6. december 2017

Minister i samråd om udviklingsmidler investeret gennem skattely

Minister for udviklingssamarbejde, Ulla tørnæs, afviste på tirsdagens samråd at stille krav om, at Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU, undgår at kanalisere penge gennem skattely. Samrådet kommer efter, at Danwatch har dokumenteret, at over én milliard statslige udviklingsmidler investeres gennem skattelylande.


Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, gjorde det klart på tirsdagens samråd, at hun ikke ønsker at stille direkte krav til IFU, om at deres investeringer ikke kanaliseres gennem skattely-lande.

Samrådet var indkaldt af Christian Juhl fra Enhedslisten, fordi Danwatch har dokumenteret, at Udenrigsministeriets investeringsfond, IFU, har kanaliseret udviklingsmidler gennem de velkendte skattely Luxembourg, Caymanøerne, Cypern, Hong Kong, Jomfruøerne og Mauritius, som alle er på Oxfams liste over verdens værste selskabsskattely.

Det sker på trods af regeringens erklærede mål om at bekæmpe skattely og støtte udviklingslandes skattesystemer til bedre at kunne opkræve skatter.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Ingen krav om at undgå skattely

Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, ønsker ikke stille krav om, at IFU undlader at investere gennem skattely-lande, da ministeren mener, at det vil bremse udviklingen i udviklingslandene.

”Jeg ser en væsentlig forskel på multinationale selskaber, som bruger skattely til at undgå at betale skat i de lande, hvor man har aktivitet – og så fondsstrukturen her, som handler om at undgå at betale dobbelt-skat, ikke om at undgå at betale skat”, forklarede ministeren.

Ministeren afviste således at lukke for IFUs mulighed for at benytte investeringskonstruktioner, hvor penge til udviklingsprojekter kanaliseres gennem skattely.

“Jeg anser ikke de her investeringer for mulige, hvis det er sådan, at investorerne bliver udsat for dobbeltbeskatning. Så kommer de investeringer ikke til at ske”, sagde ministeren og opfordrede i stedet til IFU til at fortsætte deres dialog med interessenter på området.

Ikke kun dobbeltbeskatning

Danwatch har identificeret 26 udviklingsprojekter, der investeres gennem skattely, og Mette Gjerskov, udviklingsordfører for Socialdemokratiet, ville gerne vide, om dobbeltbeskatning er årsagen i samtlige tilfælde.

”Nej, der kan også være andre forhold der gør sig gældende, som betyder, at man vælger denne her konstruktion”, svarede Ulla Tørnæs uden at uddybe nærmere.

Mette Gjerskov opfordrede til helt at gå uden om kendte skattelylande, særligt når det gælder udviklingsmidler.

”Skattely er det mest undergravende i den internationale økonomi. Der burde slet ikke kanaliseres penge gennem skattely-lande. De burde lægges på is”, sagde Socialdemokratiets udviklingsordfører.  

Afviser skatteunddragelse

Ministeren bekræfter, at der er 26 indirekte investeringer i fondskonstruktioner, hvor IFU’s investeringer foregår gennem investeringsfonde, i jurisdiktioner i lande som er registeret som skattely, sådan som det er blevet påpeget i Danwatchs undersøgelse. 

Ulla Tørnæs afviser samtidig, at der er tale om skatteunddragelse, når IFU’s investeringer kanaliseres gennem skattely.

“I de 26 investeringer, som Danwatch har taget fat i, er der samlet set investeret lidt over 32 milliarder kroner i de seneste tre år. De 26 investeringer har alene afstedkommet, at der er betalt mere end 6 milliarder kroner i skat i de udviklingslande, hvor investeringerne har fundet sted”, sagde Ulla Tørnæs.

Det stemmer dog ikke overens med IFU’s egne tal, der viser, at de cirka 200 virksomheder, som IFU aktuelt har et engagement med – og ikke bare de 26 projekter gennem skattely – har rapporteret selskabsskat for omkring 600 millioner kroner i udviklingslandene de seneste to år.

Danwatch har spurgt IFU om at se beregningen opgjort på lande og projekter, men det ønsker IFU ikke at dele med offentligheden.

OPDATERING 8. DECEMBER: IFU mener ikke, at tallene kan sammenlignes. Læs mere her.

Kritiserer medierne

Ministeren for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, stillede sig kritisk overfor mediedækningen af sagen.

”Jeg er ærgerlig over, at medieomtalen af IFU’s investeringer til tider har været alt for skarpt vinklet og visse steder baseret på faktuelt forkerte påstande. Danwatch har erkendt fejl i deres omtale af Silverland og fondens landbrugsinvesteringer i Zambia, hvor der har været antydninger af skatteundgåelse. Fremadrettet håber jeg på en mere nuanceret omtale af problematikken”, sagde ministeren.

“Tilsvarende har DR rettet en artikel om Tropical Asia Forest Fund, hvor der meget misvisende blev indikeret en kobling mellem skovafbrænding og fondens investeringer i Indonesien”, sagde ministeren om DRs dækning.

Kritikken mod Danwatch refererer til et overskud på 20 millioner kroner fra IFUs investeringer i Zambia gennem Silverland. Da de 20 millioner kroner fremgår af Silverlands irske regnskaber, har vi antaget, at overskuddet udbetales i Irland, siger direktør i Danwatch, Jesper Nymark.

“Det var der imidlertid ikke dokumentation for, da det ikke har muligt at få indsigt i regnskaberne, hvorfor vi ændrede artiklen. Rettelsen ændrer dog ikke på den grundlæggende konklusion. IFU kanaliserer penge gennem skattelylande, og selskaberne i Zambia betalte ikke mer end 10.000 kroner i skat i landet. Danwatch har aldrig påstået at IFU har begået skatteunddragelse. Vores undersøgelses konklusion er baseret på en vurdering fra flere eksperter fra bla. CBS”, siger Jesper Nymark.

IFU’s transparens

Som et svar på kritikken af mediernes omtale stillede Christian Juhl fra Enhedslisten spørgsmålstegn ved, om IFU er åbne nok i forhold til deres investeringer.

“Måske skulle IFU have en større åbenhed og mere gennemskuelighed. Jeg vil gerne gentage, at jeg synes, at der skal være total gennemskuelighed i forhold til IFU’s investeringer land for land. Gennemskueligheden er alfa og omega”, sagde Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down