14. september 2023

Rockwools hemmelighed: Betalte over 130 millioner til Putins krigskasse

Alene i 2022 har Rockwool indbetalt et trecifret millionbeløb i skat til de russiske myndigheder – og snart må den danske koncern atter punge millioner ud til en ny “krigsskat”, der netop er blevet indført i Rusland.

Vladimir Putin har 4. august 2023 underskrevet en ny lov, der oplægger store virksomheder en stor ekstraskat. Pengene skal angiveligt delvist bruges til at finansiere krigen mod Ukraine. Foto: kremlin.ru
Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Siden februar sidste år har Ruslands præsident, Vladimir Putin, overført milliarder af rubler fra Ruslands statskasse til militæret for at finansiere den blodige angrebskrig mod Ukraine.

Og den kasse har danske Rockwool og koncernens fire fabrikker i Rusland i den grad også bidraget til i 2022.

Rockwool har hidtil nægtet at oplyse, hvor meget koncernens russiske datterselskaber har generet i skat. Senest i forrige uge i et stort interview i Berlingske:

“Det afslører vi ikke,” fastholdt administrerende direktør Jens Birgersson om de russiske skattebetalinger.

Nu kan Danwatch og Ekstra Bladet på baggrund af officielle dokumenter fra de russiske skattemyndigheder afsløre, at Rockwool alene sidste år betalte 132,6 millioner danske kroner i skat i Rusland, hvis man regner med gennemsnitsværdien af russiske rubler for 2022.

Dokumentet herunder viser, at det største af Rockwools russiske datterselskaber betalte 1,08 milliarder rubler i virksomhedsskat i 2022. Det udgør dermed hovedparten af den samlede skattebetaling på ca. 1,3 milliarder rubler for alle koncernens fire datterselskaber.

“Tallet er hentet fra de russiske myndigheder, så det kan Rockwool ikke løbe fra,” siger Andrii Onopriienko, viceudviklingsdirektør ved institut for politisk forskning på Kyiv School of Economics i Ukraine, der har mange års erfaring fra flere store virksomheder og banksektoren i Vesten og i Rusland. 

“Vi har også lavet beregninger af skatten og når frem til samme resultat,” siger han.

Skarp kritik 

Udenlandske selskabers bidrag til Putins kasse har mødt skarp international fordømmelse, og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelensky, har tidligere udtalt sig i hårde vendinger om vestlige virksomheders russiske skattebidrag:

“Virksomheder, der er på markedet i Den Russiske Føderation, skal forlade det. Hvis muligt skal de forlade det for evigt. Det vigtigste for os er ikke engang, at de forlader det russiske marked, men at de ikke bruger deres skatter i det russiske system til at finansiere de våben, som de dræber os med,” sagde han under Yale CEO Summit sidste år.

Danwatch og Ekstra Bladet har blandt andet spurgt Rockwool om, hvorvidt selskabet frygter, at de indirekte er med til at finansiere krigen i Ukraine. Det vil Michael Zarin, kommunikationschef i Rockwool, dog ikke svare på, men skriver blandt andet:

“Det er korrekt, at det russiske datterselskab betaler skat i Rusland, ligesom enhver anden dansk, international og lokal virksomhed gør det, og som vi gør i ethvert land, hvor vi er til stede,” skriver han.

“Det er stadig vores opfattelse, at den mindst dårlige mulighed er at opretholde det nuværende passive ejerskab af de russiske datterselskaber. Vi er overbeviste om, at hvis vi trak os ud af Rusland, ville vores fabrikker blive nationaliseret eller overtaget af en lokal aktør, der også ville være forpligtet til at betale skat.” 

En af de værste 

Andrii Onopriienko er også tilknyttet projektet leave-russia.org, der overvåger og indsamler data vedrørende omkring 3.500 udenlandske virksomheder, der opererer eller har opereret på det russiske marked. Herunder Rockwool.

Den danske stenuldsgigant erhvervede i 1999 den første af fire fabrikker i Rusland og har samlet investeret flere milliarder kroner i dem. Som Danwatch og Ekstra Bladet tidligere har afsløret, har Rockwool i Rusland blandt andet tjent penge på at levere stenuld til mindst 31 krigsskibe og ubåde i den russiske flåde i perioden fra 2014 og frem til 2021.

Og Andrii Onopriienko har ikke meget tilovers for den danske koncern.

“Ud af alle de selskaber vi holder øje med, så er Rockwool et af de absolut værste. De har ikke kun bibeholdt alle deres fire fabrikker i Rusland, de har tidligere også leveret produkter til Ruslands militær, siger han.

Ny russisk “krigsskat”

Og Rockwool kommer snart til at betale endnu mere i skat. Præsident Putin underskrev den 4. august i år ny lov om en engangsskat, som alle store virksomheder med profit skal betale.

Den nye skat er i flere internationale medier som Moscow Times og Bloomberg døbt ”krigsskat”, fordi en del af indtægterne ifølge mediernes kilder er øremærket krigen i Ukraine.

Ifølge lovteksten skal virksomheder, der årligt tjener mere end 1 milliard rubler i Rusland, betale en ekstraskat på 10 procent af væksten i selskabets overskud mellem 2018-2019 og 2021-2022.

Den 4. august 2023 blev loven endelig godkendt med præsident Putins stempel. Illustration: MG.

Eksperter fra Kiev School of Economics har gennemgået loven om den nye skat og konkluderer, at Rockwools største selskab i Rusland, selskabet Rockwool LLC, vil være omfattet og skal betale omkring 25 millioner kroner, afhængigt af dagskursen på rubler.

Deadline for betalingen er ifølge loven 28. januar 2024, fortæller juridisk ekspert Anna Vlasyuk, research fellow på Kyiv School of Economics.

“Der findes nogle undtagelser i loven som eksempelvis selskaber, der udvinder kul, olie eller gas, men dem er Rockwool ikke omfattet af, så de står til at skulle betale skatten,” siger hun.

Hos Rockwool vurderer man, at den nye skat kun vil udgøre en “marginal stigning” for virksomheden, skriver kommunikationschef Michael Zarin: 

”Vi forstår, at den ekstraordinære engangsskat beregnes på baggrund af variationer i tidligere overskud fra årene 2018-2019 og 2021-2022. For det russiske datterselskab er det vores forståelse, at det ville være en marginal stigning i den samlede skatteforpligtelse,” skriver han. 

Presset Putin

Den nye skat kommer i kølvandet på en meget presset russisk økonomi. Ifølge tal fra  Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) voksede Ruslands forsvarsudgifter i 2022 med 9,4 procent til samlet 86,4 milliarder dollar, svarende til cirka 600 milliarder kroner. Det tal forventes ifølge Reuters at stige til knap 700 milliarder i 2023.

Ekspert i russiske forhold Jakob Tolstrup, som er ph.d. og lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, mener, at den nye skat er et desperat forsøg på at skaffe penge hurtigt.

“Den er et udtryk for et russisk regime, som er enormt presset på pengepungen. De har jo ikke lyst til at lægge sig ud med de store virksomheder, som de er økonomisk afhængige af, så det er ren desperation.”

“Ruslands udgifter er eksploderet, og samtidig er indtægterne faldet på grund af sanktioner. Herudover er der problemer med arbejdsstyrken, inflation og rublen, “ siger han.

Jakob Tolstrup påpeger også, at selskaber som Rockwool har mulighed for at slippe billigere. I lovteksten fremgår det nemlig, at det vil være muligt at få halv pris på skattebeløbet, hvis man indbetaler pengene inden 30. november i år.

“Det er jo vink med en vognstang til de store virksomheder: Spyt lidt i kassen nu her, så er der måske lidt mere goodwill fremadrettet,” siger han.

Hos Rockwool er man også klar over, at der kan hentes en discount:

“Vi forstår også, at hvis man betaler den påkrævede skatteopkrævning i 2023, skal man kun betale 50 procent af engangsskatten,” skriver kommunikationschef Michael Zarin. 

Danwatch og Ekstra Bladet har spurgt Rockwool om det svar betyder, at man vil gå efter at betale skatten hurtigt.

“Det er op til det russiske datterselskab at beslutte,” lyder svaret.    

Ifølge Ruslands statsejede nyhedsbureau TASS forventes den nye engangsskat at indbringe 300 milliarder rubler svarende til omkring 22 milliarder kroner.

Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right