Undersøgelse
Støt Danwatch

Dansk-udstyrede kampfly anvender kontroversielle mega-bomber 

Israels brug af tonstunge bomber i Gaza møder skarp kritik fra FN og menneskeretsorganisationer, fordi de øger risikoen for vilkårlige civile tab og krigsforbrydelser. Danwatch har fundet frem til videomateriale, der viser bomberne blive klargjort til dansk-udstyrede F-35-kampfly omkring samme tid, som flyene deltog i mission i Gaza.
Israels brug af tonstunge bomber i Gaza møder skarp kritik fra FN og menneskeretsorganisationer, fordi de øger risikoen for vilkårlige civile tab og krigsforbrydelser. Danwatch har fundet frem til videomateriale, der viser bomberne blive klargjort til dansk-udstyrede F-35-kampfly omkring samme tid, som flyene deltog i mission i Gaza.
Samarbejdspartner
I samarbejde med Dagbladet Information og Lighthouse Reports
Illustration: Ditte Lander Ahlgren
Redaktør: Adam Dyrvig Tatt

Den 8. august 2022, på dagen hvor Israel afsluttede sin seneste tre dage lange bombeoperation i Gaza, lagde det israelske luftvåben en video på Twitter:

Et spritnyt F-35 fly triller langsomt ud af en hangar, inden en gruppe piloter ser ud til at modtage en briefing fra en overordnet. Deres uniformer afslører, at de er fra Israels ”Sydens Løver”- eskadrille, og på videoens sparsomme mængde lyd, kan man ane, at briefingen blandt andet handler om ”kamphandling”. I videoen står kampflyets bombe-lastrum åbne, og til sidst ser vi en række bomber blive gjort klar, før en anonym F-35 pilot iklæder sig sin flyverdragt.

Som Danwatch, Information og Lighthouse Reports har dokumenteret, deltog de israelske F-35 fly, som indeholder en række afgørende danske komponenter fra blandt andet den danske virksomhed Terma, i operationer i Gaza i 2021 og 2022. Her blev 75 børn dræbt, og menneskerettighedsorganisationer hævder, at Israel begik mulige krigsforbrydelser.

Vi har nu set nærmere på de bomber, som ser ud til at blive lastet i det dansk-udstyrede fly. Og vi kan dokumentere, at der er tale om de tonstunge GBU-31, som er nogle af de mest kontroversielle bomber, som det israelske militær anvender i Gaza.

Med sine knap 1.000 kg er GBU-31 en af de tungeste bomber i det israelske militærs aktive arsenal, og bomben har ifølge International Røde Kors så voldsom en effekt, at den ikke bør anvendes i byområder. 

En kommission nedsat af FN’s Menneskerettighedsråd citerer i en rapport ingeniører og våbendesignere for, at trykbølgen fra en GBU-31 ”kan sprænge lunger og bihuler og rive lemmer af folk hundredvis af fod (30-90 meter red.) fra eksplosionsstedet.”

”Når den rammer, genererer [GBU-31] en 8.500 graders ildkugle og udhugger et 20 fods (6 meter red.) krater, mens den fortrænger 10.000 pund snavs og sten og genererer nok vind til at vælte vægge flere blokke væk og kaste metalfragmenter et mil (1,6 kilometer red.) eller mere”, skriver kommissionen videre.

Alligevel har Israel jævnligt smidt bomberne i Gaza, der med sine over 2 millioner indbyggere på et område på størrelse med Langeland er et af verdens mest tætbefolkede områder.

I løbet af de seneste år har GBU-31 i flere tilfælde fået hele boligkomplekser i Gaza til at styrte sammen med mange civile ofre til følge. Amnesty International og Human Rights Watch har i årevis kritiseret Israels brug af GBU-31 bomberne i Gaza og vurderer flere af bombardementerne til at være krigsforbrydelser. 

FN-kommissionen vurderede i 2015, at Israels militær risikerer at overtræde krigens love, så snart det anvender bomben i de beboede områder af Gaza: ”Angreb, som bruger denne type våben i tætbefolkede, bebyggede områder af Gaza vil (…) sandsynligvis udgøre en overtrædelse af forbuddet mod vilkårlige angreb“, skrev kommissionen i sin rapport til FN’s Menneskerettighedsråd.

Ifølge tv-stationen Al Jazeera var det GBU-31-bomber, som blev brugt, da et 13-etager højt mediehus i Gaza blev jævnet med jorden under Israels bombninger af Gaza i maj 2021. Foto: Mohammed Saber / EPA / Ritzau Scanpix

Et enkelt angreb dræbte 44 civile

F-35-kampflyets producent, Lockheed Martin, skriver selv, at F-35A, som er Israels version af en F-35, holder to GBU-31 bomber i sit interne lastrum som sin “standard interne våbenladning”. Og det israelske luftvåben skriver på dets hjemmeside, at F-35-flyet kan holde to GBU-31 bomber som “standard opsætning”.

Danwatch og Information har fundet, at den samme type bombe, som man ser på videoen fra august, optræder på andre billeder af de israelske F-35. Og vi har været igennem en længere teknisk process for at kunne identificere, om der er tale om de tonstunge GBU-31 bomber.

Ved hjælp af omvendte billedsøgninger på nettet og opslag i diverse militære manualer lykkedes det os at bestemme, at der er tale om en standard-flybombe, som med et ydre styringssystem er blevet konverteret til en “smart bombe“, som styres mod målet ved hjælp af GPS. Med teknisk assistance fra det internationale researchcenter Lighthouse Reports har vi herefter med visuelle sammenligninger af det ydre system kunne bestemme, at der er tale om en GBU-31. 

FAKTA

GBU-31

Det er amerikanske Boeing, som producerer det ydre styringssystem, der konverterer bomben til en “smart bombe“, som styres mod målet ved hjælp af GPS. Boeing markedsfører kun fire modeller af styringssystemet, og visuelle sammenligninger viser, at bomben i videoen fra det israelske luftvåben er af typen længst til venstre – som er en GBU-31.

Kilde: Boeing
Illustration: Ditte Lander Ahlgren/Danwatch

Videoen fra det israelske luftvåben er lagt op den 8. august 2022, hvor Israels Operation Breaking Dawn i Gaza blev afsluttet, og i en kommentar til videoen skriver luftvåbnet, at F-35 flyene netop har deltaget i den tre dage lange bombekampagne. Det har ikke været muligt at finde svar på, hvilke bomber der blev brugt over Gaza i den tre dage lange offensiv i august 2022, hvor mindst 32 palæstinensere, heriblandt otte børn, blev dræbt af israelske luftangreb.

Derimod har vi dokumentation for, at Israel brugte de kontroversielle bomber under Gaza-krigen i maj 2021, hvor vi ved, at de dansk udstyrede F-35-kampfly deltog aktivt. Blandt andet blev bomberne anvendt under krigens dødeligste angreb den 16. maj, hvor israelske bomber fik tre beboelsesejendomme til at styrte sammen, og 44 civile, heriblandt 18 børn, blev dræbt.

Ifølge månedlange undersøgelser fra New York Times og Human Rights Watch skyldtes boligkompleksernes kollaps med al sandsynlighed fire GBU-31 bomber, som israelske kampfly kastede på vejen og fortovet få meter fra bygningerne.

Indbyggere i Gaza leder efter ejendele i murbrokkerne dagen efter, at fire GBU-31-bomber fik tre beboelsesejendomme til at styrte sammen under det dødeligste bombardement i Gaza-krigen i maj 2021, hvor 44 civile mistede livet.
Foto: Mohammed Talatene/AP Images/Ritzau Scanpix

Ifølge New York Times oplyser de israelske myndigheder, at israelsk militær forsøgte at ramme Hamas-bevægelsens underjordiske tunnelsystem, men at Hamas viste sig at have et større underjordisk kommandocenter på stedet, hvilket var årsagen til, at bygningerne langs vejen kollapsede. Israel har imidlertid ikke fremlagt nogen beviser for den påstand, og Hamas nægter, at det er tilfældet. 

Amnesty International mener, at det israelske militær burde have forudset “de potentielt katastrofale følger” ved at smide så tunge bomber i så tæt beboet et område. Og Human Rights Watch skriver i en rapport om angrebet, at “brugen af eksplosiv ammunition med stor effekt som GBU-31-bomber i så tætbefolket et område forårsagede forudsigelig skade på civile og civile genstande”.

Krigens love tilsiger, at civile skal advares, hvis militær infrastruktur i deres nærhed angribes, men ingen af beboerne i bygningerne blev ifølge New York Times og menneskerettighedsorganisationerne advaret. 

Både Amnesty International og Human Rights Watch vurderer efter længere tids undersøgelser bombardementet til at være en mulig krigsforbrydelse, og Amnesty mener, at det bør være en del af en kommende undersøgelse af Israel ved den Internationale Straffedomstol, ICC.

Mediehus jævnet med jorden 

GBU-31-bomber blev også anvendt under andre store angreb i maj 2021. Ifølge en undersøgelse foretaget af  tv-stationen Al Jazeera var det med al sandsynlighed denne type bombe, som blev brugt, da et 13-etager højt mediehus i Gaza blev jævnet med jorden under krigen den 15. maj 2021. 

Mediebygningen var blandt andet hjemsted for nyhedsbureauet Associated Press, tv stationen Al Jazeera og en række andre medier i Gaza, men Israel hævder, at bygningen også husede militante medlemmer af Hamas-bevægelsen.

Det israelske militær advarede ejeren af bygningen en time før bombardementet, og ingen civile blev derfor dræbt i angrebet. Men både Associated Press og Committee to Protect Journalists fordømte bombningen som et angreb på pressefriheden i Gaza, og Reporters without Borders har opfordret den Internationale Straffedomstol (ICC) til at undersøge angrebet som en krigsforbrydelse.

Det har ikke været muligt at sige, hvilke israelsk fly som kastede bomberne den 15. eller 16. maj 2021. Skønt vi ved, at de dansk-udstyrede F-35 fly deltog aktivt i operationen, kan flere andre israelske kampfly også bære disse bomber.

Danwatch og Information har spurgt det israelske forsvar, IDF, om deres F-35 kampfly bærer GBU-31-bomber, og om kampflyene har brugt bomberne ved angreb i Gaza. Det har de ikke svaret på. 

Vilkårlig og ulovlige

Israels brug af de kontroversielle GBU-31-bomber i Gaza er blevet kritiseret i mange år, inden Israel fik leveret F35-flyene. 

Hvad er Gaza?

  •  Gaza er et palæstinensisk område på 365 km2, cirka samme størrelse som Langeland.
  • Der bor 2,4 millioner i Gaza, hvilket gør striben til et af de tættest befolkede områder i verden.  
  • Og et af de fattigste. 1,2 millioner indbyggere modtager nødhjælp fra FN for at overleve.
  • Israel trak sig formelt ud af Gaza i 2005, men ifølge FN er Gaza fortsat under besættelse, da Israel kontrollerer såvel luftrum som farvand samt alle grænseovergange.
Kilder: The World Bank, Amnesty International, UNWRA, Al Jazeerah m.fl.

Efter den tre uger lange krig i Gaza i 2014, der kostede mindst 1462 civile palæstinensere og 5 civile israelere livet, fik Israel kritik af en kommission nedsat af FN’s Menneskerettighedsråd for at bruge GBU-31 i Gaza.

FN-kommissionen vurderede, at "uanset hvor præcis bomben er, er det fortsat yderst tvivlsomt, om et våben med et så bredt nedslagsområde giver dets operatører mulighed for at skelne tilstrækkeligt mellem civile og civile mål og angrebets militære mål, når det bruges i tætbefolkede områder.”

Kommissionen konkluderede som sagt, at brugen af GBU-31 i tætbefolkede, bebyggede områder af Gaza sandsynligvis udgør en overtrædelse af forbuddet mod vilkårlige angreb. Med ’vilkårlige angreb’ menes der angreb, som ikke skelner mellem militære og civile mål, hvilket er forbudt og kan være en krigsforbrydelse ifølge folkeretten.

Den vurdering deles af seniorlektor i international lov og menneskerettigheder ved Utrecht Universitet, Katharine Fortin, som særligt forsker i international lov under væbnet konflikt.

Hun understreger, at det er et kardinalprincip i international humanitær ret, at de krigende parter skelner mellem lovlige, militære mål og ulovlige, civile mål. Derfor forbyder international lov brug af våben, der i sagens natur er vilkårlige, fordi de for eksempel er unøjagtige eller ude af stand til at blive dirigeret.

”Men loven forbyder også de krigende parter at anvende våben, der, selvom de ikke er vilkårlige, har en vilkårlig virkning på grund af de omstændigheder, som de bruges under”, siger hun.

”Når sprængstoffer med et bredt nedslagsområde anvendes i et tæt befolket område, er der stor chance for, at de bliver gjort vilkårlige og derfor ulovlige.”

Selvom Israels GBU-31 er en ”smart bombe”, der guides forholdsvist præcist med GPS, kan den altså stadig komme til at virke vilkårligt, fordi den er så kraftfuld.

Katharine Fortin tilføjer, at brugen af eksplosive våben med så stort et nedslagsområde i et tætbefolket område også risikerer at overtræde to andre vigtige regler under international lov; nemlig at man altid skal sørge for at skåne civilbefolkningen og civile genstande, når man planlægger angreb, samt at et angreb ikke skal udføres, hvis de civile tab forventes at være for store i forhold til den direkte militære fordel, man søger.

Danske våbenholdere

Forsvarsgiganten Terma og en række andre danske virksomheder har fået ordrer på mere end 3,7 milliarder kroner til at levere militært udstyr til F-35 kampflyenes producent Lockheed Martin, som indtil videre har leveret 36 F-35 fly til Israel ud af de i alt 50, som landet har bestilt. Ifølge militæreksperter er flere af de danskproducerede dele helt afgørende for, at flyet overhovedet er operationelt, og Terma har blandt andet leveret de pyloner - eller våbenholdere - som holder og affyrer flyets eksterne bomber og missiler.
Pylonerne er aftagelige, og i det israelske luftvåbens video med GBU-31 bomberne sidder pylonerne ikke på F-35 flyet, hvis interne bombe-lastrum derimod står åbent. Ifølge en oversigt fra det amerikanske luftvåbens F-35-program kan det topmoderne kampfly imidlertid også bære GBU-31 bomber eksternt under sine vinger.

De våben, som et F-35-fly kan bære, ifølge en præsentation fra det amerikanske luftvåbens F-35-program. Illustration: Joint Strike Fighter Program

Hverken Terma eller Lockheed Martin har svaret på vores henvendelser, om det er de danskproducerede pyloner, som i så fald holder – og slipper - mega-bomberne. Men to fotos fra det amerikanske militær viser GBU-31 bomber, der hænger under et F-35-flys vinger i det, der ligner Termas pyloner:

Danwatch har i israelske medier og på det israelske luftvåbens Facebook-side fundet to fotos af de israelske F-35 fly, hvor det, der ser ud til at være de danskproducerede pyloner, er lastet med bomber. I begge tilfælde er der dog tale om andre bomber end GBU-31.

Danmark bør stoppe eksport

Overtrædelser af krigens love i Gaza er sket i så mange år, at Danmark burde have forudset, at dansk udstyr risikerer at blive involveret, mener direktør for Israel og Palæstina i Human Rights Watch, Omar Shakir. Han siger, at fundet af GBU-31 bomber er endnu et argument for, at Danmark helt bør suspendere leverancerne til de israelske F-35-fly.

”I Gaza befinder der sig mere end 2,1 millioner mennesker på en 40 gange 11 kilometer lang landstribe. Og den israelsk praksis har været, at man ofte har smidt højeksplosive våben i tætbefolkede områder her på måder, der er dokumenteret uforholdsmæssige, og som har ført til civile tab”, siger han.

”Den her historik med overtrædelser af international lov bør forstås af dem, som ønsker at gøre forretninger med det israelsk militær. Det er en langvarig praksis fra den israelske regering og en, der tydeligvis har enorme civile konsekvenser.”

Danwatch har tidligere fortalt om et israelsk nyhedsindslag, hvor en anonym F-35 piloter fortæller om, hvordan det er at bombe i Gaza, som med sine 2,1 millioner mennesker samlet på et område på størrelse med Langeland er et af verdens tættest befolkede områder:

”I Gaza er man aldrig glad for at skulle angribe. Du siger til dig selv: ’Jeg skal løse min opgave præcist, og jeg må ikke lave nogen fejl’. Det er det sidste sted i verden, hvor man skal lave fejl”, fortæller han. 

Du kan læse mere om de dansk-udstyrede F-35-flys missioner i Gaza her:

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross