2. april 2023
Danwatch anbefaler:

Dokumentarfilm viser kolonialismen som drivkraft og smerte

Ny dokumentarfilm viser, hvilken betydning dansk kolonialisme har haft for nogle grønlændere.

Illustration: Ditte Lander Ahlgren

Den grønlandsk-danske dokumentarfilm Twice Colonized, der åbnede dokumentarfilmfestivalen CPH-Dox i midten af marts måned, har netop fået premiere i danske biografer.

Filmen er et portræt af Aaju Peter, en menneskerettighedsaktivist, der kæmper for inuitters rettigheder i Arktis.

Danwatch anbefaler

I anledningen af påsken anbefaler journalister fra Danwatch de bøger, podcasts, dokumentarfilm og undersøgende historier, de selv fordyber sig i lige nu.

Som barn, 11 år gammel, blev hun sendt fra sin familie i Grønland til Danmark. Det var i 1971. Hun sad omkring en fremmed families spisebord i Nakskov, og skulle lære at spise med kniv og gaffel, spise fremmed mad og blive mest mulig dansk.

Da hun kom tilbage til Grønland som ung voksen, havde hun mistet både sit modersmål og sin kultur. For at vinde den tilbage tog hun med “den første og bedste” inuit, hun mødte, som viste sig at være fra det arktiske Canada. Her har hun siden levet med konsekvenserne af den canadiske kolonisering af inuitterne – derfor filmens titel.   

I dokumentaren møder vi en stærk og modig aktivist, der indtager talerstolen i FN’s hovedkontor i New York og i EU’s glasbygninger i Bruxelles med selvtillid og kraft. En person, som er uden vaklen i sin kamp mod mineselskaber og for oprindelige folks rettigheder. Men vi møder også et menneske, der trods ydmygelser og vold bliver sammen med sin kæreste. I perioder i en sump af alkohol. Et menneske som, når hun er på rejse og får et hotelværelse på 10. etage, kigger ud over altanen med et tomt blik og fortæller, at det var denne højde, hendes yngste søn hoppede fra. 

Filmen udpensler, hvilke menneskelige konsekvenser kolonialismen har haft – og stadig har – i Arktis. Det er umådeligt svært for Aaju Peters at bryde ud af sit voldelige parforhold, og det voldelige parforhold bliver et spejl for forholdet mellem kolonimagten og de koloniserede. Kampen for oprindelige folks rettigheder, og for at hele egne sår, bliver på en måde den samme.

Det er ikke fordi, den kamp er let at vinde.

Selv efter, at Aaju Peters kæreste har klippet håret af hende, fordi han har fået overbevist sig selv om, at hun er interesseret i en anden, har hun svært ved at gå fra ham. Det lykkes til slut den 63-årige menneskerettighedsaktivist at rejse fra ham. Hele filmholdet hjælper til at med at bære hendes ting ud af kærestens hus. De støtter hende det sidste stykke af vejen til bilen, efter at hun har vandet haven udenfor kærestens hus en sidste gang. Der er sejrsstemning i bilen, da den voldelige kæreste ringer, og får at vide, at nu er det slut.   

Men da Aaju Peters blev interviewet af danske aviser i forbindelse med filmens premiere under CPH:Dox, fortalte hun, at hun er tilbage med kæresten. De har en så lang historie sammen, der er så mange ting, hun kun kan tale med ham om, og som kun han forstår. 

Aaju Peter mener selv, at Danmark og Grønlands forhold kan betragtes som terapiforløb efter et voldeligt parforhold. Og for de danske seere er starten på det forløb, at se, lytte og forstå, hvad den danske kolonialisme har betydet for mennesker som Aaju Peter.

‘Twice Colonized’ kører i biografer i København, Aarhus og Aalborg

Flere artikler fra serien: 
Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right