Regeringen: USA bestemmer, hvem de vil sælge dansk-udstyrede kampfly til

Enhedslisten og Alternativet kræver stop for eksport af danske dele til israelske F-35-kampfly. Men regeringspartierne vil ikke udfordre samarbejdet med USA.
Enhedslisten og Alternativet kræver stop for eksport af danske dele til israelske F-35-kampfly. Men regeringspartierne vil ikke udfordre samarbejdet med USA.
Samarbejdspartner
Dagbladet Information og Lighthouse Reports
Redaktør: Adam Dyrvig Tatt | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen besøger Fighter Wing Skrydstrup med USA’s ambassadør Alan Leventhal 10. marts 2023. Besøget er del af forberedelserne til, at de første danske F-35 kampfly ankommer til Danmark i efteråret 2023. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det danske udenrigsministerium har traditionelt været imod at tillade militær eksport fra Danmark til Israel. Risikoen for, at udstyret kan blive brugt til alvorlige brud på menneskerettighederne, har været for stor.

Alligevel kunne Danwatch, Information og Lighthouse Reports mandag afsløre, at israelske F-35-kampfly med militært udstyr fra Danmark har deltaget i bombardementer af Gaza i maj 2021 og august 2022. Her blev 75 børn dræbt, og menneskerettighedsorganisationer vurderer, at det israelske luftvåben begik mulige krigsforbrydelser under bombardementerne.

Men det kan Danmark ikke stille noget op overfor, lyder det fra regeringspartierne Socialdemokratiet og Venstre. Vi har nemlig besluttet, at dansk forsvarsindustri skal deltage i det amerikanske F-35-program, og dermed lader vi det også være op til USA at bestemme, hvem de dansk udstyrede fly sælges til.

“Samarbejdet om F-35 har den konsekvens, at der indgår danske dele i de fly, som sælges til allierede, for eksempel Israel. Selvom der er lande, som set med danske øjne er problematiske, kan de have legitime sikkerhedshensyn”, lyder det fra Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen. 

Han mener ikke, at danske myndigheder bør stille krav til, hvem USA sælger de dansk-udstyrede kampfly til, eller at Danmark bør lave en vurdering af menneskeretssituationen i de pågældende lande.

– Er der så ikke risiko for, at dansk militært udstyr ender i hænderne på lande, der krænker menneskerettighederne?

”Det er nok umuligt helt at afvise, at det kan ske. Men det afgørende er, at Danmark som et land, der er helt afhængigt af NATO-samarbejdet, har et tæt samarbejde med USA”.

– Men hvordan har du det personligt med at dansk udstyrede fly kan blive anvendt til at slå børn ihjel?

”Det gør altid indtryk, når børn bliver dræbt. Det tror jeg, det gør på alle. Men det ændrer ikke på, at det er vitale sikkerhedsinteresser, der er det afgørende her.”

Milliardforretning

For dansk forsvarsindustri er F-35-samarbejdet en særdeles god forretning. Leverancerne til kampflyet gav sidste år Aarhus-svirksomheden Terma en omsætning på lidt over en milliard kroner. Mere end 700 F-35-fly med Terma-dele er allerede blevet leveret, og mere end 3.000 er planlagt, oplyser virksomheden. 

Israel har indtil videre modtaget 36 af de i alt 50 F-35-kampfly, som landet har bestilt. Men Danmark skal ikke gøre noget for at undgå, at de israelske fly udstyres med dansk isenkram, mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

”Sagt ligeud er det den amerikanske regering, der beslutter, hvem de skal sælge F-35 til, og det er den amerikanske regering, der har besluttet at sælge dem til Israel”, siger han.

Selvom ordføreren ”langt fra er tilhænger af alt, hvad der foregår” i Israel, så er det ikke årsag nok til, at danske virksomheder ikke skal deltage i F-35-programmet.

”For det ville være konsekvensen. USA ville aldrig tillade at vi skulle være medbestemmende for, hvem amerikanerne sælger F-35 til”, siger Michael Aastrup Jensen.

Venstrefløjen vil stoppe eksport

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) vil ikke stille op til interview om sagen, og det er ikke lykkedes Danwatch og Information at få en kommentar fra en anden ordfører fra Moderaterne.

På venstrefløjen mener både Enhedslisten og Alternativet, at Danmark omgående bør stoppe eksporten til de israelske kampfly.

Udenrigsordfører hos Enhedslisten Trine Pertou Mach kalder det ”vanvittigt” og ”afskyeligt” at læse om de danske bidrag til Gaza-krigene. Hun har nu kaldt både erhvervs- og udenrigsministeren i samråd om sagen.

”Man kan ikke sætte respekt for menneskerettigheder og krigens love på pause, fordi der er et industriprojekt eller et erhvervseventyr, som man gerne vil forfølge. Sådan spiller det simpelthen ikke.”

– Så selv hvis det skulle koste os deltagelsen i F-35-projektet, så skulle vi stoppe det?

”Ja, det mener jeg. Ellers skal man overtale amerikanerne til ikke at sælge dem videre. Man skal påtage sig et ansvar som stat for ikke – mod bedre vidende – at lave eksport som havner hos det israelske militær med den ageren, som de har udvist i årevis.”

Alternativets udenrigsordfører Sascha Faxe mener også, at Danmark om nødvendigt må træde ud af F-35-samarbejdet, hvis samarbejdet betyder, at Danmark bidrager til menneskeretskrænkelser og mulige krigsforbrydelser. Hun har nu stillet en række spørgsmål til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i sagen.

Trods flere forsøg er SF er ikke vendt tilbage på Danwatch og Informations henvendelser om sagen.

Dialog med USA

Hos Radikale Venstre mener udenrigsordfører Christian Friis Bach godt, at Danmark kan tage spørgsmålet om re-eksport af F-35 flyene op med USA. Både når det gælder Israel og andre kontroversielle lande. Han tror godt nok, det er svært at ændre på den måde, som samarbejdsaftalen og eksporten allerede er indrettet.

“Men jeg mener, at vi bør gøre mere for at dokumentere og monitorere eventuelle menneskeretskrænkelser, der måtte ske i områder, hvor der kunne være delkomponenter fra dansk våbenindustri”.

Og hvad angår USA, bør Danmark gå i dialog om problemet, mener han.

“Danmark bør gøre mere for at lægge pres på vores partnere – i det konkrete tilfælde USA” siger han.

“Vi bør styrke dialogen om, hvordan de kontrollerer deres våbeneksport til lande, hvor der kan ske krænkelser af folkeretten, menneskerettighedskrænkelser eller i værste fald krigsforbrydelser. Her påhviler der Danmark en forpligtelse”, siger den tidligere udviklingsminister. 

Christian Friis Bach fortæller, at han tidligere har rejst spørgsmålet om, hvorvidt Danmark har en dialog med USA om eksportkontrol. Det skete på et møde i Udenrigspolitisk Nævn, men da møderne her er underlagt tavshedspligt, kan han ikke referere svaret.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross