Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Socialdemokraterne kræver svar fra miljøminister om forurening ved Carlsberg-bryggeri i Nepal

Miljøordfører for Socialdemokratiet trækker miljøministeren ind i sagen om forurening ved Carlsbergs bryggeri i Nepal. R og EL siger, Carlsberg skal tage sagen alvorligt og stramme op.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Carlsberg må stramme op og rydde ordentligt op efter sig selv ved dets bryggeri i Nepal. Det siger ordførere fra R, EL og S, efter at Danwatch og DR P1 Orientering har påvist forurening af floden omkring bryggeriet samt sundhedsskadelig luftforurening fra bryggeriets skorstene.

Socialdemokraternes miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen kalder afsløringerne om Carlsberg for “dybt skuffende” og opfordrer Carlsberg til at tage dokumentationen alvorligt:

“Jeg forventer, at de forholder sig til dokumentationen fra Danwatch og P1 Orientering i et videre omfang, end de har gjort overfor disse medier. De bør som minimum få tilbagevist, at forureningen fortsætter, eventuelt få bremset forureningen af det omkringliggende miljø så hurtigt som muligt”, siger S-ordføreren til Danwatch.

S: Forventer at Carlsberg samarbejder

Rabjerg Madsen stillede torsdag en række såkaldte ‘paragraf 20-spørgsmål’ til miljøminister Esben Lunde Larsen (V) om sagen. Her efterspørger han, at miljøministeren undersøger sagen nærmere og indgår i en kritisk dialog med Carlsberg. S-ordføreren forventer desuden, at Carlsberg bliver pålagt at orientere Folketingets miljøudvalg.

“Carlsberg er en virksomhed som fylder meget i Danmark, og jeg forventer, at de samarbejder og vil bidrage til at bringe denne sag i orden meget hurtigt”, siger han til Danwatch.

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra Esben Lunde Larsen, men ministeren har valgt ikke at kommentere sagen.  

Carlsberg afviser forurening

Danwatch og P1 Orientering har taget vandprøver i december 2017 og februar 2018, der indikerer, at bryggeriet udleder forurenet spildevand i en af Nepals største floder. Danske spildevands-eksperter vurderer, at vandforureningen er så alvorlig, at den belaster både fisk og udrydningstruede dyr.

Samtidig vurderer tre danske eksperter, baseret på fotos af sod på afgrøder og røg fra bryggeriets skorstene, at bryggeriet også er årsag til skadelig luftforurening.

Carlsberg erkender, at bryggeriet tidligere har forurenet både luft og vand i Nepal. De hævder dog med henvisning til bryggeriets egne målinger, at problemerne i dag er udbedrede.

“Vi kan bekræfte, at vandet fra bryggeriet holder sig indenfor grænseværdierne og er tilfredsstillende renset. Vi har ikke indikationer på, at der er problemer med sodpartikelforurening fra bryggeriet”, sagde Carlsbergs pressechef, Kasper Elbjørn til Danwatch.

EL: Pinlige udenomssvar fra Carlsberg

Enhedslistens erhvervsordfører Pelle Dragsted synes ikke, at Carlsberg forholder sig ordentligt til undersøgelsen.

“Jeg synes, det er nogle pinlige udenomssvar, der kommer fra Carlsberg på undersøgelsen. Så det er bare ikke godt nok, og det bør der strammes op på”.

Dragsted kalder desuden sagen for “beskæmmende” og mener, at Carlsberg har et særligt ansvar i udviklingslande som Nepal.

“Jeg synes det, er beskæmmende. Vi taler jo om en gammel dansk virksomhed, som på mange måder er et brand for Danmark”, siger han til Danwatch.

“Derfor er det selvfølgelig beskæmmende, ikke bare for Carlsberg, men sådan set for os alle sammen, at de øjensynligt har ageret på en dybt uansvarlig måde i lokalområdet i Nepal.”

Statsstøtte hjalp Carlsberg i gang i Nepal

Bryggeriet, som Carlsberg købte 90 procent af i 2010, er delvist finansieret af danske udviklingsmidler. Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), som er en selvejende statslig fond, bidrog nemlig med 12,6 millioner kroner til bryggeriet. IFUs samarbejde med Carlsbergs Gorkha Brewery ophørte i 2008.     

“Det gør selvfølgelig ikke sagen bedre, at der har været støtte til det her i projekt fra midler fra IFU”, siger Enhedslistens Pelle Dragsted.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

Også Rabjerg Madsen finder det problematisk, at staten har bidraget til projektet:

“Sagen er særligt alvorlig, fordi Carlsberg har modtaget statslige investeringer i forbindelse med deres virksomhed i Nepal, investeringer, som sigter mod at udvikle de lande”, siger han til Danwatch.

Også i Malawi, Laos og Kina har Carlsberg-bryggerier de seneste år forurenet miljøet gennem udledning af  forurenet spildevand. Det fremkommer af Carlsbergs egne bæredygtighedsrapporter samt i medierapporter.

”Det duer ikke at have fine CSR-rapporter på glittet papir i Danmark, hvis ens handlinger i resten af verden ikke følger med. Hvis anklagerne er korrekte, så må Carlsberg få ryddet op hurtigst muligt”, siger Radikale Venstres miljøordfører Ida Auken til Danwatch.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.