Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Partier kræver yderligere kontrol med dansk våbeneksport

SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti støtter regeringens forslag om at skærpe kontrollen med dansk våbeneksport, men det kun er første skridt, mener de.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

Charlotte Aagaard

Flere af Folketingets partier hilser regeringens forslag om øget kontrol med dansk  våbeneksport velkommen. Det står klart, dagen før Folketinget skal førstebehandle et lovforslag, der giver Erhvervsstyrelsen ret til at gennemføre kontrolbesøg hos virksomhederne og kræve alle relevante dokumenter udleveret.

Men det er kun første skridt i bestræbelserne på at få bedre styr på danske  forsvarsvirksomheders eksport, mener både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti.

De kræver blandt andre flere ressourcer, at problematiske eksportdestinationer sortlistes, og at kontrollen med dansk våbeneksport fremover samles under én hat.

Forslaget er fremsat af erhvervsminister Simon Kollerup (S), efter Danwatch og TV2 har afsløret, hvordan Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma i årevis har leveret radarsystemer og missilforsvar, som de Forenede Arabiske Emirater har anvendt til at udsulte og bombe civile i Yemen.

Afsløringerne førte i weekenden til, at Erhvervsstyrelsen anmeldte Terma til politiet for mulige brud på eksportkontrolreglerne

Ros fra støttepartierne

Regeringens støttepartier er meget tilfredse med, at regeringen er gået i gang med at stramme kontrollen med dansk våbeneksport.

Hos Enhedslisten kalder forsvarsordfører Eva Flyvholm forslaget om at skærpe kontrollen “kærkomment”.

“Terma-sagen har jo blandt flere andre eksempler vist, hvor utilstrækkelig kontrollen har været. Det er helt nødvendigt at komme ind og kigge virksomhederne efter i kortene”, siger hun.

Samme budskab lyder fra SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen.

”Vi hilser en stramning af kontrollen velkommen – og er meget åbne for mere vidtgående forslag”, siger hun.

Også Alternativets Torsten Gejl meddeler, at partiet støtter regeringens forslag.

Også Alternativets Torsten Gejl meddeler, at partiet støtter regeringens forslag.

Det foreslår regeringen

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har stillet forslag om at skærpe kontrollen med dansk eksport af såkaldt dual use udstyr. Det er udstyr, der kan anvendes både civilt og militært.
Forslaget er stillet på baggrund af Danwatch og TV2’s afsløringer af, hvordan den danske forsvarsvirksomhed Terma i årevis har eksporteret bl.a. radarsystemer til De forenede Arabiske Emiraters krig i Yemen, uden at myndighederne har grebet ind.

Lovforslaget giver Erhvervsstyrelsen; 

 • Adgang til danske virksomheders handelsdokumenter vedrørende eksport af dual use udstyr. Det kan være fakturaer, ladningsmanifester samt øvrige transport- og forsendelsesdokumenter.
 • Mulighed for at gennemføre varslede såvel som uvarslede tilsynsbesøg på virksomhederne og relevante transportmidler (f.eks. skibe)
 • Mulighed for at straffe virksomheder eller personer med bøde, hvis de nægter at udlevere ønskede oplysninger. 

 

Kilde: Lovforslag L 11/2020

Essentielt at kontrol er uanmeldt

Både SF og Enhedslisten er glade for, at Erhvervsstyrelsen fremover får mulighed for at gennemføre  tilsynsbesøg på de enkelte virksomheder. Men de understreger, at det er vigtigt, at der ikke kun bliver tale om varslede besøg.

“De uanmeldte besøg er essentielle for en effektiv kontrol, så det skal være noget, man rent faktisk bruger i virkeligheden – det er jo derfor, vi vil vedtage den her lov, fordi vi vil det her svineri til livs,” lyder det fra Eva Flyvholm.

Samme budskab lyder fra Lisbeth Bech-Nielsen.

”Efter de alvorlige sager, der har været, mener vi, at man bør have en risikobaseret tilgang til tilsyn og kontrol på området – og den ryger, hvis man som udgangspunkt anmelder besøgene”, siger hun.

Lovforslaget giver mulighed for begge dele, men erhvervsminister Simon Kollerup (S) antydede søndag, at Erhvervsstyrelsens kontrolbesøg som udgangspunkt vil være anmeldte. 

Det overrasker både Eva Flyvholm og Lisbeth Bech-Nielsen, der mener det vil være i strid med ideen bag lovforslaget.

Netop planerne om at gennemføre uanmeldte kontrolbesøg har fået Dansk Industri (DI) op i det røde felt. Det fremgår bl.a. det høringssvar til lovforslaget, som DI har afgivet sammen med Dansk Erhverv og Danske Rederier.

”Det fremgår tydeligt af høringssvarene, at der er et massivt pres fra en række erhvervsorganisationer på det her område”, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Sagen kort

 • Danwatch har sammen med TV2, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR afsløret, at Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma har leveret udstyr til krigsskibe og bombefly, som De Forenede Arabiske Emirater bruger til at udsulte og bombe civile i Yemen.
 • Vores research viser, at Termas eksport til Emiraternes militær fortsatte frem til 2019 – et år efter Danmark officielt havde suspenderet al eksport af våben og militært udstyr til Emiraterne.
 • Frem til marts 2020 har Terma desuden undervist radarteknikere i vedligehold af udstyr anvendt i Yemen-krigen. 
 • Ifølge eksperter og menneskerettighedsorganisationer kan Terma være medansvarlig for mulige krigsforbrydelser. 
 • Erhvervsstyrelsen har efterfølgende meldt Terma til politiet for mulige brud på eksportkontrolreglerne. 
 • Vores undersøgelse er blevet til ved hjælp af satellitbilleder, fotos og videoer delt på sociale medier, aktindsigter, anonyme kilder og interviews med eksperter i ind- og udland.
 • Undersøgelsen er en del af projektet #EUarms, der kortlægger europæisk våbeneksport til krigs- og konfliktzoner.
 • I Danmark har Danwatch, TV2, Berlingske og Nordic Reports (OSINT) fra Roskilde Universitets Center for Undersøgende Journalistik deltaget i projektet.

 

Læs hele undersøgelsen her

Dansk Folkeparti er positive

Også Dansk Folkeparti støtter regeringens forslag. 

“Vi er enige i, at myndighederne skal have de rette værktøjer, så de kan undersøge, om virksomhederne lever op til eksportkontrolreglerne,” siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby. 

Som udgangspunkt er han tilfreds med, at Erhvervsstyrelsen primært skal benytte sig af varslede besøg, men han mener også, at myndighederne skal have muligheden for uvarslede besøg, hvis der er særlige omstændigheder, som  taler for det.

“Det skal være et af de sanktionsmidler, som myndighederne kan tage i brug, når der gentagne gange har været sure smiley’er,” siger han. 

Flere ressourcer

Flere af partierne mener imidlertid, at der er behov for at afsætte flere ressourcer, hvis kontrollen for alvor skal være effektiv.

I regeringens lovforslag er der sat 1,5 årsværk af til at gennemføre kontrolbesøg. Det mener både SF og Enhedslisten er for lidt. SF vil derfor foreslå at fordoble indsatsen til tre årsværk.

I det hele taget understreger støttepartierne, at flere ressourcer til Erhvervsstyrelsen blot er første skridt i en indsats for en større grad af kontrol med de produkter, som Danmark eksporterer til fremmede militære og væbnede konflikter.

Under én hat

Både SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har desuden af flere omgange udtrykt ønske om, at kontrollen med dansk våbeneksport fremover samles under én hat.

I dag er det Rigspolitiet, som giver tilladelser til eksport af våben og andet militært udstyr, Erhvervsstyrelsen der behandler sager om dual-use udstyr, og Udenrigsministeriet der vurderer, om der er udenrigspolitiske hensyn involveret.

Hans Kristian Skibby mener også, at det ville være fornuftigt, hvis eksportansøgningerne kunne behandles af én samlet instans.  

“Hvis der er mulighed for at regelsanere, skal vi selvfølgelig gøre det. Det er til alles fordel, at der kun er én indgang, også for virksomhederne” siger han.

Sortlistning og større indsigt

Enhedslisten vil desuden foreslå, at lande med et særligt blakket ry på menneskerettighedsområdet kan ‘sortlistes’, så dansk militært udstyr ikke kan eksporteres der til.

“Det er noget af det, vi skal diskuteret i løbet af efteråret. Det her er kun første skridt”, siger Eva Flyvholm.

På et dobbelt samråd oven på Danwatch og TV2’s afsløringer af Termas eksport til Yemen lovede udenrigsminister Jeppe Kofod (S) desuden støttepartierne, at man ville se på muligheden for en større grad af parlamentarisk indsigt i danske eksporttilladelser.

Det støtter Dansk Folkepartis Kristian Skibby imidlertid ikke.

“Folketinget skal ikke blande sig i alting og bør heller ikke fungere som tilsynsmyndighed,” siger han. 

“Til gengæld forventer jeg, at Folketinget kan få adgang til de tilsynsrapporter, som Erhvervsstyrelsen kommer til at lave i forbindelse med deres virksomhedsbesøg.” 

Danwatch har forsøgt at få en kommentar til de forskellige krav fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), men det har ikke været muligt.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre. Udenrigsordfører Michael Aastrup meddeler, at han ikke ønsker at kommentere forslaget.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.