23. februar 2024International adoption

Dokument afslører: Adoptionsbureau omgik bevidst reglerne

Det nu lukkede adoptionsbureau DIA vidste deres medarbejder i Sydafrika dobbeltjobbede, men de skjulte oplysningen for Ankestyrelsen. DIA erkender også, at ansættelsen var en måde at omgå støtte på.

000 1j25rj 4000x2670ma Scaled
Tilbage i december suspenderede Ankestyrelsen al adoptionsformidling fra Sydafrika. Knap en måned senere besluttede Social-, Bolig- og Ældreministerietsidste også at suspendere de sidste fem lande, som DIA stadig formidlede adoptioner fra.Michele Spatari/AFP/Ritzau Scanpix
Del af en undersøgelse

Denne artikel er en del af undersøgelsen Adoption for enhver pris: Madagaskar

En medarbejder hos adoptionsbureauet Danish International Adoptions (DIA) i Sydafrika har arbejdet for både DIA og deres sydafrikanske samarbejdspartner, organisationen Impilo, der formidler forældreløse børn til national – og international adoption. 

DIA kendte dobbeltjobberiet, men valgte ved flere lejligheder ikke at oplyse Ankestyrelsen. 

Adoptionsbureauet erkender desuden, at ansættelsen af medarbejderen var en måde at yde økonomisk støtte til Impilo på, efter at man i januar 2022 besluttede, at det ikke længere var lovligt at give den direkte til organisationer som Impilo.  

Det viser en korrespondance mellem DIA og Ankestyrelsen, som Danwatch har fået aktindsigt i. 

DIA’s indrømmelser ender med at blive dråben for Ankestyrelsen. Midt i december 2023 suspenderede Ankestyrelsen al adoption for Sydafrika, og i begyndelsen af det nye år blev de sidste fem lande, som DIA formidlede adoptioner fra, også suspenderet. 

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) udtalte i den forbindelse, at der var skabt tvivl om, hvorvidt børn var kommet til Danmark på lovlig vis. 

På dagen for Ankestyrelsens og ministerens udmelding til DIA tog DIA’s bestyrelse den ultimative konsekvens og lukkede.

Sådan beskytter vi sårbare kilder

  • Danwatch er i besiddelse af de konkrete børnesager, interne mails fra DIA samt korrespondance mellem Ankestyrelsen og DIA, der altsammen er fortroligt materiale. Af hensyn til børnene og deres familier og sagsbehandlere hos både DIA og Ankestyrelsen har vi besluttet at udelade navne og stillinger på personer. 
  • Det er institutioner, der bliver udsat for kritik, ikke navngivne personer.

Dobbeltjobbede i hele perioden 

I januar kunne Danwatch fortælle, at meget tydede på, at DIA’s medarbejder i Sydafrika arbejdede for både DIA og Impilo. Dette på trods af, at DIA ellers tidligere har skrevet til Ankestyrelsen, at medarbejderens job hos den sydafrikanske organisation ophørte i foråret 2022. 

Blandt andet viste et facebookopslag fra august 2023, at Impilo fortsat satte stor pris på denne medarbejder, der også fremgik som kontaktperson på Impilos hjemmeside. Og i et telefonopkald bekræftede medarbejderen, at vedkommende igen arbejdede for organisationen, men havde derudover ikke flere kommentarer.  

DIA selv ville heller ikke kommentere på, om medarbejderen havde arbejdet begge steder på samme tid. Men det bekræftes altså nu af et høringsbrev sendt den fjerde december 2023 fra DIA til Ankestyrelsen.

Heri fremgår det, at Impilo den 16. maj 2023 skriver til DIA, at medarbejderen, som på dette tidspunkt har været ansat hos det danske adoptionsbureau i knap et år, også har sin gang hos dem.

Godt et halvt år senere, i november 2023, skriver Impilo endnu engang til DIA, at medarbejderen stadig arbejder for organisationen men ikke er “involveret i børns adoptionsbeslutninger”.

Tilbageholdte oplysninger

Ifølge Klaus Josefsen er DIA er forpligtet til at oplyse om den slags dobbeltjobberi for at modvirke uforenelige interesser. 

“I en organisation som DIA kan der ikke være i tvivl, at der er helt klare regler for den her slags”, har han tidligere sagt til Danwatch. 

Det er dog ikke det, der sker. Fra januar 2023 til december 2023 skriver Ankestyrelsen og DIA frem og tilbage om den pågældende medarbejders ansættelsesforhold, og Ankestyrelsen spørger ikke mindst ind til, om medarbejderen fortsat er ansat hos Impilo. 

I februar lyder det fra DIA, at det ikke er tilfældet, men da Impilo i maj gør DIA opmærksom på, at medarbejderen rent faktisk arbejder begge steder, videregiver DIA ikke den oplysning til Ankestyrelsen. 

Det gør de heller ikke i et høringssvar i oktober, eller da Impilo i november bekræfter medarbejderens ansættelse hos dem. Heller ikke selvom, at Ankestyrelsen i oktober giver DIA en advarsel og skærper tilsynet. Først i december oplyser DIA om dobbeltjobberiet. 

Forelagt de nye oplysninger vurderer Klaus Josefsen nu, at der er tale om “grov forsømmelse”. 

“De tilbageholder ganske enkelt oplysninger mod bedrevidende. Det vidner om en grov forsømmelse af de regler, som de er bekendte med og forpligtede til at følge”, siger Klaus Josefsen. 

Problemer med økonomisk støtte

DIA’s ansættelse i Sydafrika har også vakt andre bekymringer. Ankestyrelsen mistænker ikke mindst, at DIA forsøger at omgås reglerne for økonomisk støtte. 

DIA har før i tiden givet støtte direkte til Impilo, men det har ikke været lovligt siden januar 2022. Her trådte nye regler i kraft, der betød, at det nu kun er muligt for DIA at give støtte, hvis afgiverlandet har en klar lov om, hvordan man yder støtte til adoptionsarbejde, eller hvis pengene gives til den ansvarlige myndighed i landet.

Det har ikke været tilfældet i Sydafrika, og i brevet til Ankestyrelsen skriver DIA, at den manglende direkte støtte til Impilo har været et problem for organisationen, fordi de nu ikke længere kan hjælpe børn og deres danske familier i samme grad som før. 

DIA’s løsning bliver at ansætte en Impilo-medarbejder til at tage sig af den opgave, og de konkluderer derfor, at der ganske vist “har været en direkte sammenhæng mellem ophøret af støtte og ansættelsen (…)”. Impilo selv skriver det mere klart til DIA: “Situationen (DIA’s ansættelse af medarbejderen fra Impilo, red.) er som den er, fordi DIA ikke længere kunne støtte os direkte”, fremgår det også af brevet til Ankestyrelsen.

Svaret er en klokkeklar erkendelse af, at DIA har omgået reglerne, mener Klaus Josefsen. 

“Man kan jo ikke læse det som andet, end de i strid med reglerne har kanaliseret penge til Impilo og medarbejderen uden om myndighederne, og på den måde er det en klar tilsættelse af reglerne”, siger Klaus Josefsen. 

Nogenlunde samme vurdering har Ankestyrelsen. I kølvandet på DIA’s brev suspenderer Ankestyrelsen for alle adoptioner fra Sydafrika, fordi man ikke længere er sikker på, at DIA’s arbejde i landet sker i overensstemmelse med danske og internationale regler. 

Hvad er adoptionsrelateret hjælpearbejde?

Adoptionsrelateret hjælpearbejde er økonomisk støtte fra en adoptionsorganisation til projekter i et land, hvor der adopteres børn fra. Det kan blandt andet være støtte til børnehjem i form af mad, medicin og pleje til børnene.

I 2020 blev der truffet en politisk beslutning om, at DIA pr. 1. januar 2022 kun må yde donationer og hjælpearbejde, hvis betalingerne er reguleret i afgiverlandets regler eller ydes til de kompetente myndigheder i udlandet.

Læs mere om reglerne for adoptionsrelateret hjælpearbejde og donationer i akkrediteringsvilkårene. 

Kilde: AkkrediteringsvilkåreneDIAAnkestyrelsen

“Ekstra graverende”

Klaus Josefsen mener, at hele forløbet efterlader tvivl om, DIA har handlet ud fra egne interesser. 

“Man kan jo ikke undgå at tænke, at en af aktørerne har tjent penge på den her ansættelse. Især når det drejer sig om dobbeltjobberi og omgåelsen af økonomisk støtte”, siger han og fortsætter: 

“Man risikerer jo at medvirke til indirekte menneskehandel. På den måde bliver det jo ekstra graverende, at man i sin iver for at formidle adoptioner groft tilsidesætter de regler, der har til hensigt at forhindre det”. 

Danwatch har forelagt kritikken for DIA og spurgt, om de bevidst har tilbageholdt oplysninger og omgået reglerne for støtte, men det ønsker DIA ikke at svare på. 

I brevet fra DIA til Ankestyrelsen konstaterer de dog, at DIA ikke har “fulgt rettidigt og tilstrækkeligt” op på Ankestyrelsens bekymring om ansættelsesforholdet, og om det kunne være i strid med reglerne. 

DIA skriver, at de havde forståelsen af, at DIA uden at bryde reglerne “kunne overtage ansvaret for den yderligere støtte til familierne, som Impilo tidligere udførte, som en konsekvens af, at det ikke længere var tilladt at yde adoptionsrelateret støtte til Impilo’s arbejde”.

De skriver også også den “manglende berigtigelse af oplysningerne omkring, at  medarbejderen fortsat også var ansat i Impilo samlet set er meget beklageligt”.

Fra samme undersøgelse: