2. september 2021

Yemenitiske flygtninge bliver sendt hjem til krig og hungersnød

I det sydlige Saudi Arabien bliver tusindvis af yemenitiske flygtninge lige nu fyret fra deres jobs som følge af en ny regel om at begrænse udenlandsk arbejdskraft. Det risikerer at forværre situationen i det krigshærgede Yemen.


Fordrevne yemenitter mangler både vand og mad. Her i udkanten af Beni Hassan nordvest for Yemen. Foto: Læger Uden Grænser.

“Alle yemenittiske læger på de offentlig hospitaler i syd er blevet opsagt. Vi er i chok, vi forsøger altid at undgå problemer, for krigen gør, at vi ikke har andre muligheder for at arbejder og tjene penge”, fortæller 40-årige Tayeb til Reuters

Tayeb er flygtet fra krigen i Yemen og arbejder nu som læge i det sydlige Saudi Arabien. Men sammen med tusindvis af yemenitiske flygtninge har han i løbet af den seneste måned fået besked om, at hans kontrakt ikke vil blive forlænget, når den udløber til december. Ligesom de mange andre yemenitiske flygtninge kan han nu blive tvunget til at rejse hjem til sit krigshærgede land.

Det sker som følge af en lovgivning i Saudi Arabien, der efter sigende skal begrænse udenlandsk arbejdskraft. Anadolu Agency skriver, at hvis den nye lov bliver fuldt implementeret, vil mere end 700.000 yemenitter blive tvunget væk fra det sydlige Saudi Arabien. 

De arbejdende yemenitter i Saudi Arabien har været et vigtigt værn mod voksende fattigdom og hungersnød i Yemen, som nu risikerer at eskalere, skriver Human Rights Watch. De har nemlig sendt en stor del af deres løn hjem til familiemedlemmer i Yemen. Tal fra Verdensbanken viser, at hver tiende indbygger i Yemen afhænger af penge tjent af familiemedlemmer i udlandet. Den økonomiske støtte fra arbejdende familiemedlemmer i andre lande udgør, ifølge Mark Lowcock, tidligere vicedirektør for humanitære anliggender hos FN, “den største kilde til udenlandsk valuta” i Yemen og er “livline for millioner af mennesker.”

Fyringerne kan derfor betyde et stort økonomisk tab, der vil have konsekvenser for den yemenitiske civilbefolkning, som allerede lider under en af de værste humanitære kriser i nyere tid.

Selvom krigen i Yemen føles langt væk, er der danske bidrag til konflikten. Sidste år kunne Danwatch afsløre, hvordan Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma har leveret udstyr til krigsskibe og bombefly, som de Forenede Arabiske Emirater anvender til at udsulte og bombe civile i Yemen.

Her er flere nyheder om migrantarbejdere under pres:

  • 15.021 migrantarbejdere er døde i Qatar siden 2010 – det år landet fik tildelt fodbold-VM 2022, viser en ny rapport fra Amnesty International. Myndighederne i Qatar har ifølge Amnesty ikke undersøgt 70% af de tusindvis af migrantarbejderes dødsfald, men i stedet rutinemæssigt udstedet dødscertifikater med påskriften “død af naturlige årsager”. 
  • I Taiwan gør en ny lov livet svært for migrantarbejdere. Med loven bliver det stort set umuligt for migrantarbejdere at skifte job inden for forskellige industrier. Det sker, efter at flere har skiftet fra omsorgsarbejde til bedre betalt arbejde på fabrikker, skriver Focus Taiwan.
  • Da migrantarbejdere i Singapore sidste år sad i coronaisolation, oplevede de stærke symptomer på stress og depression. Det viser et nyt studie, som sætter fokus på migrantarbejderes mentale helbred, skriver Singapore-mediet The Straits Times

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down