Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Pandemien har skadet oprindelige folks rettigheder. Nu slår de tilbage

I dette nyhedsoverblik skal vi til frontlinjen i en af de lidt oversete kampe, som Covid-19 har affødt. Den udspiller sig mellem oprindelige folk og industrigiganter.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal til frontlinjen i en af de lidt oversete kampe, som Covid-19 har affødt. Den udspiller sig mellem oprindelige folk og industrigiganter.

Vi skal også runde en glædelig nyhed for Sydkoreanske arbejdere og en dårlig en for H&M.

Oprindelige folk

Pandemien har skadet oprindelige folks rettigheder. Nu slår de tilbage

Selvom mange af dem lever isoleret fra det omkringliggende samfund, så er Covid-19 nået frem til oprindelige folk som inuitter, indfødte amerikanere og aboriginals med en konsekvens, der er mere vidtrækkende end for andre.

Oprindelige folk kendes ofte ved, at de har en flere hundrede eller tusind år gammel forbindelse til det sted, de bor. De har deres egen kultur, eget sprog og egne institutioner. Og så lever de af den lokale natur, som de har et indgående kendskab til og en meget stor omsorg for. 

Oprindelige folk har i århundreder advaret om, at når vi rydder alverdens skove og natur for at gøre plads til landbrug, risikerer vi at slippe uhyggelige kræfter løs, såsom globale epidemier. Sidste forår kunne Danwatch fortælle, hvordan forskere deler den bekymring: Når vi rydder den natur, som oprindelig folk passer på, så øger vi sandsynligheden for nye pandemier.

Netop oprindelige folk, der lever isoleret fra resten af samfundet, er særligt sårbare over for nye sygdomme, der kommer udefra, og tidligt i den nuværende pandemi kunne Danwatch fortælle, hvordan det fik konsekvenser for oprindelige folk i Amazonas. 

En ny rapport fra Forest Peoples Programme viser, hvordan pandemien også har skadet oprindelige folks rettigheder i Brasilien, Colombia, Peru, DR Congo og Indonesien. I alle disse lande har regeringerne forsøgt at sætte gang i hjulene ved udvide energi-, mine-, landbrugs- og tømmerindustrierne. Det har betydet mindre regulering, mindre overvågning og frit lejde til ulovlig tømmerhugst og minedrift, ligesom virksomheder uden konsekvens har taget land, som oprindelige folk har ret til, skriver Mongabay. Mange af de produkter, der kommer ud af det, ender i supermarkeder over hele verden. 

Ifølge rapporten er oprindelige folk nødt til at tilpasse deres modstand, hvis de ikke vil risikere, at deres rettigheder bliver krænket endnu mere. Men lige nu findes der en række eksempler på, hvordan det kan gøres.

Foto: Nicholas Papachrysostomou / MSF
  • Brasilien: Danwatch kan i denne uge fortælle, hvordan oprindelige folk sammen med ngo’er har sagsøgt den franske supermarkedsgigant Casino for at købe kød af det famøse slagteri JBS, der er forbundet til rydning af Amazonas. Ifølge eksperter kan sagen danne præcedens for lignende sager.
  • Canada: For første gang i Canadas historie har en flod fået rettigheder. Det er sket på initiativ fra inuitterne omkring The Magpie River, som floden hedder. Miljøforkæmpere ser det som en ny måde at passe på naturen, fordi den får en anden og mere menneskelig værdi, skriver Reuters.
  • Canada II: Længere mod nord er der en strid mellem inuitter om udvidelsen af en jernmine. Jægere fra det lille lokalsamfund Nunavut har blokeret minen, fordi de frygter, at udvidelsen kan gå ud over blandt andet rensdyr og narhvaler i den lokale natur, og de har lagt pres på de organisationer, der repræsenterer inuitterne i området og har indflydelse på mineprojekter, skrev The Guardian i begyndelsen af februar. Nu kan Al Jazeera fortælle, at en af organisationerne har stemt mod udvidelsen.
  • USA: I Dakota er det lykkedes en stamme af indfødte amerikanere fra Sioux-stammen at fordyre olieledningen Dakota Access Pipeline ved blandt andet at arrangere store demonstrationer og lægge pres på de banker, der investerede i projektet, skriver Stanford Social Innovation Review. I 2017 kunne Danwatch afsløre, hvordan der var danske pensionsmillioner i projektet.

Andre nyheder:

1Menneskerettigheder

H&M-leverandør beskyldt for seksuelle overgreb

Kvinder, der arbejder for indiske Natchi Apparels, der leverer tøj til blandt andet H&M, bliver beskyldt for udbredte problemer med seksuelle overgreb og vold mod kvinder. Kritikken begyndte, da en kvindelig medarbejder blev fundet død efter en vagt, og hendes supervisor blev anklaget for mordet på hende. Nu har 25 kvinder klaget til deres fagforening over seksuelle overgreb og chikane fra deres supervisorer, skriver The Guardian.

2Arbejdstagerrettigheder

Efter årtiers kamp får sydkoreanske arbejdere basale rettigheder

Efter årtiers pres fra fagforeninger og krav i en handelsaftale fra EU, som Danwatch har beskrevet, har Sydkorea endelig ratificeret en række af den internationale arbejdsorganisation ILO’s kernekonventioner, skriver IndustriALL.

3Menneskerettigheder

Privat sikkerhedsfirma vil undersøge, om det har dræbt civile i Mozambique

Efter en rapport fra Amnesty vil det sydafrikanske sikkerhedsfirma Dyck Advisory Group have advokater til at undersøge, om det har dræbt civile, da det bistod Mozambiques hær i kampe mod lokale oprørere, skriver Reuters.

4Miljø

Russisk mineselskab får rekordstor bøde for oliespild

Det russiske mineselskab Norilsk Nickel, der udvinder en stor del af verdens nikkel, har fået en bøde på 12,5 milliarder kroner efter en af firmaets tanke lækkede 21.000 ton diesel ud i floder og søer i Sibirien sidst maj. Det er den største bøde, der nogensinde er givet for miljøskader i Rusland, skriver BBC

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Den danske regering ønsker på flere områder at begrænse EU’s kommende lov om virksomhedsansvar. Det fremgik af et samråd i Folketingets udenrigsudvalg tirsdag.

På samrådet lovede erhvervsminister Simon Kollerup ganske vist, at Danmark vil arbejde for, at den nye lov kommer til at følge FN’s Retningslinger for Erhverv og Menneskerettigheder samt OECDs retningslinger for Multinationale virksomheder.

Begge regelsæt fastslår, at alle virksomheder uanset størrelse har et ansvar for at respektere menneskerettigheder og miljøhensyn i hele virksomhedens værdikæde – fra jord til bord, så at sige.

Men når det kommer til detaljerne stod det klart, at den danske regering ønsker et langt mere begrænset ansvar.

På samrådet stod Simon Kollerup fast på, at en kommende lov kun bør gælde virksomheder med mere end 500 ansatte. Han understregede også, at ansvaret for at påvirke menneskerettigheder og miljø negativt, kun børomfatte virksomheden selv og et vist antal underleverandører.

Desuden anbefalede Kollerup, at virksomhederne ikke skal kunne sagsøges ved de almindelige domstole.

Som Danwatch fortalte mandag, bliver den danske holdning mødt med skarp kritik fra bl.a. Amnesty International, der finder den danske regerings holdning alt for uambitiøs.

Mere

FN’s Menneskerettighedsråd er i disse dage samlet i Geneve til en af deres tre årlige sessioner. I den anledning mødte højkommissær Michelle Bachelet pressen mandag, og her lagde hun ikke fingre imellem. “For at komme os over det mest vidtrækkende og alvorlige tilbageslag for menneskerettighederne i vores liv, har vi brug for en ny vision og fælles handling”, lød det. Bachelet udtrykte særlig bekymring om situationen i Myanmar, Hviderusland, Etiopien, Kina, Rusland og Mozambique.

Mere

Mens pandemien er ved at slippe sit tag i Europa, fortsætter den for fuld kraft i Afrika. Færre end én ud af 100 millioner afrikanere er blevet vaccineret, og nu advarer verdenssundhedsorganisationen WHO om, at kontinentet vil blive ramt af en ny, brutal omgang smitte. I sidste uge steg smitte- og dødstallet med henholdsvis 20 og 15 procent. “Afrika befinder sig midt i en regulær tredje bølge. Den nedslående udvikling kræver alles opmærksomhed”, siger WHO’s Afrika-chef, Matshidisho Moeti, ifølge blandt andet den britiske avis The Telegraph. Særligt Sydafrika, Afrikas næststørste økonomi, er hårdt ramt. Det samme er Uganda.

Mere

I dag er det ti år siden FN samstemmigt vedtog retningslinjer for virksomheder, hvis varer rejser på tværs af kloen. Retningslinjerne er opfundet af Harvard professor John Ruggie, der i dag kan fejre, at retningslinjerne implementeres til lov i Frankrig, Storbritannien, Holland, Schweiz og Finland, og senest Tyskland, Norge og Canada. EU Kommissionen forventer i år at vedtage, at virksomheder af en vis størrelse i EU skal lave risikovurderinger for deres aktiviteter, når det gælder påvirkning af menneskerettighederne.

Mere

I en pressemeddelelse 14. juni udtalte FN-eksperter “ekstrem bekymring” over beskyldninger om organhøst begået mod minoriteter, herunder Falun Gong-tilhængere, tibetanere, uyghurer, kristne og muslimer i kinesiske fængsler. FN-eksperterne udtaler, at de har beviser på ulovlige blodprøver og undersøgelser af organer, der angiveligt opbevares i en database til salg af organer. Eksperterne har bedt Kina reagere prompte på disse beskyldninger.

Lande:
Mere

Snart skal norske virksomheder vide, om produktionen af deres varer eller service påvirker mennesker eller miljø uheldigt i verden. Det norske parlament har netop vedtaget en ny åbenhedslov, der pålægger virksomheder at give offentligheden kendskab til eventuelle påvirkninger på menneskerettigheder eller miljøet, som kan findes i produktionen af deres varer eller service. Loven træder i kraft 1. januar 2022.

Mere

Den 11. juni vedtog 412 mod 159 nej-stemmer at tyske virksomheder fra 2023 skal risikovurdere deres egen og deres direkte leverandørers påvirkning på menneskerettighederne og miljøet. Loven gælder i første omgang virksomheder med flere end 3000 ansatte, men skal med tiden også omfatte virksomheder med minimum 1000 ansatte. Ngo’er kalder parlamentets vedtagelse “epokegørende”, imens virksomheder bl.a. mener, at loven også bør omfatte internationale virksomheder på det tyske marked.

Mere

Gil Arias Fernández, tidligere vicedirektør for EU’s grænseagentur Frontex, lufter i et opsigtsvækkende interview med den britiske avis The Guardian sin bekymring for udviklingen inden for det europæiske grænseovervågningsorgan. 

Fernández mener blandt andet, at Frontex oplever en infiltration fra højreradikale kræfter, og at Frontex-vagter vender det blinde øje til ulovlige ’pushback’-aktioner, hvor flygtninge – ofte ved brug af vold – tvinges tilbage over EU’s ydre grænser uden mulighed for at søge asyl.

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan migranter i stigende grad udsættes for pushback-aktioner fra europæiske grænsevagter, og hvordan en række organisationer beskylder Frontex for at være medansvarlige eller forholde sig passivt til overgrebene.

Mere

Danmark vil ikke være med til at tvinge Pfizer, Moderne og AstraZeneca til at dele opskriften på corona-vacciner. Det står klart efter dagens samråd i Udenrigsudvalget. Her afviste udenrigsminister Jeppe Kofod kategorisk, at vaccinepatenterne står i vejen for at få produktionen af vacciner i vejret.

men den nuværende produktionskapacitet vil det ifølge Enhedslistens Peder Hvelplund tage 57 år at få vaccineret hele verdens befolkning. Derfor opfordrede han og SFs Rasmus Nordqvist regeringen til at ændre holdning og støtte et forslag i Verdenshandelsorganisationen WTO om at suspendere patentrettighederne for corona-relaterede medikamenter, så længe pandemien raser.

Ifølge sundhedsmister Magnus Heunicke er regeringen blandt andet imod at suspendere eneretten på produktion af vacciner, fordi vi er så afhænge af medicinalindustrien.

“Virkeligheden er, at vi er dybt afhængige af, at der fortsat bliver investeret og forsket i at udvikle nye vacciner, som vi formentlig får brug i de kommende år”, sagde Magnus Heunicke på samrådet.

Som Danwatch har beskrevet, debatteres spørgsmålet om suspension af vaccinepatenterne i øjeblikket i WTO, hvor 106 lande støtter forslaget, heriblandt USA og Frankring.

Brancher:
Virksomheder: | |
Lande: | | |
Mere

Dødbringende hedebølger, voldsomme regnskyl og et stigende havniveau påvirker allerede Indiens økonomi og generelle levestandard negativt. Og det er de klart de i forvejen dårligst stillede i det indiske samfund, som bliver ramt hårdest på de fleste parametre, konkluderer en ny rapport fra det britiske Overseas Development Institute.

Blandt andet påvirker klimaforandringerne allerede i betydelig grad beskæftigelse, lønninger og sundheden hos landets fattigste, konkluderer det nye studie, som er lavet på baggrund af en gennemgang af en række eksisterende analyser af klimaforandringernes indvirken i Indien.

Mere

Amnesty International har i dag offentliggjort en ny rapport, der dokumenterer omfattende internering og tortur af særligt uighurer og andre muslimske mindretal i Kina. Det skriver den britiske avis The Guardian.

I rapporten fortæller mere end 50 mennesker om voldsom tortur begået på kinesiske politistationer og i de lejre, som mange hævder at være blevet masseinterneret i.

I lejrene tvinges mange frihedsberøvede til at arbejde. Danwatch har tidligere afsløret, at Lenovo-computere opkøbt af danske kommuner kan være produceret under tvang af internerede uighurere.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.