2. april 2023
Danwatch anbefaler:

Undercover i Afrikas guldmafia

Bevæbnet med skjulte kameraer infiltrerer et hold af undersøgende journalister fra Al Jazeera et netværk af afrikanske guldsmuglere, der hvidvasker milliarder af kroner for kriminelle og korrupte regeringer.

Illustration: Ditte Lander Ahlgren

Mr. Stanley, kalder de ham.

Den kinesiske rigmand og gangster, der har milliarder af sorte kroner gemt væk i Hong Kong, og som derfor opsøger en række notoriske guldsmuglere i den sydlige del af Afrika for at få hjælp til at vaske dem rene.

Iført et tætsiddende, nålestribet jakkesæt holder Mr. Stanley møder med en vifte af smuglere, forretningsmænd og diplomater, der alle tilbyder ham det samme: Gennem et sindrigt system af smuglere, falske virksomheder samt et datterselskab til Zimbabwes nationalbank kan de beskidte penge snart befinde sig på en ren konto i Dubai.

Danwatch anbefaler

I anledningen af påsken anbefaler journalister fra Danwatch de bøger, podcasts, dokumentarfilm og undersøgende historier, de selv fordyber sig i lige nu.

Hvad de ikke ved er, at Mr. Stanley i virkeligheden slet ikke er gangster. Han er journalist. Og i hans nålestribede jakkesæt sidder der kameraer, der fanger alt, hvad der bliver sagt.

Ved hjælp af et hold undercover-journalister som Mr. Stanley, samt tusindvis af fortrolige dokumenter og interviews med insidere, formår Al Jazeeras Investigative Unit at blotlægge en konspiration om at hvidvaske milliarder og omgå internationale sanktioner.

Tråde til den politiske elite

Bagmændene tæller blandt andre en tidligere dømt guldsmugler, en guldhandler og pastor med forbindelser til store dele af den sydafrikanske politiske elite, samt Zimbabwes officielle ambassadør til 85 lande verden over.

Tilsammen smugler bagmændene hver eneste uge mange hundreder kilo afrikansk guld til primært Dubai – og bringer enorme summer tilbage i kontanter. 

Ordningen er ifølge Al Jazeeras undersøgelse kærkommen for Zimbabwes regering, der efter mange år med hyperinflation og internationale sanktioner har svært ved at bruge deres egen valuta på internationale markeder. Ved at bytte smuglerguld for kontanter kan de få hårdt tiltrængte dollars i hænderne. 

For kriminelle som den fiktive Mr. Stanley udgør guldnummeret en mulighed for at sende beskidte penge til sydafrikanske regeringer og få pengene rene ud i Dubai.

Det er en sammensværgelse, der trækker tråde helt til toppen af det politiske system i adskillige lande i det sydlige Afrika. Ifølge bagmændene breder deres smuglernetværk sig udover Zimbabwe også til Zambia, Malawi, DR Congo, Kenya, Tanzania, Uganda, Sydafrika, Angola og Mozambique.

‘Gold Mafia’ er stærkt anbefalelsesværdig og er frit tilgængeligt på Al Jazeeras Investigative Units hjemmeside, hvor der både er videodokumentar, podcast og adskillige artikler i serien.

Flere artikler fra serien: 
Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right