27. februar 2023

Erhvervsstyrelsen iværksætter undersøgelse af Rockwool

Erhvervsstyrelsen går efter Danwatch’ og Ekstra Bladets afsløringer nu ind i sagen om Rockwools forretninger i Rusland for at undersøge om selskabet kan have brudt sanktioner.

Skibsværftet Vympel har brugt Rockwool i konstruktionen af en række anti-sabotageskibe. Skibene er bl.a. bevæbnede med tunge maskingeværer, granatkastere og håndholdte jord-til-luft-missilsystemer. Foto: Vympel Skibsværft (PR-foto)
Har du et tip om Rockwool? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Fredag kunne Danwatch og Ekstra Bladet afsløre, at den danske koncern Rockwool har tjent millioner af kroner på, at selskabets produkter i perioden fra 2015 til 2020 er havnet i diverse militære projekter under det russiske forsvarsministerium.     

Mandag oplyser Erhvervsstyrelsen til Danwatch og Ekstra Bladet, at man har iværksat en undersøgelse af Rockwool for at klarlægge, om EU’s sanktioner mod Rusland er blevet overtrådt – eller om der er sket overtrædelser i forhold til dual use-reglerne. Dual use-produkter er komponenter, der både kan anvendes civilt og militært.

”Erhvervsstyrelsen kan bekræfte, at styrelsen vil undersøge de konkrete forhold nærmere,” oplyser styrelsen i en mail.

Rusland blev i 2014 ramt af en række sanktioner efter landets ulovlige annektering af Krim-halvøen. Hvis Erhvervsstyrelsen konkluderer, at der er en konkret mistanke om, at Rockwool har begået regelbrud, vil det typisk føre til en politianmeldelse.

Rockwools kommunikationschef, Michael Zarin, skriver i et skriftligt svar om den kommende undersøgelse af selskabets russiske aktiviteter:

“Vi svarer ikke på spekulationer.”

”Vi er ikke blevet kontaktet af Erhvervsstyrelsen.”

Leverandør til flåden

Danwatch har i samarbejde med Ekstra Bladet blandt andet dokumenteret, at Rockwools russiske samarbejdspartnere i mindst 21 tilfælde har leveret Rockwool-produkter for sammenlagt 123 millioner rubler (cirka 11,5 millioner kroner) til skibsværfter, som udfører store ordrer på vegne af Ruslands forsvarsministerium.

I en af kontrakterne fra september 2017 fremgår det eksempelvis,at  der er leveret Rockwool-materialer til værftet Severnaya Verf, der skulle bruge det til flådeskibet ‘Vsevolod Bobrov’.

Skibet er en del af Ruslands Sortehavsflåde og spillede en aktiv rolle i det blodige slag om den strategisk vigtige ø Zmeiny Island, også kendt som Slangeøen, som Rusland invaderede på krigens første dag.

Rockwool i Rusland har også tidligere reklameret med, at selskabets produkter i 2015 blev brugt til at lydisolere det russiske forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva, hvorfra den nuværende militære indsats i Ukraine bliver koordineret.

Danwatch og Ekstra Bladet har desuden fundet billeddokumentation fra skibsværftet Vympel, der viser, at store mængder Rockwool er blevet brugt i konstruktionen af fire bevæbnede anti-sabotageskibe, der i 2017 overgik til den russiske flåde.

Undersøger også Danfoss

Tara Van Ho, som er en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England, mener, at det er helt på sin plads, at Erhvervsstyrelsen går ind i sagen: 

“I betragtning af situationens alvor er det vigtigt, at offentligheden er forsikret om, hvorvidt Rockwool overtrådte EU-sanktioner eller ej. Det kan jeg ikke vurdere udefra, og derfor bør danske myndigheder undersøge det,” siger hun.

Erhvervsstyrelsen behandler i øjeblikket også en sag om Danfoss’ russiske forretninger. Det sker efter, at Danwatch og DR sidste sommer kunne afsløre, at selskabet havde leveret industrielle varmevekslere til militære projekter i den russiske flåde.

Har du et tip om Rockwool? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right