Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Politiet henlægger sag mod Terma om eksport til krigsskibe anvendt i Yemen

Danmarks største forsvarsvirksomhed blev politianmeldt efter at have leveret udstyr til Emiraternes krigsførsel i Yemen. Nu er efterforskningen af sagen afsluttet, med en beslutning om ikke at rejse tiltale mod Terma.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I oktober sidste år blev den aarhusianske forsvarsvirksomhed, Terma, politianmeldt af Erhvervsstyrelsen for at have leveret radardele til emiratiske krigsskibe, der er involveret i mulige krigsforbrydelser i Yemen. Anmeldelsen kom efter en afsløring fra Danwatch i samarbejde med TV2. 

Fredag morgen står det dog klart, at Østjyllands Politi har lukket sagen. Det oplyser Terma på deres hjemmeside, og over for Ritzau bekræfter specialanklager Jan Østergaard, at der ikke er blevet fundet grundlag for en sigtelse mod virksomheden:

“Vi har modtaget en anmeldelse fra Erhvervsstyrelsen, der gav anledning til at gennemgå en række tilladelser, som Terma har fået. Vi har også undersøgt en række oplysninger om produkter og konkrete handler”, fortæller specialanklageren.

Anmeldelsen af Terma gik på, at virksomheden, i henhold til EU-lov, skulle have indberettet sin emiratiske eksport til Erhvervsstyrelsen, eftersom der var risiko for, at radardelene ville kunne blive brugt i krigen i Yemen. 

Tidligere i år præciserede EU-kommissionen imidlertid den relevante forordning, og på den baggrund har Østjyllands Politi fundet, at reglerne kun gælder, hvis modtageren er omfattet af en våbenembargo. Og det er De Forende Arabiske Emirater altså ikke. 

“Vi har vurderet, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod Terma, da virksomheden ikke har meddelelsespligt til Erhvervsstyrelsen”, siger Jan Østergaard.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.