Politiet henlægger sag mod Terma om eksport til krigsskibe anvendt i Yemen

Danmarks største forsvarsvirksomhed blev politianmeldt efter at have leveret udstyr til Emiraternes krigsførsel i Yemen. Nu er efterforskningen af sagen afsluttet, med en beslutning om ikke at rejse tiltale mod Terma.

Terma har leveret radarsystemer til emiratiske krigsskibe, som har deltaget i en flådeblokade mod Yemen. FN-eksperter vurderer, at blokaden kan være en krigsforbrydelse, fordi den medvirker til at udsulte millioner af civile i Yemen. Foto: Læger uden grænser

I oktober sidste år blev den aarhusianske forsvarsvirksomhed, Terma, politianmeldt af Erhvervsstyrelsen for at have leveret radardele til emiratiske krigsskibe, der er involveret i mulige krigsforbrydelser i Yemen. Anmeldelsen kom efter en afsløring fra Danwatch i samarbejde med TV2. 

Fredag morgen står det dog klart, at Østjyllands Politi har lukket sagen. Det oplyser Terma på deres hjemmeside, og over for Ritzau bekræfter specialanklager Jan Østergaard, at der ikke er blevet fundet grundlag for en sigtelse mod virksomheden:

“Vi har modtaget en anmeldelse fra Erhvervsstyrelsen, der gav anledning til at gennemgå en række tilladelser, som Terma har fået. Vi har også undersøgt en række oplysninger om produkter og konkrete handler”, fortæller specialanklageren.

Anmeldelsen af Terma gik på, at virksomheden, i henhold til EU-lov, skulle have indberettet sin emiratiske eksport til Erhvervsstyrelsen, eftersom der var risiko for, at radardelene ville kunne blive brugt i krigen i Yemen. 

Tidligere i år præciserede EU-kommissionen imidlertid den relevante forordning, og på den baggrund har Østjyllands Politi fundet, at reglerne kun gælder, hvis modtageren er omfattet af en våbenembargo. Og det er De Forende Arabiske Emirater altså ikke. 

“Vi har vurderet, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod Terma, da virksomheden ikke har meddelelsespligt til Erhvervsstyrelsen”, siger Jan Østergaard.

Flere artikler fra serien:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram