Pandemien har skadet oprindelige folks rettigheder. Nu slår de tilbage

I dette nyhedsoverblik skal vi til frontlinjen i en af de lidt oversete kampe, som Covid-19 har affødt. Den udspiller sig mellem oprindelige folk og industrigiganter.


Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal til frontlinjen i en af de lidt oversete kampe, som Covid-19 har affødt. Den udspiller sig mellem oprindelige folk og industrigiganter.

Vi skal også runde en glædelig nyhed for Sydkoreanske arbejdere og en dårlig en for H&M.

Oprindelige folk

Pandemien har skadet oprindelige folks rettigheder. Nu slår de tilbage

Selvom mange af dem lever isoleret fra det omkringliggende samfund, så er Covid-19 nået frem til oprindelige folk som inuitter, indfødte amerikanere og aboriginals med en konsekvens, der er mere vidtrækkende end for andre.

Oprindelige folk kendes ofte ved, at de har en flere hundrede eller tusind år gammel forbindelse til det sted, de bor. De har deres egen kultur, eget sprog og egne institutioner. Og så lever de af den lokale natur, som de har et indgående kendskab til og en meget stor omsorg for. 

Oprindelige folk har i århundreder advaret om, at når vi rydder alverdens skove og natur for at gøre plads til landbrug, risikerer vi at slippe uhyggelige kræfter løs, såsom globale epidemier. Sidste forår kunne Danwatch fortælle, hvordan forskere deler den bekymring: Når vi rydder den natur, som oprindelig folk passer på, så øger vi sandsynligheden for nye pandemier.

Netop oprindelige folk, der lever isoleret fra resten af samfundet, er særligt sårbare over for nye sygdomme, der kommer udefra, og tidligt i den nuværende pandemi kunne Danwatch fortælle, hvordan det fik konsekvenser for oprindelige folk i Amazonas. 

En ny rapport fra Forest Peoples Programme viser, hvordan pandemien også har skadet oprindelige folks rettigheder i Brasilien, Colombia, Peru, DR Congo og Indonesien. I alle disse lande har regeringerne forsøgt at sætte gang i hjulene ved udvide energi-, mine-, landbrugs- og tømmerindustrierne. Det har betydet mindre regulering, mindre overvågning og frit lejde til ulovlig tømmerhugst og minedrift, ligesom virksomheder uden konsekvens har taget land, som oprindelige folk har ret til, skriver Mongabay. Mange af de produkter, der kommer ud af det, ender i supermarkeder over hele verden. 

Ifølge rapporten er oprindelige folk nødt til at tilpasse deres modstand, hvis de ikke vil risikere, at deres rettigheder bliver krænket endnu mere. Men lige nu findes der en række eksempler på, hvordan det kan gøres.

Foto: Nicholas Papachrysostomou / MSF
  • Brasilien: Danwatch kan i denne uge fortælle, hvordan oprindelige folk sammen med ngo’er har sagsøgt den franske supermarkedsgigant Casino for at købe kød af det famøse slagteri JBS, der er forbundet til rydning af Amazonas. Ifølge eksperter kan sagen danne præcedens for lignende sager.
  • Canada: For første gang i Canadas historie har en flod fået rettigheder. Det er sket på initiativ fra inuitterne omkring The Magpie River, som floden hedder. Miljøforkæmpere ser det som en ny måde at passe på naturen, fordi den får en anden og mere menneskelig værdi, skriver Reuters.
  • Canada II: Længere mod nord er der en strid mellem inuitter om udvidelsen af en jernmine. Jægere fra det lille lokalsamfund Nunavut har blokeret minen, fordi de frygter, at udvidelsen kan gå ud over blandt andet rensdyr og narhvaler i den lokale natur, og de har lagt pres på de organisationer, der repræsenterer inuitterne i området og har indflydelse på mineprojekter, skrev The Guardian i begyndelsen af februar. Nu kan Al Jazeera fortælle, at en af organisationerne har stemt mod udvidelsen.
  • USA: I Dakota er det lykkedes en stamme af indfødte amerikanere fra Sioux-stammen at fordyre olieledningen Dakota Access Pipeline ved blandt andet at arrangere store demonstrationer og lægge pres på de banker, der investerede i projektet, skriver Stanford Social Innovation Review. I 2017 kunne Danwatch afsløre, hvordan der var danske pensionsmillioner i projektet.

Andre nyheder:

1Menneskerettigheder

H&M-leverandør beskyldt for seksuelle overgreb

Kvinder, der arbejder for indiske Natchi Apparels, der leverer tøj til blandt andet H&M, bliver beskyldt for udbredte problemer med seksuelle overgreb og vold mod kvinder. Kritikken begyndte, da en kvindelig medarbejder blev fundet død efter en vagt, og hendes supervisor blev anklaget for mordet på hende. Nu har 25 kvinder klaget til deres fagforening over seksuelle overgreb og chikane fra deres supervisorer, skriver The Guardian.

2Arbejdstagerrettigheder

Efter årtiers kamp får sydkoreanske arbejdere basale rettigheder

Efter årtiers pres fra fagforeninger og krav i en handelsaftale fra EU, som Danwatch har beskrevet, har Sydkorea endelig ratificeret en række af den internationale arbejdsorganisation ILO’s kernekonventioner, skriver IndustriALL.

3Menneskerettigheder

Privat sikkerhedsfirma vil undersøge, om det har dræbt civile i Mozambique

Efter en rapport fra Amnesty vil det sydafrikanske sikkerhedsfirma Dyck Advisory Group have advokater til at undersøge, om det har dræbt civile, da det bistod Mozambiques hær i kampe mod lokale oprørere, skriver Reuters.

4Miljø

Russisk mineselskab får rekordstor bøde for oliespild

Det russiske mineselskab Norilsk Nickel, der udvinder en stor del af verdens nikkel, har fået en bøde på 12,5 milliarder kroner efter en af firmaets tanke lækkede 21.000 ton diesel ud i floder og søer i Sibirien sidst maj. Det er den største bøde, der nogensinde er givet for miljøskader i Rusland, skriver BBC

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down