Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danwatch vinder pris for afsløringer af dansk eksport til Yemen-krigen

Danwatch og TV2 modtog onsdag Foreningen for Undersøgende Journalistiks prestigefyldte metodepris for afdækningen af dansk militær eksport til Yemen-krigen.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Onsdag aften blev journalister fra TV2 og Danwatch hædret af Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ), da priserne til dette års bedste undersøgende journalistik blev uddelt.

Danwatch og TV2 modtog foreningens metodepris for afsløringerne af dansk eksport af militært udstyr, der er blevet anvendt i Yemen-krigen. Metodeprisen går til et projekt, der har benyttet sig af særligt originale eller forbilledlige metoder i det journalistiske arbejde.

“Journalisternes metodiske arbejde er inspirerende og forbilledlig”, lød det blandt andet i en udtalelse fra juryen bag prisen, som gik ned i de enkelte værktøjer, som var blevet anvendt i afdækningen af den danske eksport til Yemen:

“Åbne kilder på internettet og fortrolige efterretningsrapporter, avancerede søgninger på sociale medier, millimeterpræcise målinger af fly og skibe på satellitbilleder, samt interviews, aktindsigter og hemmelige kilder”, opremsede juryen.

Blev til i samarbejde

Prisen blev givet til de tre Danwatch-journalister Charlotte Aagaard, Emilie Ekeberg og Nikolaj Houmann Mortensen samt TV2-journalisterne Joachim Claushøj Bindslev, Sofie Synnøve Herschend og Lasse Ravnø, der alle har arbejdet tæt sammen om afsløringerne.

Undersøgelsen blev til på baggrund af en workshop om såkaldte Open Source Intelligence metoder arrangeret i et samarbejde mellem Danwatch, det hollandske researchcenter Lighthouse Reports og NOIR fra Roskilde Universitet.

Netop det journalistiske samarbejde på tværs af både medier og landegrænser, er noget, som Danwatchs direktør Jesper Nymark er glad for, at Danwatch høster anerkendelse for.

“Særligt FUJ’s Metodepris er vi er rigtigt glade for, da den viser, at Danwatch er et medie, der tror på styrken i journalistiske samarbejder, og som tør går nye veje for at forny journalistikken”, siger han.

Ligesom resten af holdet bag undersøgelsen understreger han, at det er glædeligt, at prisen gives til en undersøgelse, som kan være med til at sætte fokus på krigen i Yemen, som ifølge FN har udviklet sig til “verdens værste humanitære katastrofe”.

“Dermed understreger prisen også det ansvar, vi tror på, at journalistikken har som et vigtigt vindue til verden omkring os”, siger Jesper Nymark.

Flere priser blev uddelt

Foruden Metodeprisen blev FUJ’s Aktualitetspris givet til Tinne Hjersing Knudsen, Sofie Klokkerholm Rye og Dagmar Havndrup Aagaard fra DR for deres afdækning af Danmarks eksport af defekte respiratorer til Italien i foråret. 

FUJ’s Formidlingspris gik til Kristoffer Eriksen, Dan Bjerregaard og Sune Fischer fra Ekstra Bladet for podcasten ‘Bandeland’ om banden Loyal to Familia. 

Og hovedprisen, FUJ’s Graverpris, gik til Kim Maintz, Michael Bech og Sara Munck Aabenhus fra TV 2 for dokumentaren ‘Plejehjemmene bag facaden’, der skildre store svigt i den danske ældrepleje.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.