Undervisningsmaterialer, der sætter fokus på, hvor vores varer kommer fra.

Kender du nogen, der er interesseret?

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Derfor hitter avocadoer i Danmark

Avocado

Frugt eller grøntsag?
Avocado er en frugt, men indeholder meget lidt sukker – under 1 g pr 100 g frugt. Til sammenligning indeholder et æble 10 g sukker pr 100 g frugt og en mango 14 g. Avocadoen har derimod det højeste fedtindhold blandt frugter – 15 g pr 100 g. Kilde: USDA

Forskning i fødevarer har påvist mange sundhedsfordele ved at spise avocadoer. Det er forklaringen på, at salget af avocadoer boomer. 

Danmark importerede i alt 13,6 millioner kilo avocadoer i 2016. Dansk avocadoimport er dermed mere end fordoblet siden 2005, hvor importen var 6,4 millioner kilo, viser tal fra Danmarks Statistik.

En af grundene til at salget af avocadoer stiger – ikke kun i Danmark, men i vestlige lande generelt, har ifølge Trine Vase Bendtsen, der er lektor og ekspert ernæring og sundhed, meget at gøre med vores fokus på at spise sundere og spise færre kulhydrater og i stedet spise mere protein og fedt.

Fed på den fede måde
Avocadoer har et højt fedtindhold, men det er det fedt, som hedder umættet fedt. Det er sundt fedt, som vi har brug for, og som også findes i fx olivenolie og nødder.

Kendetegnende for det umættede fedt er, at desto større mængde af umættede fedtsyrer desto mere flydende.

Der findes også mættet fedt. Det finder du i smør, kød mv. Kendetegnende for det mættede fedt er, at desto større indhold af mættet fedt desto mere fast er fødevaren.

Umættet bedre end mættet
Det er generelt en god idé at holde igen med mad med mættet fedt, da for meget af det øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Hvis du skruer ned for tandsmørret og kaster dig over avocadoer, så får du også masser af fibre, som er godt for maven og fordøjelsen.
Avocadoer indeholder også kalium, vitamin K, vitamin C, vitamin E og magnesium.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664