Undersøgelse
Støt Danwatch

Danfoss’ kontroversielle kundekartotek: Leverandører til Ruslands krigsindustri

Den danske industrigigant Danfoss har fra et russisk datterselskab solgt komponenter til mindst fire russiske militær-producenter, herunder det statsejede våbenselskab Almaz-Antey, der har været sanktioneret siden annekteringen af Krim i 2014.
Den danske industrigigant Danfoss har fra et russisk datterselskab solgt komponenter til mindst fire russiske militær-producenter, herunder det statsejede våbenselskab Almaz-Antey, der har været sanktioneret siden annekteringen af Krim i 2014.
Illustration: Sarah Hartvigsen Juncker
Redaktør: Jonathan Tybjerg | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Danfoss’ kontroversielle kundekartotek: Leverandører til Ruslands krigsindustri

30. juli 2014 sanktionerer EU den statsejede russiske militærproducent Almaz-Antey efter flere rapporter om, at prorussiske separatister i det østlige Ukraine har skudt fly ned med missiler leveret af de russiske myndigheder.

Alligevel vælger Danfoss’ datterselskab i Rusland – AO Ridan – året efter at sælge produkter til virksomheden JSC IEMZ Kupol, der er en gren af netop Almaz-Antey, og som blandt andet fremstiller de populære antiluftskyts-missilsystemer Tor-M1 og Tor-M2.

Missilsystemerne blev allerede dengang benyttet af de russisk-støttede separatister, og i dag bruges de også i stor stil af den russiske hær i krigen i Ukraine til blandt andet nedskydning af droner, fly og helikoptere. 

Danwatch har i samarbejde med DR afsløret, at Danfoss’ russiske datterselskab AO Ridan har leveret varmevekslere til en række skibe i den russiske flåde. Herunder to  våbentransportskibe, hvoraf det ene i øjeblikket er ved at blive gjort klar til at indgå i den Sortehavsflåden på Krim, mens det andet skal til den baltiske flåde i Østersøen.  

Flere eksperter i virksomhedsansvar vurderer, at Danfoss’ salg er problematiske og i strid med FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP). 

Danfoss afviser selv, at Ridan har brudt nogle sanktioner eller overtrådt interne eller eksterne retningslinjer. 

Læs artiklerne her:

Danwatch er kommet i besiddelse af officielle russiske udbudsdokumenter, der viser, at Ridan, der primært producerer industrielle varmevekslere, indgik i alt tre kontrakter med Kupol i 2015. Værdien af kontrakterne er ukendt, ligesom det heller ikke er klart, hvad varmevekslerne skulle benyttes til.

Ifølge Sune Skadegaard Thorsen, som er direktør i konsulentvirksomheden GLOBAL CSR og ekspert i virksomheders samfundsansvar, så burde de daværende  EU-sanktioner få alarmklokkerne til at ringe hos virksomheder som Danfoss, der handler på det russiske marked, og som har forpligtet sig til at følge FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP). Retningslinjerne skal sikre, at virksomheder ikke bidrager til overtrædelser af menneskerettigheder som dem, der ledte til sanktioneringen af Almaz-Antey, og som vi nu ser i Ukraine.

“Når du som virksomhed siger, du har en UNGPs-proces på plads, så skal du også kunne stå på mål for det. Du skal kunne dokumentere, at du har lavet indvirkningsanalyser i forhold til menneskerettigheder på operationelt plan”, siger han. 

Han understreger, at han ikke kender til detaljerne i den konkrete sag, men udtaler sig generelt om virksomheders ansvar i tilsvarende situationer.

“Hvis en virksomhed er sanktionsbelagt, så er der nok en grund

til det. Og hvis du så samarbejder med den virksomhed, ligger ansvaret på dig for at dokumentere, at du har udvist nødvendig omhu for at minimere risikoen for, at dine produkter bruges i en forkert sammenhæng. Sanktionerne rejser i sig selv et rødt flag, som kræver en øget omhu i vurderingen af negative indvirkninger”.

Ridans kunder i krigsindustrien stopper langt fra her. Som Danwatch tidligere har afsløret, har det russiske datterselskab leveret udstyr til konkrete krigsskibe, der bliver bygget til den russiske flåde. Nu kan Danwatch afsløre, hvordan Ridan også har solgt varmevekslere til flere af de fabrikker, der producerer isenkram til det russiske militær. Længere nede i denne artikel kan du læse små portrætter af Ridans militære kunder.

Raketsystemer og atomubåde 

Dokumenter afslører blandt andet, at Danfoss’ datterselskab i 2016 solgte produkter til JSC “Shipbuilding & Shiprepair Technology Center”, der selv reklamerer med at udføre “en stor mængde arbejde” for det russiske forsvarsministerium, herunder arbejde på krigsskibe og moderne raketsystemer. 

Af Ridans eget salgsmateriale fremgår det også, at datterselskabet har solgt varmevekslere til JSC Kaluga Turbine Plant, der har leveret flere turbiner til skibe og ubåde i den russiske flåde, herunder til atomubåden “Prins Vladimir”, som var færdig i 2020. 

En anden kunde er PAO Kamaz, som blandt andet producerer militære transportkøretøjer, og som i dag er sanktioneret efter Ruslands invasion af Ukraine.

Danwatch har ad flere omgange stillet konkrete spørgsmål til Danfoss om, hvad man præcis har leveret til de fire militære kunder, og hvorvidt man har undersøgt, hvad de leverede produkter skulle bruges til. Det er er dog ikke lykkes få et konkret svar.  

I stedet lyder det fra pressechef i Danfoss, Mikkel Ballegaard Pedersen, i en mail:

“Vi har kigget på, om vores datterselskaber overholder vores interne procedurer og regler, og vi har ingen grund til at tro, at Ridan ikke har overholdt vores interne processer. Vi kan bekræfte, at Ridan har haft en god godkendelsesprocedure og dobbelttjekket alle ordrer, om de overholder alle eksterne og interne regler og procedurer herunder de sanktioner, der blev pålagt Rusland efter Ruslands ulovlige annektering af Krim i 2014.” 

Fremlægge dokumentation 

Ifølge Sune Skadegaard Thorsen er virksomheder ifølge FN’s retningslinjer forpligtet til at fremlægge dokumentation for deres undersøgelser.

“Der er nødt til at være ordentlig dokumentation for, at du lever op til de krav, der er i retningslinjerne”.

“Standarden, som er fastlagt med UNGPs, definerer et gennemsigtighedsniveau, som vi vil kræve af virksomhederne. Når der er risiko for væsentlige negative indvirkninger på menneskerettighederne – som der typisk er med sanktionerede virksomheder – så siger standarden faktisk, at man skal kommunikere officielt om det”, siger han. 

Ifølge UNGP-retningslinjerne fremgår det specifikt, at sådan en kommunikation skal indeholde tilstrækkelig information til, at det er muligt at evaluere virksomhedens svar på konkrete indvirkninger på menneskerettighederne.

I Danfoss mener man dog ikke, at FN’s retningslinjer forpligter til at kommunikere ned på kundeniveau, når det gælder forretninger, der kan føre til mulige overtrædelser af menneskerettighederne.

“Jeres udlægning af UNGP er korrekt, bortset fra forventningen om, at vi skal kommunikere om specifikke kunder. Man er ikke forpligtet til at rapportere på et så detaljeret niveau (kunder), men på de processer, som man skal sikre, at man lever op til grundet UNGP”.

“Vi rapporterer om vores UNGP-forpligtelse i vores årsrapport,” skriver pressechef Mikkel Ballegaard Pedersen i en mail.

Danwatch har gennemgået samtlige af Danfoss’ årsrapporter siden 2008, hvor selskabet opkøbte det russiske datterselskab. I dem er der ikke et eneste ord om, hvilke processer Danfoss og Ridan opererer efter, som skal sikre, at handlen med russiske militærkunder ikke fører til brud på menneskerettighederne.

Danwatch har derfor spurgt Danfoss om, hvorfor UNGP og processerne i forhold til Rusland ikke er nævnt. Hertil svarer Mikkel Ballegaard Pedersen:

“Vi rapporterer på de processer, vi skal sikre os, at vi lever op til”.

Torsdag 2. juni skal Udenrigsministeriet og forsvarsministeren redegøre for Danfoss’ ageren i Rusland i Udenrigspolitisk Nævn.

Den største militærproducent

JSC IEMZ Kupol

Missilsystem brugt i Ukraine
Den største militærproducent

JSC IEMZ Kupol

MISSILSYSTEM BRUGT I UKRAINE

Danfoss datterselskab Ridan vandt i 2015 tre kontrakter med virksomheden JSC IEMZ Kupol, der hører under Ruslands største militærproducent – det statsejede selskab Almaz-Antey

Udbudsdokumenter viser også, at Ridan i 2017 bød ind på en kontrakt om levering af varmevekslere til Kupol uden dog at vinde den.

Kupol angiver selv, at et af hovedformålene med fabrikken er fremstillingen af “højpræcist militært udstyr”, og at virksomheden i dag er en af de største producenter til det russiske forsvar. Ved siden af har Kupol også en mindre civil produktion, hvor man blandt andet fremstiller varmelegemer og ventilationsventiler til blandt andet atomkraftværker.

Kronjuvelen i Kupols produktion er antiluftskyts-missilsystemet Tor-M1 og videreudviklingen Tor-M2, der blandt andet bruges til nedskydning af droner, fly og helikoptere på kort afstand.

Lige nu ligger der adskillige videoer på Youtube og på russiske mediers hjemmesider, hvor den russiske hær stolt viser, hvordan Tor er blevet brugt i den nuværende krig i Ukraine.

 

Missilsystemet har før den nuværende krig i Ukraine også været brugt af prorussiske separatister i det østlige Ukraine, hvilket var en af årsagerne til, at Almaz-Antey allerede i juli 2014 blev sanktioneret af EU. Ifølge en artikel fra Newsweek rapporterede det ukrainske forsvarsministeriums efterretningstjeneste eksempelvis i august 2016 om, at den russiske hær havde sendt en brigade bestående af 12 Tor-M2 missilsystemer og 170 mand til Donbass-regionen i Østukraine.

Tor-M2 til Østersøen 

Det russiske forsvar har også sendt Tor-M2 fra Kupol til den baltiske flåde i Østersøen, der har hovedkvarter i den russiske enklave Kaliningrad, som er ligger omringet af Polen og Litauen. 

Det er samme sted, hvor et af de våbentransportskibe, som Danfoss også har leveret varmevekslere til, skal gøre tjeneste. Det kan du læse mere om her.

Det danske forsvar har i flere år været en del af en fremskudt NATO-indsats i samme område for at sende et signal til Rusland om NATO-landenes alliancesolidaritet. 

Udover soldater har Danmark også bidraget med kampfly og fregatter. Den 21. april i år besluttede Folketinget desuden at udsende omkring 800 soldater til Baltikum.

Turbinefabrikken

JSC Kaluga

    Storleverandør til den russiske flåde
Turbinefabrikken

JSC Kaluga

STORLEVERANDØR TIL DEN RUSSISKE FLÅDE

Danfoss russiske datterselskab fremhæver i salgsmateriale helt tilbage fra 2012, at JSC Kaluga Turbine Plant er en af de kunder, man har leveret til. Samme budskab gentages i salgsmateriale fra november 2021, hvor Kaluga endnu engang fremhæves.  

Tidligere samme år – i marts 2021 – fik  flere ansatte i Kaluga overrakt medaljer for deres indsats med at bygge den turbine, der drejer skruen på atomubåden ‘Prince Vladimir’, der indgår i den russiske flåde. Det fremgår af en pressemeddelelse fra firmaet. 

Og det var langt fra første gang, Kaluga leverede til den russiske krigsmaskine. Firmaets referenceliste dækker over adskillige andre skibe og ubåde i den russiske flåde, som man har leveret turbiner til. Eksempelvis fremgår det af årsrapporten fra 2016, at man leverede til to andre ubåde, herunder missil-ubåden K-551.

Ordren på ubådene stod for 90 procent af den samlede omsætning det år, mens den civile-produktion af turbineanlæg stod for resten.Turbinefabrikken Kaluga hører under selskabet JSC Power Machines, som har oligarken Alexei Mordashov i ejerkredsen. Han blev 28. februar i år sanktioneret af EU, og ham kan du læse mere om i vores afdækning af Putins venner i Danmark.

lASTBILSPRODUCENTEN

PAO Kamaz

Civile og militære transportkøretøjer
Lastbilsproducenten

PAO Kamaz

CIVILE OG MILITÆRE TRANSPORTKØRETØJER

Ifølge Ridans eget salgsmateriale har de leveret varmevekslere til virksomheden PAO Kamaz.

Kamaz er blandt de allerstørste producenter af lastbiler i Rusland. Mens hovedparten af bilerne er til civilt brug, har virksomheden også en lang række militærkøretøjer i porteføljen. De tæller blandt andet køretøjer til transport af tropper, materiel og kampvogne.

Den russiske stat ejer 49,9 procent af Kamaz gennem den statslige forsvars-gigant Rostec. 15 procent af Kamaz ejes af den globale lastbilproducent Daimler Trucks, som dog efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 har suspenderet samarbejdet.

Den resterende ejerandel besiddes af et investeringsselskab, som er registreret på Cypern. På grund af Cyperns selskabslove er det ikke umiddelbart klart, hvem der ejer firmaet, men ifølge BBC trækker det tråde til Sergei Roldugin, en berygtet cellist, der anslås at spille en stor rolle i at forvalte Vladimir Putins personlige formue. Det var en af de ting, der blev afsløret ud fra Panama Papers-lækket.

Både Kamaz og den statslige virksomhed Rostec er i dag sanktionerede af EU efter den russiske invasion af Ukraine.

Det fremgår ikke, hvilke typer af varmevekslere, Ridan har solgt til Kamaz, samt hvor og hvornår de er blevet installeret, og hvad de bruges til.

Det teknologiske center

SSTC

Central spiller i eksport af
flådebaser til slyngelstater
Det teknologiske center

SSTC

Central spiller i eksport af
flådebaser til slyngelstater

Ifølge et udtræk af russiske udbudsdokumenter leverede Ridan i 2016 varmevekslere til virksomheden Shipbuilding & Shiprepair Technology Center (SSTC) i Sankt Petersborg.

Virksomheden beskrives som en af de førende teknologiske centre for skibsbygning i Rusland og er en af de største videnskabelige organisationer i Skt. Petersborg. De laver blandt andet design, forskning og modernisering af skibe og skibsværfter til både civilt og militært brug. Blandt andet designer de havneanlæg til militærskibe og ubåde og reklamerer med reparationsudstyr til torpedorør.

SSTC beskriver også, hvordan “centerets specialister udfører en stor mængde arbejde inden for rammerne af den statslige forsvarsordre, herunder at sikre nøjagtigheden af installation og koordinering af specielle komplekser på krigsskibe og moderne raketsystemer med flere opsendelser”.

Derudover er SSTC dybt forankret i den russiske stats eksport af forsvarsteknologi. I en artikel beskriver virksomheden en række kunder, som de har leveret skibsværfter og flådebaser for krigsskibe og ubåde til – herunder Algeriet, Syrien, Iran, Angola, Cuba, Indien, Vietnam, Kina og Grækenland.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross