Verf, meget vigtig for os.”

“Gennemførelsen af ​​dette projekt viste, at vores virksomhed er modnet og er i stand til at løse de mest komplekse opgaver på kortest mulig tid,” sagde han blandt andet.

Udover fregatterne har MKS også opgivet at have arbejdet på et række andre flådeprojekter, hvor det er uvist om, der også er brugt Rockwool.

Danwatch og Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til MKS, men har ikke modtaget noget svar.

Her ses et udklip fra en virksomhedspræsentation, som MKS har lavet, hvor man tydeligt kan se, hvilke type skibe, Rockwools distributør typisk arbejder på. Senere i dokumentet fremhæver virksomheden desuden en længere række af militære projektnumre, som de har arbejdet på.
Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram