Ny serie

Øjenvidner til en verden i lockdown

Normalt vil Danwatch selv være på jorden og dække, hvordan en verdenshistorisk begivenhed som coronakrisen påvirker sårbare mennesker, og hvordan vi i Danmark er forbundet til det. Men da vi ikke kan rejse ud nu, har vi i stedet valgt at åbne verden op sammen med de mange medier og journalister fra hele verden, vi samarbejder med.
Phnom Penh, Cambodja

“Når folk ikke har nogen penge at leve for, kan de jo blive presset ud i tyveri og kriminalitet”

Play Video
I Cambodia falder coronakrisen sammen med handelssanktioner fra EU som svar på landets stadigt mere autoritære styre. Mere end 100.000 tekstilarbejdere blevet arbejdsløse på rekordtid, og samtidig vedtager regeringen endnu flere vidtrækkende nødlove, fortæller Nop Vy, direktør for Cambodian Center for Independent Media, som Danwatch samarbejder med.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I takt med at internationale modebrands ruller ordrer for milliarder tilbage, rammer corona-krisen særligt Sydøstasiens millioner af tekstilarbejdere hårdt.

I Cambodia er tøj og sko den absolut vigtigste industri, og her falder den globale pandemi sammen med, at Europa-Kommissionen i februar vedtog en række handelssanktioner mod landet.

I tyve år har Cambodja haft told- og kvotefri adgang til EU’s marked som del af den såkaldte “Alt Undtagen Våben (EBA)”-eksportaftale. Men aftalen forudsætter en vis mængde demokratiske rettigheder, og efter at Cambodjas regering over de seneste år har lukket landets uafhængige medier, opløst oppositionen og fængslet menneskerettighedsaktivister, er dele af aftalen nu blevet trukket tilbage.

Indtil videre har kombinationen af coronakrise og sanktioner betydet mere end 100.000 arbejdsløse tekstilarbejdere på rekordtid. Og regeringen forsøger at fralægge sig ethvert ansvar, fortæller Nop Vy, direktør for Cambodian Center for Independent Media, som er et af de medier, som Danwatch samarbejder med.

Hvordan står det til med spredningen af corona i Cambodja lige nu?

“Fra januar til slutningen af april har Sundhedsministeriet kun registreret 122 tilfælde. Og ministeriet har ikke fundet nye tilfælde i løbet af de sidste 20 dage. Men alligevel beordres folk til at blive hjemme, ikke at rejse og holde afstand”.

Kan man så stole på ministeriets tal?

“Jeg kan i hvert fald ikke bevise, at man ikke kan. Der er mange på sociale medier, som udtrykker bekymring omkring det og opfordrer regeringen til at frigive de rigtige data. Men det er vanskeligt for os at bekræfte, om der er nye tilfælde, eller om der ikke er. Lige nu kan vi hverken rejse eller opsøge kilder, der kan verificere informationerne. Så vi er meget afhængige af information fra myndighederne”.

Har regeringen kunnet udnytte corona til at stramme grebet om magten?

“Da virus-udbruddet startede, begyndte regeringen med det samme at vedtage nødlovgivning. Meget af den indeholder nogle vidtrækkende begrænsninger af ytrings- og pressefriheden, og myndighederne kan nu lukke medier, som publicerer ting, der påvirker den offentlige orden eller sikkerhed – eller ting, som regeringen vurderer, vil skabe frygt og protester. Så samtidig med at vi også er forhindret i at rejse rundt i landet, er det en enorm udfordring for vores journalistiske arbejde”.

Hvordan påvirker coronakrisen cambodjas mange tekstilarbejdere?

“Lige inden Covid-19 blev vores tekstilindustri hårdt ramt af EU’s begrænsning af ‘Alt Undtagen Våben’-aftalen. Den er ekstremt vigtig for Cambodjas økonomi. Men regeringen kunne ikke leve op til kravene om blandt andet ytringsfrihed, menneskerettigheder og politiske rettigheder i Cambodja. Så nu har EU skåret omkring en fjerdedel af aftalen. Myndighedernes egne tal siger, at det vil påvirke vores tekstilindustri negativt med omkring 1.000 millioner dollars per år. Det bekymrer selvfølgelig folk meget. Der er omkring en million tekstilarbejdere i Cambodja, og de forsørger deres familier, som samlet tæller omkring tre millioner mennesker.”

“Midt i alt det kom så virusudbruddet. Det gør, at vi ikke kan importere råmaterialer fra Kina, samtidig med at handelssanktionerne stopper vores ordrer fra EU. Så ifølge myndighederne skal over 100 tekstilfabrikker nu lukke, og over 100.000 tekstilarbejdere er allerede blevet arbejdsløse. Regeringen bruger nu corona som den fulde forklaring på arbejdsløsheden – det er en god mulighed for ikke at blive upopulær blandt tekstilarbejderne, så man afleder fuldstændig opmærksomheden fra de kuldsejlede forhandlinger om handelsaftalen med EU”.

Hvad sker der med tekstilarbejdere, der bliver syge med corona?

“Tekstilarbejdere, der mistænkes for at være smittet, skal officielt gå i karantæne derhjemme. Men de bor flere sammen på enkelte udlejningsværelser. Hvordan isolerer man sig, når man bor tre mennesker på 6-10 kvadratmeter? Jeg har læst om i hvert fald 100 arbejdere, der har skullet gå i karantæne på den måde”.

Mange tekstilarbejdere er også forgældede?

“Ja, mange arbejdere har stor gæld, fordi deres familier har taget lån i banken og på mikrofinansinstitutter for at finansiere deres børns uddannelse eller forældrenes nye hus. Det er et enormt problem, for hele familier er på den måde afhængige af en enkelt arbejders fulde månedlige løn.”

“Når folk ikke kan betale lånene tilbage, vil deres landsteder og huse i stigende grad blive overtaget af banken. Og det skaber generel bekymring for sikkerheden i både byerne og lokalsamfundene. For når folk ikke har nogen penge at leve for, så kan de jo blive presset ud i tyveri og kriminalitet”.

I samarbejde med CCIM

flere

Øjenvidner til en verden i lockdown

Kommende

Øjenvidner til en verden i lockdown

Der er umiddelbart ikke flere artikler på vej ...

Få besked, når der kommer flere øjenvidneberetninger

Corona har afbrudt vores forbindelse til resten af verden. Hjælp os med at genskabe den.

Coroa har tvunget os til at finde nye måder at lave journalistik og finansiere den. Danwatch laver kritisk undersøgende journalistik om, hvordan vi i Danmark er forbundet til nogle af de mest sårbare mennesker i verden gennem de ting, vi køber.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Det holder vi fast i, selvom nedlukningen af vores samfund også har store økonomiske konsekvenser for os.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.