Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Skyggeflåden
- Den russiske skyggeflåde er ifølge eksperter og politikere Ruslands modsvar på vestlige sanktioner. Skibe sejler med olie fra Rusland, uden at vestlige myndigheder kan følge med i, hvad der foregår. På den måde kan olien blive solgt for mere, end hvad det sanktionsbestemte prisloft tillader.
- Skyggeflåden består hovedsageligt af ældre tankskibe, der er blevet opkøbt over de seneste to år af selskaber, der er svære at gennemskue. De sejler nærmest udelukkende med russisk olie, og så er de indregistreret i lande uden for EU og G7-landene.
- Som regel har skibene uigennemskuelige ejerforhold og ukendt, tvivlsom eller ikkevestlig forsikring såsom forsikringsselskaber i Rusland. Det har blandt andet ført til britiske og amerikanske sanktioner, der specifikt navngiver flere russiske forsikringsselskaber.
- Skibene har ofte flagstat i lande med mindre kontrol som eksempelvis Cameroon eller militærdiktaturet Gabon i Afrika, men kan også operere fra flagstater som Panama, Liberia eller Vietnam og flere endnu. Skibene skifter ofte navn og flag, fordi de ofte skifter ejere. Det skyldes ifølge eksperter, at man mudrer sporet til de egentlige ejere.
- De store tankskibe sejler dagligt gennem Danmark og Storebælt, fordi det er den eneste vej ud for de fuldt lastede tankskibe, når de kommer fra de store russiske oliehavne omkring Sankt Petersborg.
- Statsledere som statsminister Mette Frederiksen har italesat skyggeflåden som en stor bekymring og et problem, som Vesten er nødt til at håndtere. Derfor er NATO-skibe også blevet indsat i Østersøen for at overvåge og beskytte området mod oliekatastrofer og sabotage mod undersøiske kabler.
- Kilder: Lloyd's List Intelligence, CREA, Kyiv School of Economics, OFSI, OFAC
Flere skibe med falske forsikringer er blevet beordret til omgående at indstille driften og ankre op på stedet.
Det sker efter Danwatch og norske NRK’s afsløringer om det norske firma Ro Marine, der på trods af at være et tomt firma uden drift eller ansatte har udstedt falske forsikringspapirer til hundredvis af skibe, hvoraf mindst 70 menes at tilhøre Ruslands skyggeflåde. 21 af skibene er desuden sanktioneret af EU.
Det norske svindelfirma bliver nu sortlistet i syv lande på tværs af kloden som følge af afsløringen.
Udover Cook-øerne, som har beordret skibe til at indstille driften, har Liberia, som er verdens næststørste flagstat, samt Barbados, San Marino, Dominica, Guinea-Bissau og Togo alle annulleret Ro Marines autorisation som følge af afsløringen.
En flagstat er det land, et skib er registreret i, og som er ansvarlig for, at skibet overholder basale sikkerhedskrav, herunder gyldig forsikring.
Alle syv flagstater beder desuden samtlige skibe med Ro Marine-forsikring under deres flag om straks at finde en ny forsikrer, der overholder international lovgivning. Landene reagerer, efter Danwatch og NRK har taget kontakt.
“Vi gør vores arbejde grundigt, men vi har ingen ekspertise i at identificere falske dokumenter, så vi er meget glade for, at I har kontaktet os”, siger Giovanni Ciniglio til Danwatch og NRK.
Han er leder af Barbados Maritime Ship Registry og forklarer, at flagstaten havde godkendt Ro Marine som forsikringsselskab ud fra, hvad de mente var et dokument fra det norske Finanstilsyn.
“Nu forstår vi, at det er et forfalsket dokument”, siger Giovanni Ciniglio.
“Gudskelov for, at der ikke er sket noget alvorligt!”, tilføjer han
Samme melding lyder fra andre flagstater, som indtil nu har haft Ro Marine på listen over godkendte forsikringsselskaber.
“Godkendelsen var baseret på, hvad vi nu forstår er forfalskede og derfor svigagtige dokumenter”, siger Tiphanie Pito fra Maritime Cook Islands, der administrerer Cook-øernes flagregister.
Danwatch og NRK har til denne artikel stillet en række spørgsmål til Ro Marine, men ingen har besvaret vores henvendelser.

Har Danmark ret til at stoppe skibe?
Selvom flagstaterne er begyndt at annullere Ro Marines tilladelser, dukker der næsten dagligt nye skibe op på svindelselskabets hjemmeside med detaljer om nyudstedte forsikringer.
Siden Danwatch og NRK først afslørede Ro Marines svindel har også Reuters dækket sagen, og nyhedsbureauet har fået Ro Marine i tale. Her forklarer selskabet, at de nye skibe på hjemmesiden skyldes en teknisk fejl. Men de forklarer ikke, hvorfor der fortsat tilføjes skibe til deres database med forsikringer, der efter alt at dømme er nyudstedte.
Flere af de nye skibe, der tilsyneladende får dækning af Ro Marine, er en del af den russiske skyggeflåde, hvoraf mindst to af dem sidenhen har sejlet gennem danske farvande lastet med 100.000 tons olie hver. Danwatch og NRK har ikke set bevis for, at de to skibe har haft forsikring eller er blevet sikkerhedskontrolleret, inden de sejlede gennem Danmark.
Det er uden præcedens, mener professor i søret ved Syddansk Universitet Kristina Siig.
“Et skib, der sejler uden de her oliecertifikater, det er langt ude for skiven. I princippet er det ulovligt for skibet at sejle. Hvis skibet er i dansk farvand, vil jeg mene, at danske myndigheder har mulighed for at sige, at det skal kaste anker og ligge stille. Men om man har prøvet at gøre det før, det ved jeg simpelthen ikke”, siger hun.
Søfartsstyrelsen har dog ikke tænkt sig at stoppe nogle skibe. For man vurderer her ikke, at det er muligt.
“Skibe, som alene foretager gennemsejling af de danske stræder, anløber ikke danske havne eller ikke-landbaserede anløbspladser, og derfor er der ikke tilstrækkelige forudsætninger for, at Danmark kan påbyde skibene at standse”, oplyser styrelsen i et svar til Danwatch og NRK.
Samtidig lægger Søfartsstyrelsen stor vægt på flagstaternes ansvar for ikke at lade skibe sejle uden gyldige forsikringer.
“Det er positivt, som vi har noteret os ud fra Danwatch og NRK’s oplysninger, at adskillige flagstater allerede har overholdt denne forpligtelse og standset deres skibe.”
Flagstater skal lave bedre kontrol
Den uafhængige analytiker Michelle Bockmann, der er ekspert i skyggeflåden, har selv dækket selskabet Ro Marine tidligere, og hun kalder Danwatch og NRK’s seneste afsløring meget opsigtsvækkende.
“For kyststater er der nu en erkendelse af farerne ved at lade tankskibe, som har fået udstedt certifikater af forsikringsselskaber som Ro Marine, passere gennem deres farvande”, siger hun.
“Ro Marine bør fungere som et wake-up call for international skibsfart og få alle flagstater til at revurdere, hvilke maritime forsikringsselskaber de i øjeblikket anerkender”.
Hun forklarer, at den russiske skyggeflådes udbredelse som konsekvens af Vestens sanktioner mod Rusland har medført, at mange lyssky selskaber har set deres snit til at tjene penge på den sanktionsundvigende handel.
Det har ifølge Michelle Bockmann medført flere eksempler på mistænkelige og ugyldige forsikringer som dem, Ro Marine udsteder. Samtidig er det noget, som flagstater også kan tjene penge på, siger hun.
“Denne vækst tjener flagstaterne også på, men den medfører et større ansvar og øgede niveauer af teknisk kompetence for at sikre, at loven overholdes”, siger hun.
Det er flagstaternes ansvar at gennemtjekke dokumentation for, at forsikringsselskaber har tilladelser og økonomi i orden, så kyststater som Danmark ikke ender med at stå med en oliekatastrofe og ingen penge til at rydde op.
Så sent som i sidste uge var netop falske papirer og svindel med skibsregistrering et tema hos den Internationale Søfartsorganisation, IMO. Danwatch og NRK har forsøgt at få en kommentar fra IMO til denne historie, men det har ikke været muligt inden udgivelse.

Snyder NATO-landes kontroller
Danwatch og NRK har identificeret flere end 250 skibe, som Ro Marine angiveligt har udstedt falske forsikringer til, hvoraf mindst 70 ifølge Lloyd’s List Intelligence tilhører den russiske skyggeflåde.
Fire personer i forbindelse med Ro Marine er sigtet for at drive forsikringsvirksomhed uden tilladelse og for dokumentfalsk. To centrale figurer, den russiske bagmand og en bulgarer, efterforskes desuden for omgåelse af vestlige sanktioner mod Rusland.
Mange af skibene sejler regelmæssigt gennem Danmark og Østersøen, ofte læsset med flere hundrede tusinde tønder olie. Ved hjælp af de falske forsikringspapirer er det lykkedes at narre finske og danske myndigheder, der udfører kontroller på gamle og slidte skibe på vegne af en koalition af 12 NATO-lande.
Søfartsstyrelsen oplyser i en mail til Danwatch og NRK, at de finske myndigheder indtil videre har kontrolleret 8 skibe, der har fremvist forsikringer fra Ro Marine. Efter afsløringen af Ro Marines svindel besluttede styrelsen at gå til skibenes flagstater for en forklaring.
“Informationerne fra Danwatch og NRK om RO Marine fik styrelsen til at gå videre med sagen og bl.a. kontakte den liberiske flagstatsadministration, hvor RO Marine var oplistet som en godkendt forsikringsudbyder”.
Søfartsstyrelsen skriver desuden, at Liberia, som er verdens næststørste flagstat, den 28. marts trak godkendelsen af Ro Marine som forsikringsudbyder tilbage – tre dage efter, at Danwatch og NRK kunne afsløre svindlen.

“Det er foruroligende, at det kan ske”
Skulle et olieskib forulykke og forårsage en miljøkatastrofe, er det i første omgang forsikringsselskabet, der skal betale for oprydningen. Men det er også muligt for lande som Danmark at få erstatning for andre tab af indtægter fra eksempelvis fiskeri eller turisme.
Det sker gennem Den Internationale Olieskadefond (IOPCF), som består af 121 medlemslande, herunder også Rusland. Her vækker afsløringerne om de falske forsikringer stor opsigt.
“Det er foruroligende, at det kan ske, selv i et så velreguleret land som Norge. Det er ret specielt. Norske virksomheder har grundlæggende stor troværdighed i udlandet, og det er meget beklageligt, at denne tillid er blevet misbrugt,” siger Gaute Sivertsen, som er leder af IOPCF.
“Vi er afhængige af, at forsikringen er reel. Ellers må vi betale fra første krone, hvis der sker en ulykke i et medlemsland”, siger han.
På trods af gentagne forsøg har den russiske bagmand og ejer af Ro Marine endnu ikke besvaret Danwatch og NRK’s henvendelser.