Danmark importerede i alt 13,6 millioner kilo avocadoer i 2016. Dansk avocadoimport er dermed mere end fordoblet siden 2005, hvor importen var 6,4 millioner kilo, viser tal fra Danmarks Statistik.
En af grundene til at salget af avocadoer stiger – ikke kun i Danmark, men i vestlige lande generelt, har ifølge Trine Vase Bendtsen, der er lektor og ekspert ernæring og sundhed, meget at gøre med vores fokus på at spise sundere og spise færre kulhydrater og i stedet spise mere protein og fedt.
Fed på den fede måde
Avocadoer har et højt fedtindhold, men det er det fedt, som hedder umættet fedt. Det er sundt fedt, som vi har brug for, og som også findes i fx olivenolie og nødder.
Kendetegnende for det umættede fedt er, at desto større mængde af umættede fedtsyrer desto mere flydende.
Der findes også mættet fedt. Det finder du i smør, kød mv. Kendetegnende for det mættede fedt er, at desto større indhold af mættet fedt desto mere fast er fødevaren.
Umættet bedre end mættet
Det er generelt en god idé at holde igen med mad med mættet fedt, da for meget af det øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Hvis du skruer ned for tandsmørret og kaster dig over avocadoer, så får du også masser af fibre, som er godt for maven og fordøjelsen.
Avocadoer indeholder også kalium, vitamin K, vitamin C, vitamin E og magnesium.