Undervisningsmaterialer, der sætter fokus på, hvor vores varer kommer fra.

Kender du nogen, der er interesseret?

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Supermarkeder ændrer indkøbspolitik

FN og virksomheders ansvar

Hvad mener FN?
FN’s Global Compact siger blandt andet, at ”Virksomheder bør sikre, at de ikke medvirker til krænkelser af Menneskerettighederne”. Kilde: FN

Sporbarhed

Hvad er det nu, det er?
Som forbruger skal du kunne spore dine varer. Det kaldes sporbarhed. Det er ikke altid muligt for dig selv at tjekke. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne selv holder styr på deres varekæder. Tjek: danwatch.dk/sporbarhed/

Selv om avocadoerne i danske supermarkeder kan have taget vandet fra lokale chilenere, kendte flere danske supermarkedskæder ikke til problemet før Danwatchs undersøgelse. Supermarkederne køber ikke længere avocadoer fra Petorca i Chile.

Journalister fra mediet Danwatch har kortlagt avocadoernes varekæde fra Chile til Danmark. Varekæden viste, at dagligvarekæder som Dansk Supermarked, Lidl og Aldi solgte eller havde solgt avocadoer fra Petorca i Chile. Flere af de største danske supermarkedskæder kendte ikke til problemet med vandmangel i Petorca inden Danwatchs undersøgelse.

Aldi har ændret deres indkøbspolitik for avocadoer fra Chile efter Danwatchs undersøgelse.

“Vi har bedt vores leverandører om at tage de nødvendige handlinger for at undgå at købe varer fra plantager, der har været involveret i ulovlig udvinding af vand,” siger Aldis kommunikationschef, Thomas Bang.

Dansk Supermarked har også ændret politik, oplyser pressechef Mads Hvitved Grand. Dansk Supermarked køber ikke længere avocadoer fra Petorca.

Virksomheder har et samfundsansvar
Landbrug, regeringer, producenter, forhandlere og forbrugere spiller alle en vigtig rolle i forhold til at mindske fremtidens vandknaphed. Det mener Andreas Rasche, som er forsker i virksomheders samfundsansvar i Copenhagen Business School (CBS).

“Retten til vand er ekstremt vigtigt. Uden vand ville vores økonomi ikke fungere, og mange småbønder ville ikke kunne overleve,” siger han.

Andreas Rasche vurderer, at virksomheder, der køber fødevarer direkte fra vandknappe områder, risikerer at gøre sig medskyldige i brud på Menneskerettighederne.

“Hvis virksomheder køber fødevarer, som er med til at skabe vandmangel i et område, selvom de kender til problemerne, vil de være direkte medskyldige i menneskerettighedskrænkelser, fordi de drager fordel af krænkelserne,” siger Andreas Rasche.

Samfundsansvar

Hvad er det nu, det er?
Alle virksomheder skal altid følge loven, men virksomheder har også et samfundsansvar. Det er alt, en virksomhed gør for at beskytte miljøet, skabe gode arbejdsforhold og bidrage positivt i de lande, som de arbejder i. Tjek: danwatch.dk/samfundsansvar

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664