28. oktober 2020

Kritikere frygter, at Terma-sag strander hos Østjyllands Politi

Bagmandspolitiet har sendt Terma-sagen videre til Østjyllands Politi. Men ligesom i sagen om Dan-Bunkering frygter kritikere, at efterforskningen ikke kan løftes af den lokale politikreds.

Danske Termas radarer sidder på emiratiske krigsskibe, som har medvirket til den flådeblokade mod Yemen, der har afholdt vital nødhjælp fra at nå frem til landet. Billedet er fra Mocha, 2018. Foto: Læger Uden Grænser

Erhvervsstyrelsens politianmeldelse af Terma blev i sidste uge hilst velkommen af både regeringen og en række af Folketingets partier. 

”Det udfald er jeg svært tilfreds med. En politianmeldelse er den eneste logiske konsekvens, så vi endelig kan komme til bunds i den her sag og få afklaret, om der er foregået noget ulovligt”, lød det blandt andet fra SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge.

Men efterfølgende undrer en række politikere og organisationer sig nu over, at sagen med det samme er blevet givet videre til en lokal politikreds. Efter en fire måneder lang undersøgelse på baggrund af Danwatch og TV2’s afsløringer meldte Erhvervsstyrelsen nemlig Terma til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kaldet Bagmandspolitiet. Men Bagmandspolitiet har nu givet sagen videre til Østjyllands Politi.

“Det synes jeg virker mærkeligt, hvis vi gerne vil sikre, at den her sag får en høj prioritet. Her er jo tale om en meget kompliceret sag med en række internationale implikationer, som Bagmandspolitiet må have bedre kompetencer til at undersøge”, siger Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.

Hos blandt andet Enhedslisten og Dansk Folkeparti henviser man til den voldsomme kritik af politiets håndtering af sagen om den fynske virksomhed Dan-Bunkering, som har været involveret i leverancer af jetbrændstof til Syrien i strid med EU’s sanktioner. En sag som DR afdækkede. Efter at være blevet sendt videre fra Bagmandspolitiet lå Dan-Bunkering sagen i mere end to år hos Fyns Politi og endte med at blive taget tilbage af Bagmandspolitiet efter kritik fra blandt andet justitsministeren og Rigsadvokaten.

“I Dan-Bunkering sagen spildte man jo dyrebar tid på at have den liggende ovre i politikredsene, der måske ikke havde forudsætningerne til at vurdere sagen”, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

“Så jeg synes, det er meget overraskende, at man med det samme sender den her nye sag videre til politikredsene”.

Peter Skaarup har nu stillet spørgsmål til sagen i Folketingets Retsudvalg, mens Eva Flyvholm har stillet en række skriftlige spørgsmål til Justitsministeren.

Ikke tale om sanktionsbrud

I en evaluering af forløbet omkring Dan-Bunkering fra sidste år beklagede Rigsadvokaten politiets håndteringen af sagen og konkluderede blandt andet, at Bagmandspolitiet aldrig mere må sende sager om overtrædelser af sanktioner videre til landets politikredse.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skrev efterfølgende i et brev til Folketingets Retsudvalg, at han efter at have læst Rigsadvokatens redegørelse fandt, at “SØIK ikke visiterede sagen korrekt, og at SØIK selv burde have efterforsket en sag af denne karakter i stedet for at oversende den til en politikreds”.

Danwatch har spurgt Rigsadvokaten, hvordan det hænger sammen med, at Terma-sagen nu med det samme er sendt videre fra Bagmandspolitiet til en lokal politikreds.

I et mailsvar oplyser presseansvarlig hos Rigsadvokaten Jens Fuglsang Edelholt, at der med sagen om Terma “ikke er tale om en sag med mistanke om mulig brud på finansielle sanktioner”.

“Der er altså ikke tale om en sag, hvor SØIK har enekompetencen. Anmeldelsen vedrører et forhold, der har en sådan karakter, at sagen kan behandles af Østjyllands Politi, og det er baggrunden for, at sagen er videregivet dertil”, lyder det videre fra Jens Fuglsang Edelholt.

Sagen kort

  • Danwatch har sammen med TV2, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR afsløret, at Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma har leveret udstyr til krigsskibe og bombefly, som De Forenede Arabiske Emirater bruger til at udsulte og bombe civile i Yemen.
  • Vores research viser, at Termas eksport til Emiraternes militær fortsatte frem til 2019 – et år efter Danmark officielt havde suspenderet al eksport af våben og militært udstyr til Emiraterne.
  • Frem til marts 2020 har Terma desuden undervist radarteknikere i vedligehold af udstyr anvendt i Yemen-krigen. 
  • Ifølge eksperter og menneskerettighedsorganisationer kan Terma være medansvarlig for mulige krigsforbrydelser. 
  • Erhvervsstyrelsen har efterfølgende meldt Terma til politiet for mulige brud på eksportkontrolreglerne. 
  • Vores undersøgelse er blevet til ved hjælp af satellitbilleder, fotos og videoer delt på sociale medier, aktindsigter, anonyme kilder og interviews med eksperter i ind- og udland.
  • Undersøgelsen er en del af projektet #EUarms, der kortlægger europæisk våbeneksport til krigs- og konfliktzoner.
  • I Danmark har Danwatch, TV2, Berlingske og Nordic Reports (OSINT) fra Roskilde Universitets Center for Undersøgende Journalistik deltaget i projektet.

 

Læs hele undersøgelsen her

Ekstremt sjælden sag

Hverken Østjyllands Politi eller Bagmandspolitiet har villet oplyse Danwatch, præcis hvilke bestemmelser Terma efterforskes for at have overtrådt. 

Men at dømme efter Erhvervsstyrelsens tidligere udmeldinger kan der være tale om et muligt brud på eksportkontrolreglerne – nærmere bestemt en overtrædelse af den såkaldte catch-all bestemmelse i EU’s forordning om dual use udstyr, altså udstyr, der kan have både civil og militær anvendelse.

Terma har nemlig aldrig søgt om tilladelse til eksport af de af virksomhedens radarsystemer, som er blevet anvendt i Yemen-krigen. Det kan være en overtrædelse af bestemmelsen, som kræver eksporttilladelse for udstyr, der anvendes med et militært formål i lande, der er mål for en våbenembargo – og det er flere aktører i Yemen.

Spørger man Mark Bromley, der er leder af afdelingen for dual use og våbenkontrol ved det ansete svenske fredsforskningsinstitut SIPRI og en af de fremmeste eksperter på området, så kan han for hele Europa kun komme i tanker om to tidligere politisager om overtrædelser af catch-all bestemmelsen.

“Jeg kan bare sige, at retsforfølgelse på baggrund af catch-all bestemmelsen foregår ekstremt sjældent”, siger han.

Våbenindustrien mangler ikke advokater

Selvom sagerne om Dan-Bunkering og Terma ikke er baseret på samme lovgivning, så minder de meget om hinanden både i kraft af deres usædvanlighed, kompleksitet og emneområde, mener Per Bjerre, der er engagementschef i Oxfam Ibis.

Man kan sige meget om Terma og våbenindustrien, men det er ikke penge til god juridisk bistand, de mangler. Så man skal jo kunne spille lige op mod dem

– Per Bjerre, Oxfam Ibis

Han henviser til, at Danwatch tidligere har afdækket, at danske myndigheder har givet Terma grønt lys til at fortsætte eksport af udstyr til emiratiske bombefly trods et officielt eksportstop. Rigspolitiet vurderede nemlig, at det ville have for store økonomiske konsekvenser for virksomheden at få sin eksporttilladelse tilbagekaldt.

“Set i det lys tænker jeg, at det i hvert fald er nødvendigt, at sagen her behandles et sted, hvor der er nogle eksperter med indsigt i blandt andet udenrigspolitiske forhold, som kan håndtere komplekse problemstillinger. For modparten – Terma og måske endda Dansk Industri – har masser af eksperter”, siger Per Bjerre.

“Man kan sige meget om Terma og våbenindustrien, men det er ikke penge til god juridisk bistand, de mangler. Så man skal jo kunne spille lige op mod dem”, tilføjer han.

Meget få opklaringer

Bagmandspolitiet sender rutinemæssigt sager videre til landets politikredse for selv at prioritere de mest komplicerede sager.

Men et svar til Folketingets Retsudvalg fra justitsminister Nick Hækkerup viste sidste år, at politikredsene måske har svært ved at løfte opgaven. Således var kun fem blevet dømt i de 136 sager, som fra 1. januar 2017 til 18. september 2019 var sendt fra Bagmandspolitiet til politikredsene.

Justitsministeren har selv italesat problemet ved flere lejligheder. Og med henvisning til netop Dan-Bunkering sagen foreslog han som en del af udspillet til en ny politireform fra august i år, at politiets alvorligste sager skal samles i en ”stor, slagkraftig national efterforskningsenhed”, så de ikke strander i de enkelte politikredse.

“Vi konstaterer, at vi bliver nødt til at have en enhed, som kan håndtere særligt kompliceret efterforskning”, sagde Nick Hækkerup blandt andet til Berlingske.

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra justiitsministeren for at høre, hvad han mener om overgivelsen af Terma-sagen til Østjyllands Politi. Men ministeriet henviser til Rigsadvokaten og bemærker desuden, at Nick Hækkerup kommer til at besvare de spørgsmål, han er blevet stillet til sagen i Folketinget.

Østjyllands Politi har ikke ønsket at kommentere sagen.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right