16. januar 2024

“Det skriger til himlen”: Dansk adoptionsbureau lukker og slukker

Danmarks eneste adoptionsbureau, Danish international Adoption, drejer nu nøglen om. Aktindsigt afslører dobbeltjobberi og dobbeltløn til en medarbejder i Sydafrika

I mandags meddelte Ankestyrelsen DIA, at de ville suspendere al adoption fra fem lande. DIA tager nu konsekvensen og lukker Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Danish International Adoption, også kaldet DIA, er fra dags dato fortid som Danmarks eneste adoptionsbureau. I en pressemeddelelse skriver adoptionsbureauet, at de på et ekstraordinært bestyrelsesmøde har besluttet at lukke og slukke.  

”Det er en tung beslutning at skulle tage for bestyrelsen i DIA. Men vi ser ingen anden udvej. Området for international adoption kan ikke længere, under de aktuelle vilkår i Danmark, drives af en NGO som vores”, står der blandt andet i pressemeddelelsen. 

Beslutningen er kommet efter, at Ankestyrelsen i fredags har oplyst DIA om, at de ville indstille til socialministeren at stoppe formidlingen fra DIA’s største formidlingsland, Sydafrika. To dage efter meddelte Ankestyrelsen så, at de også ville suspendere al adoption fra fem øvrige lande i en periode. 

Ankestyrelsen har i længere tid været bekymret for netop Sydafrika. Danwatch har fået aktindsigt i korrespondancen mellem Ankestyrelsen og DIA, der viser, at styrelsen i mere end et år har stillet kritiske spørgsmål til et problematisk ansættelsesforhold og ugennemskuelig bogføring i landet.

En centralt placeret kilde, der ønsker at være anonym, men vi kender identiteten på, har læst korrespondancen mellem DIA og Ankestyrelsen:

“Alt tyder på, at DIA bevidst og systematisk har givet urigtige oplysninger til Ankestyrelsen. Det ligner svindel”, vurderer kilden.

Ekstern lektor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet Klaus Josefsen kalder forløbet “ukønt”. 

“Man kan kun gisne om, hvad der er sket, men det forekommer ikke særligt kønt”, siger Klaus Josefsen.

Sådan beskytter vi sårbare kilder

  • Danwatch er i besiddelse af de konkrete børnesager, interne mails fra DIA samt korrespondance mellem Ankestyrelsen og DIA, der altsammen er fortroligt materiale. Af hensyn til børnene og deres familier og sagsbehandlere hos både DIA og Ankestyrelsen har vi besluttet at udelade navne og stillinger på personer. 
  • Det er institutioner, der bliver udsat for kritik, ikke navngivne personer.

Mulig interessekonflikt 

I sommeren 2022 underskriver DIA en ansættelseskontrakt med en medarbejder i Sydafrika, der viser sig at blive et problem for DIA. Seks måneder efter, i januar 2023, skriver Ankestyrelsen for første gang til adoptionsbureauet, at ikke alt er, som det skal være. 

Det sker i forbindelse med DIA’s ansøgning om re-godkendelse til adoptioner fra det afrikanske land, hvor DIA sammen med en række andre papirer sender ansættelseskontrakten ind til Ankestyrelsen. Her bemærker Ankestyrelsen en række forhold, som skal afklares, før de formelt vil godkende Sydafrika. 

De hæfter sig ikke mindst ved, at medarbejderen tidligere og muligvis stadig er ansat hos den sydafrikanske organisation Impilo. Impilo formidler forældreløse børn til national – og international adoption og har i mere end tyve år været DIA’s samarbejdspartner i Sydafrika.  

DIA forklarer Ankestyrelsen, at medarbejderens ansættelse hos Impilo udfases og stopper helt i juli 2022, hvorefter hun arbejder for DIA. Det sker tilsyneladende ikke. I hvert fald viser et facebookopslag fra august 2023, at Impilo fortsat sætter stor pris på denne medarbejder, der desuden fremgår som kontaktperson på Impilos hjemmeside.

Da Danwatch ringer til Impilo i januar bekræfter receptionisten over telefonen, at medarbejderen igen arbejder for organisationen, og da vi får fat på medarbejderen i hendes private hjem, fortæller hun, at hun har arbejdet for DIA indtil slutningen af december 2023. Hun vil ikke kommentere yderligere på vores spørgsmål.

Ifølge Klaus Josefsen tyder alt sammen på, at DIA’s medarbejder har dobbeltjobbet, hvilket er i strid med ansættelsesreglerne. 

“I Danmark skal man oplyse om dobbeltjob for at modvirke uforenelige interesser, så det her skriger til himlen. Der er en direkte forbindelse, fordi medarbejderen både arbejder for dem, der skal have formidlet børn, og dem, der efterspørger børnene. I en organisation som DIA kan der ikke være i tvivl, at der er helt klare regler for den slags, så det må jo undre voldsomt”, mener Klaus Josefsen.

Rod i betalinger

Et andet problem, som får Ankestyrelsen til at trække i bremsen, er udbetalingen af en dobbeltløn og en bonus til medarbejderen.  I juli måned 2022, samme måned, som ansættelsen træder i kraft, betaler DIA løn til medarbejderen af to omgange. 

Til Ankestyrelsen skriver DIA, at den tidligere direktør bad regnskabsafdelingen om at overføre et beløb til medarbejderens konto til dækning af udgifter til et hjemmekontor, men DIA har aldrig fået kvitteringer for, at pengene er gået til formålet. Beløbet blev i stedet bogført som løn, igen efter anvisning af den tidligere direktør. 

DIA har også betalt en halv ekstra månedsløn til medarbejderen i december 2022. Ifølge DIA er det kutyme i Sydafrika at betale bonus i december måned, men den køber Ankestyrelsen ikke. I november gør de DIA opmærksom på, at “DIA’s ansatte i ind- og udland ikke modtager løn eller honorarer udover, hvad der er rimeligt i forhold til det udførte arbejde jf. akkrediteringsvilkårenes punkt”. 

Igen vækker DIA’s ageren opsigt hos Klaus Josefsen. 

“Medarbejderen har en fod i både Impilo og i DIA, og når vedkommende så har fået dobbeltløn i en måned , som der ikke kan redegøres for, samt en ureglementeret bonus, så er der åbenlyst fare for misbrug”, siger han. 

De mange usikkerheder om ansættelsen af den sydafrikanske medarbejder får i december 2023 Ankestyrelsen til at tage konsekvensen.

I et brev til DIA lyder det, at oplysningerne samlet set har skabt tvivl om, hvorvidt DIA’s formidlingsarbejde i Sydafrika finder sted i overensstemmelse med DIA’s akkrediteringsvilkår og de danske og internationale regler på området.

Suspenderingen sker blot halvanden måned efter, at DIA fik en hård advarsel for deres adoptionsformidling fra Madagaskar.

I den forbindelse kunne Danwatch afsløre korruption, ulovlig støtte og fejl i børnesagerne fra østaten, som flere eksperter kaldte et brud på børnenes rettigheder.

Flere røde lamper

For den centrale kilde, Danwatch har talt med, blinker der flere røde lamper. 

“Det er svært at vide, hvorfor DIA gør, som de gør, men det leder tankerne hen på, at reglerne om støtte er ændret, og at man forsøger at omgås de nye regler om støtte”, siger kilden med henvisning til, at DIA siden januar 2022 kun må give støtte, hvis betalingerne er reguleret i afgiverlandets regler eller ydes til de kompetente myndigheder i udlandet.

“Kun DIA ved, hvorfor de agerer på den her måde, men noget tyder på, at der går penge til Impilo udover adoptionsgebyrer. Hvis det er tilfældet, og der samtidig er foregået problematisk bogføring, så ligner det regulær børnehandel”, tilføjer kilden.

Klaus Josefsen bakker op: 

“Den formodning kan jeg godt understøtte, hvorfor søren har de ellers gjort det, de har gjort. Det ligner, at de har forsøgt at omgå reglerne, som så er gået helt galt”, siger Klaus Josefsen. 

Danwatch har stillet en lang række spørgsmål til DIA om ansættelsen af medarbejderen, herunder om bonusser stemmer overens med reglen om, at det ikke er lovligt at tjene penge på adoption, om det er normal praksis, at man hos DIA med fuldt overlæg bogfører udgifter under forkerte betegnelser, og om medarbejderen har dobbeltjobbet. 

I en mail skriver DIA’s vicedirektør Torsten Larsen, at de ikke ønsker at udtale sig så længe, der foregår en undersøgelse. Dette af respekt for det igangværende arbejde. 

Han henviser i stedet til den pressemeddelelse, som de har lagt ud på deres hjemmeside.

  • Danish International Adoption, også kaldet DIA, er Danmarks eneste adoptionsbureau, der står for formidling af internationale adoptioner. Det har de gjort siden 2015, hvor det blev besluttet at fusionere de to formidlingsorganisationer AC Børnehjælp og DanAdopt.
  • I dag formidler DIA adoptioner fra seks lande: Filippinerne, Indien, Sydafrika, Thailand, Taiwan og Tjekkiet. 
  • Det er Ankestyrelsen, der godkender alle adoptionerne til Danmark. De fører også tilsyn med DIA efter regler, der er fastsat af Socialministeriet. 
  • Læs mere om regler og rammer for DIAs arbejde her.
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right