Undersøgelse
Støt Danwatch

Danske radar-dele ender på emiratiske krigsskibe trods eksportforbud

Den danske forsvarsvirksomhed Terma har leveret radardele til emiratiske krigsskibe næsten et år efter, at Danmark indførte et stop for eksport af militært udstyr til Emiraterne. Eksperter vurderer, at radarudstyret er militært, men en hasteafgørelse fra Erhvervsstyrelsen siger nu, at myndighederne betragter radarerne som civile.
Den danske forsvarsvirksomhed Terma har leveret radardele til emiratiske krigsskibe næsten et år efter, at Danmark indførte et stop for eksport af militært udstyr til Emiraterne. Eksperter vurderer, at radarudstyret er militært, men en hasteafgørelse fra Erhvervsstyrelsen siger nu, at myndighederne betragter radarerne som civile.
Samarbejdspartner
I samarbejde med TV2, Lighthouse Reports og NOIR
Grafik: Payam Elhami & Johan Seidenfaden
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Danske radar-dele ender på emiratiske krigsskibe trods eksportforbud

Det danske forsvarsvirksomhed Terma leverede radardele til Emiraternes krigsskibe i hvert fald frem til oktober 2019 – næsten et år efter det danske stop for militær eksport til Emiraterne trådte i kraft. Her ses en af korvetterne med dansk udstyr. Foto: defence.pk

  • Danwatch kan sammen med TV2, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR afsløre, at danske Terma leverer udstyr til krigsskibe og bombefly, som De Forenede Arabiske Emirater bruger til at udsulte og bombe civile i Yemen.
  • Ifølge eksperter og menneskerettighedsorganisationer kan Terma være medansvarlig for mulige krigsforbrydelser, og den danske eksport kan stride mod EU’s og FN’s retningslinjer.
  • Vores research viser også, at Termas eksport fortsatte trods det danske forbud mod militær eksport til Emiraterne i 2018. 
  • Undersøgelsen er blevet til ved hjælp af satellitbilleder, fotos og videoer delt på sociale medier, aktindsigter, anonyme kilder og interviews med eksperter i ind- og udland.
  • Undersøgelsen er en del af projektet  #EUarms.com. I Danmark har Danwatch, TV2, Berlingske og Nordic Reports (OSINT) fra Roskilde Universitets Center for Undersøgende Journalistik deltaget i projektet.

Kan radarsystemer på krigsskibe i den emiratiske flåde betegnes som civilt udstyr?

Ja, mener Erhvervsstyrelsen og Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma.

Nej, mener flere internationale våbeneksperter.

Spørgsmålet er interessant, fordi Danwatch, TV2 og det hollandske medie Lighthouse Reports kan afsløre, at Terma har leveret dele til deres Scanter 2001 radarer på emiratiske krigsskibe næsten et år efter, at Danmark besluttede at stoppe al militær eksport til Emiraterne.

Danwatch, TV2 og Lighthouse har tidligere dokumenteret, at de emiratiske krigsskibe med Termas radarer gennem flere år har deltaget i en flådeblokade mod Yemen, som ifølge menneskeretsorganisationer og eksperter er medvirkende årsag til omfattende sult i Yemen.

Som konsekvens af netop Yemen-krigen besluttede Udenrigsministeriet den 22. november 2018 at suspendere alle godkendelser af eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater.

Forbuddet gælder også reservedele, og Udenrigsministeriet vil udtale sig imod eksport af såkaldte dual-use produkter, hvis der er ”en klar risiko for”, at produkterne kan anvendes til ”ekstern aggression, intern undertrykkelse eller alvorlige krænkelser af den humanitære folkeret”, lyder det i et svar fra ministeriet.

Dual-use er en samlebetegnelse for udstyr, der både kan anvendes civilt og militært. Det kan for eksempel være software eller kommunikationsudstyr, som både kan anvendes af et privat firma og af militæret.

Stop for eksport til Emiraterne og Saudi-Arabien

  • Som konsekvens af Yemen-krigen besluttede Udenrigsministeriet i november 2018 at suspendere godkendelser af eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien. Ministeriet bekræftede kort efter over for Danwatch, at forbuddet også gælder de Forenede Arabiske Emirater.
  • Eksportstoppet gælder også “genudførsel efter vedligehold eller udførsler af reservedele i forbindelse med tidligere ordrer,” skriver ministeriet i en mail til Danwatch.
  • Desuden vil Udenrigsministeriet  udtale sig imod eksport af såkaldte dual-use produkter, hvis der er ”en klar risiko for”, at produkterne kan anvendes til ”ekstern aggression, intern undertrykkelse eller alvorlige krænkelser af den humanitære folkeret”, lyder det i et svar fra ministeriet. Dual-use er en samlebetegnelse for udstyr, der både kan anvendes civilt og militært.
  • I et mailsvar til Danwatch oplyser Udenrigsministeriet, at forbuddet stadig er gældende i dag, samt at der i øjeblikket ikke er nogen aktive tilladelse til udførsel af våben eller militært udstyr fra Danmark til Emiraterne.

Hverken eller 

Ifølge Erhvervsstyrelsen er radarsystemerne til de emiratiske krigsskibe hverken militært udstyr eller et dual-use produkt. Det fremgår af en teknisk vurdering, som styrelsen har lavet for Terma, efter Danwatch og TV2 er begyndt at interessere sig for radareksporten til Emiraterne. 

Med den vurdering i hånden kan Terma tilsyneladende fortsætte eksporten til den emiratiske flåde trods det danske eksportforbud.

Flere internationale våbeneksperter, som Danwatch og TV2 har talt med, er imidlertid uenige med Erhvervsstyrelsen. De mener, at radarerne enten er militære eller dual use.

”De her radarsystemer er tydeligvis designet til at være egnet til brug på militære fartøjer eller kystvagt-skibe”, siger Pieter Wezeman, seniorforsker med speciale i våbenhandel ved det ansete svenske fredsforskningsinstitut SIPRI.

“Jeg vil som minimum betegne dem som dual-use”, siger han.

Det samme vurderer Eric Both, specialist i europæisk eksportkontrol og leder af rådgivningsvirksomheden Export Control Group.

“Jeg mener, at Scanter 2001-systemet som minimum falder under dual-use kategorien”, siger han.

“Jeg vurderer, at det burde kræve en eksporttilladelse. Men det er så op til Terma og de danske myndigheder i det her tilfælde”, siger han.

Eric Both tilføjer, at Terma i det mindste burde have konsulteret myndighederne, inden man leverede reservedele til radarsystemerne inden for de seneste år, hvor krigen i Yemen har stået på.

Mulige krigsforbrydelser

Som Danwatch, TV2 og Lighthouse Reports i dag kan fortælle, har Terma leveret de såkaldte Scanter 2001-radarsystemer til seks emiratiske krigsskibe, som har taget aktivt del i flådeblokaden mod Yemen.

FN-eksperter og menneskerettighedsorganisationer har vurderet, at blokaden kan være en krigsforbrydelse, fordi den medvirker til at udsulte millioner af civile i det borgerkrigshærgede land.

Play Video

En reportage fra tv-stationen Aloom al-Daar viser, hvordan et af de emiratiske krigsskibe med danske radarsystemer stopper et fragtskib som led i blokaden af Yemen. FN-eksperter har vurderet, at blokaden kan være en krigsforbrydelse.

Eksport af våben og dual-use

  • Det kræver eksporttilladelse fra danske myndigheder at eksportere våben, militært udstyr og såkaldte dual-use produkter ud af EU.

  • Befinder produktet sig på EU’s fælles liste over våben og militært udstyr, skal tilladelsen gives af Rigspolitiet.

  • Er der tale om dual-use produkter, som kan anvendes både civilt og militært, skal tilladelsen hentes fra Erhvervsstyrelsen. Dual-use kan for eksempel være software eller kommunikationsudstyr, som både kan anvendes af et privat firma og militært.

Erhvervsstyrelsens vurdering af, at de danske radarsystemer hverken er militært udstyr eller dual-use, kom fredag som svar på en hasteanmodning fra Terma, efter at Danwatch, TV2 og Lighthouse Reports gennem længere tid har undersøgt den danske virksomheds eksport af udstyr til de Forenede Arabiske Emiraters militær.

Aktindsigter, som Danwatch har søgt hos både Rigspolitiet, Justitministeriet og Erhvervsstyrelsen viser, at Terma aldrig tidligere har henvendt sig til de danske myndigheder for at få radarsystemerne vurderet eller kontrolleret. 

Indtil nu har det altså udelukkende været Terma selv, som har bedømt, at radarsystemerne var et civilt produkt. Det selvom virksomheden har eksporteret radarer og reservedele til de emiratiske krigsskibe siden 2011 og frem til senest oktober 2019 – et år efter det danske eksportstop trådte i kraft.

Ud over leveringen af reservedele erfarer Danwatch og TV2, at Terma i februar-marts i år har haft et hold radarteknikere fra firmaets emiratiske  samarbejdspartner Elcome på kursus på Termas fabrik i Lystrup.

Elcome har ifølge en pressemeddelelse fra firmaet haft kontrakt på at vedligeholde blandt andet Scanter 2001 radarerne ombord på de emiratiske krigsskibe siden januar 2018.

Terma erkender over for Danwatch at have leveret reservedele til de emiratiske krigsskibe frem til oktober 2019. Termas pressechef Kasper Rasmussen afviser imidlertid i en mail, at firmaet “i 2018-2020 [har] medvirket ved uddannelse og supervision i forhold til de pågældende SCANTER 2001 radarsystemer”.

Brugt af kystvagter og lufthavne

Kasper Rasmussen afviser, at Terma har gjort noget forkert i forbindelse med eksporten af radarer og reservedele til Emiraterne. I en mail til Danwatch og TV2 understreger han, at det ifølge lovgivningen er eksportøren af et produkt, som først skal vurdere, om produktet kan være militært udstyr eller dual-use og dermed omfattet af eksportkontrol.

I Termas egen vurdering af radarerne var det selskabets ”entydige konklusion, at SCANTER 2001-radaren ikke er omfattet af eksportkontrol, hverken i henhold til våbenloven eller dual-use forordningen”, skriver Kasper Rasmussen. 

Han tilføjer, at Scanter-systemerne oprindeligt er udviklet til opretholdelse af sikkerhed i lufthavne, langs kyststrækninger og som navigationsradar på skibe.

Populær blandt alverdens flåder

Selv om Scanter 2001-radarerne har været anvendt i lufthavne og af kystvagter, så er der også en anden type kunder, som har været særligt interesseret i produktet gennem årene. 

Det fremgår af dokumenter på Termas hjemmeside. Her skriver Terma, at de populære radarer blandt andet er monteret på krigsskibe i Columbia, Singapore, Mexico, Egypten, Frankrig, Emiraterne og Danmark.

Ifølge William Hartung, ekspert i international våbenhandel og leder af den amerikanske tænketank Center for International Policy, er Termas radarsystemer afgørende for de Emiratiske krigsskibes deltagelse i Yemen-krigen.

Terma fik på bare tre dage en teknisk vurdering fra Erhvervsstyrelsen, som siger, at radarsystemerne til Emiraternes flåde hverken er militært udstyr eller dual use.

“De danske radarer er helt nødvendige for Emiraternes korvetter. Uden radarsystemerne er krigsskibene hverken i stand til at deltage i krigen i Yemen eller i flådeblokaden”, siger han.  

Bør tages op politisk

Det er Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), som foretager tekniske vurderinger for Erhvervsstyrelsen og dermed afgør, om et produkt falder under dual-use kategorien eller ej. 

Danwatch og TV2 har tidligere forgæves forsøgt at få FMI til at udtale sig om, hvorvidt Scanter 2001 radaren er militær, dual use eller civil. Men på forespørgsel fra Terma har Erhvervsstyrelsen nu foretaget en  vurdering på blot tre dage, fremgår det af styrelsens afgørelse.

Danwatch har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Erhvervsstyrelsen om sagen.

Men myndighedernes afgørelse kommer bag på eksperter såvel som menneskerettighedsorganisationer.

“Det overrasker mig meget, at radar-leverancerne ikke er omfattet af det danske eksportforbud”, siger generalsekretær for Amnesty Internationals danske afdeling, Trine Christensen.

“Det er jo helt åbenlyst, at radarerne anvendes på militære fartøjer, som deltager i krigen og er involveret i mulige krigsforbrydelser. Hvordan det hverken kan kaldes militært udstyr eller dual-use, begriber jeg ikke. Det viser med al ønskelig tydelighed, at den danske lovgivning ikke er god nok”, siger hun.

Hun bakkes op af Morten Kjærum, der er tidligere direktør for EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder og nuværende chef for det svenske Raoul Wallenberg Institut for menneskerettigheder og humanitær lov.

”Det er mildest talt overraskende, at Erhvervsstyrelsen kommer frem til den konklusion om nogle radarer, der ser ud til at være monteret på krigsskibe i krigszonen. Det er en sag, der bør rejses politisk, så vi kan få fremlagt, hvilket grundlag styrelsen har foretaget den vurdering ud fra”, siger han.

Stiller ikke op

Trods flere ugers forsøg er det ikke lykkedes for Danwatch, TV2 og Lighthouse Reports at få et interview med Termas administrerende direktør Jes Munk Hansen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har heller ikke ønsket at stille op til interview om Termas fortsatte samarbejde med Emiraternes militær. 

I et mailsvar til Danwatch siger han, at han “ikke har kendskab” til Termas udførsler af radarsystemer til Emiraterne, da Udenrigsministeriet ikke er blevet hørt i den sag. 

Ministeren understreger imidlertid, at det danske stop for eksport af våben og andet militært udstyr til Emiraterne står ved magt.

Min linje er helt klar: Der bør ikke eksporteres våben og militært udstyr til hverken Saudi-Arabien eller de Forenede Arabiske Emirater fra Danmark, så længe de pågældende produkter risikerer at blive anvendt i Yemen-konflikten”, skriver ministeren.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram