Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Din guide til hypede online-arrangementer, der ikke kan blive udsolgt

Mange events rykker online, og det giver pludselig mulighed for at opleve Ai Weiwei, Judith Butler, Achille Mbembe og mange andre til arrangementer, der ville have været svære at få en fysisk plads til. Danwatch guider til Zoom-arrangementer, vi gerne selv vil deltage i.
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Efterårets corona-bølge er for længst over os, og en lang række arrangementer er blevet udskudt og aflyst i takt med, at smittekurven er steget og forsamlingsforbudet er indsnævret. Så kan man jo godt gå hen og blive “sådan lidt corona-træt”, som Mette Frederiksen som den måske første nogensinde formulerede det på et pressemøde i forrige uge. 

Men man kan også vende den om og sige, at du nu faktisk har mulighed for – gratis – at deltage i en hel række arrangementer med nogle af verdens mest hypede tænkere og eftertragtede workshops, som det havde været meget svært at sikre sig fysisk billet til. 

Mange arrangementer er nemlig blevet rykket online. Og du havde måske ikke haft tid til at rejse til England, Chile, USA og Sydafrika for at høre nogle af de forskere, kunstnere, aktivister og journalister, som du kan møde i arrangementerne nedenfor. 

Hermed en guide til nogle af de online-arrangementer, vi gerne selv vil deltage i det næste stykke tid:

Hvordan bekæmpes overvågning, og kan vi bruge dataindsamling til vores fordel?

Dette års konference fra Centre for Investigative Journalism (CIJ) er rykket online, og derfor kan du nu helt gratis møde verdens førende undersøgende journalister, whistleblowere og kunstnere til et væld af online arrangementer over tre dage i november. Mød blandt andet Ai Weiwei, folkene bag Forensics Architecture, Wikileaks og mange flere til workshops, oplæg og diskussioner om censur, overvågning og metoder til at udfordre magtfulde stater og virksomheder.

CIJ Logan Symposium – 16-19 november 2020. Flere arrangementer kræver registrering på forhånd via hjemmesiden.

Flygtningekrisens repræsentation og billedstrøm

Hvordan former mediedækningen af den såkaldte flygtningekrise vores virkelighed og vores politiske holdning til flygtningespørgsmålet? Som en del af Prauda-festivalen for nye medier vil visuel kunstner Stefan Kruse sammen med journalist og visuel antropolog Laura Na Blankholm diskutere hans film The Migrating Image, og hvordan mediernes repræsentation af migration påvirker vores forståelse af virkeligheden.

Flygtningekrisens repræsentation og billedstrøm – Festival for nye medier – 16. november kl. 16. Link til Zoom-samtale bliver tilføjet til Facebook-eventet senere.

Judith Butler og bearbejdningen af en verden i brand

Til dette heldagsseminar arrangeret af Aalborg Universitet kan du blandt andet møde stjernefilosof- og kønsteoretiker Judith Butler såvel som en række andre fremtrædende skandinaviske og amerikanske forskere til oplæg og diskussioner af sorg i forbindelse med de mange kriser, verden – særligt de fattigste dele af den – oplever i form af bl.a. klima- , finans- og sundhedskriser.

The Culture of Grief – Philosophy, Ecology and Politics of Loss in the Twenty-first Century – 3. december kl 12-19:30. Link til Zoom-samtale bliver tilføjet til Facebook-eventet senere.

Hvordan modvirker vi virksomheders overtrædelser af menneskerettighederne?

FN’s forum for menneskerettigheder og erhverv plejer at være verdens største af sin slags, men i år er det rykket fra et fysisk forum i Geneve til internettet. I løbet af tre dage kan du deltage i 25 forskellige virtuelle oplæg og møder mellem civilsamfund, virksomheder, fagforeninger, forskere og FN-organer under temaet ‘Hvordan vi undgår forretningsrelaterede overtrædelser af menneskerettighederne: nøglen til en bæredygtig fremtid for mennesker og planeten’.

9th Annual Forum on Business and Human Rights – 16.-19. november. Registrering via linket er nødvendig.

Danwatch var i Chile i oktober 2019, da det folkelige oprør så småt var under opsejling. 13. november kan du møde ledere fra Chiles oprindelige Aymara-samfund og ledende skikkelser fra oprøret til en snak om Chiles fremtid. Foto: Pablo Rojas Madariaga

Chile ved historisk skillevej

Danwatch har tidligere fortalt om det enorme folkelige oprør, der har stået på i Chile over det seneste år. Og i sidste måned stemte chilenerne så for en helt ny forfatning og dermed et opgør med arven fra den tidligere diktator Augusto Pinochet. Oxfam IBIS har arrangeret oplægget her, hvor du bl.a. kan møde en af lederne af de oprindelige Aymara-samfund til en snak om oprindelige folks rettigheder i det moderne Chile samt lederen af det chilenske demokratiske revolutionsparti, der vil fortælle om de chilenske studerendes oprør.

Latin American Talks #1 – 13. november 2020 kl.17.00 – 18.30. Registrer dig på siden for at få et Zoom-link tilsend på mail.

Planetens afkolonisering 

Den camerounske filosof Achille Mbembe er en af de allermest indflydelsesrige nutidige tænkere inden for teori om dekolonisering og vestens fantasier om det afrikanske kontinent. Det Miljøhumanistiske Laboratorium ved Stockholms KTH Royal Institute of Technology har nu inviteret Mbembe til en online forelæsning om hans teori om ‘planetens beboelighed’, og hvordan livet på jorden kræver en fundamental omlægning og gentænkning.

Reflections on Planetary Habitability with Prof. Achille Mbembe – 25. november kl. 15. Kan ses via Zoom-linket her.

Prisuddeling til Danmarks bedste undersøgende journalistik

Til sidst her lidt skamløs selvpromovering. Danwatch er nemlig sammen med dygtige kolleger nomineret til Foreningen for Undersøgende Journalistiks (FUJ) metode-pris i år for vores afsløringer af dansk eksport til Yemen-krigen. Til prisuddelingen dyster noget af Danmarks bedste undersøgende journalistik i fire kategorier, og på grund af corona bliver det i år til et online arrangement, som du har mulighed for at følge derhjemmefra. 

Uddeling af FUJ-priserne 2020 – 11. november kl. 19:30-20:30. Streames via Facebook Live på eventet.

Har du mere tid, kan du også tjekke disse arrangementer ud:

  • Mere dekolonial diskussion med en anden førende tænker i feltet til dette webinar med Walter D. Mignolo – 18. november kl. 18-19:30. Arrangeret af Theory from the Margins
  • Webinar, der diskuterer brugen af digitale apps til henholdsvis sikkerhed eller social kontrol i et kønspolitisk perspektiv – i både Europa, Mellemøsten og Nordafrika. 18. november kl. 10 – 12. Arrangeret af Oxfam Ibis og KVINFO
Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.