Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

EU-kommissionen vil stoppe eksport af ulovlige pesticider

I en ny kemikaliestrategi forpligter EU-kommissionen sig til at stoppe eksport af ulovlige og sundhedsfarlige pesticider til lande udenfor EU, hvis nødvendigt med en ny lov. Det bliver hilst velkommen af ngo'er og eksperter, der har kaldt den tidligere praksis for både hyklerisk og en mulig krænkelse af menneskerettigheder.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kræft, alzheimers, hormonforstyrrelser, mentale udviklingsproblemer, sterilitet, forurening af miljø og sågar dødsfald. 

Konsekvenserne af at anvende giftige pesticider i landbruget er både skræmmende og lang. Blandt andet anslår FN, at de i gennemsnit slår 200.000 mennesker ihjel om året, mens det flere gange er blevet påvist, hvordan de giver en øget risiko for at få kræft og få børn, der fødes med misdannelser.  

De alvorlige konsekvenser har medført, at EU har forbudt brugen af en lang række pesticider i de europæiske landbrug gennem de seneste årtier. De er ganske enkelt vurderet for farlige til, at vi vil udsætte miljøet og vores egne borgere for dem. 

Den vurdering når dog kun til EU’s grænser. I 2018 eksporterede en række EU-lande, herunder også Danmark, nemlig mere end 81.000 tons ulovlige og sundhedsfarlige pesticider til lande uden for EU, og ofte ender de i udviklingslande. Det viser en undersøgelse, som ngo-medierne Unearthed og Public Eye har lavet. 

Men det ser nu ud til, at den praksis nærmer sig en slutdato. I den nyligt offentliggjorte kemikaliestrategi forpligter EU-kommissionen sig til at stoppe EU’s eksport af ulovlige pesticider. Hvis nødvendigt med ny lov. 

Eksperter har længe kritiseret eksporten, og til Danwatch har flere af dem kaldt den både beskæmmende og hyklerisk. FN går tilmed et skridt videre og kalder det en mulig krænkelse af menneskerettigheder i en rapport fra 2017. En udtalelse, som Institut for Menneskerettigheder er tilbøjelig til at give dem ret i. 

“Hvis det er blevet bevist, at et givet pesticid har en negativ virkning på menneskers sundhed, så er det fra et menneskerettighedsperspektiv et problem, hvis det produkt eksporteres til lande, hvor miljøet, landbrugsarbejdere, befolkningen eller lokale samfund i det hele taget udsættes for fare”, har Elin Wrzoncki, afdelingsleder for Erhverv hos Institut for menneskerettigheder, tidligere udtalt til Danwatch. 

“En velkommen udvikling”

Den nye kemikaliestrategi, kaldet EU’s Kemikaliestrategi for Bæredygtighed, er ifølge EU-kommissionen det første skridt hen imod målet om at have et forurenings-og giftfrit miljø. Og det gælder ikke kun inden for EU’s grænser. EU-kommissionen retter også blikket mod internationale sammenhænge, herunder EU’s eksport af pesticider.  

“Kommissionen vil promovere sikkerhed og bæredygtige standarder globalt. Vi vil især gå forrest ved at fremme en sammenhængende tilgang, hvor farlige stoffer, der er gjort forbudte i EU, heller ikke produceres til eksport uden for EU”, skriver de i en pressemeddelelse.

Den samme udtalelse fremgår også i selve strategien. Her skriver EU-kommissionen også, at det kan blive tale om en ny lov, der forbyder eksporten, hvis andre tiltag ikke virker. 

Hvad man helt konkret vil gøre, og hvordan man eventuelt vil udforme en ny lov, er stadig uvist, men ifølge en såkaldt “action-plan”, der blev udgivet sammen med strategien, skal eksporten være udfaset inden 2023. 

Baskut Tuncak, tidligere specialrapportør for FN med fokus på kemikalier og pesticider, kalder den nye kemikaliestrategi for en velkommen udvikling. 

“Med strategien italesætter EU-kommissionen en langvarig uretfærdighed, mens det (EU, red.) bevarer sin arv, når det kommer til at tage lederskab i forhold til at tackle giftige trusler mod menneskeheden“, siger han til Unearthed

Baskut Tuncak er en af de fremmeste kritikere af EU’s eksport af giftige pesticider. Til Danwatch har han blandt andet udtalt, at praksissen er uforsvarlig og hyklerisk. 

Danmarks ulovlige pesticider 

Den nye kemikaliestrategi vil også få betydning for Danmark. For som Danwatch har kunnet dokumentere, eksporterer Danmark også ulovlige pesticider til især udviklingslande. Det drejer sig om virksomheden Cheminova, der sender stofferne malathion, dimethoat og carbosulfan til lande som Argentina, Kenya og Sydafrika. Alle stoffer, som vi i Danmark har forbudt, fordi de udgør en så alvorlig sundheds-og miljøfare for os. 

Eksempelvis er dimethoat og malathion såkaldte organofosfater, der angriber nervesystemet og kan give langvarige skader på hjernen.  

Ph.d og lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet Helle Raun Andersen har i en Danwatch-artikel kaldt Danmarks eksport beskæmmende. 

“Det burde ikke kunne lade sig gøre. Især ikke, når det kommer til de her enormt giftige stoffer, som netop er gjort forbudte i EU på grund af sundhedsskadende effekter. Vi har en skrappere lovgivning for at beskytte EU-borgere, men der er åbenbart forskel på, hvor meget vi beskytter mennesker, alt efter, hvor i verden man befinder”, udtalte Helle Raun Andersen blandt andet.

Hun blev bakket op af Institut for Menneskerettigheder.  

“Det lyder til, at landene bryder med deres egne principper, når de tillader eksport af giftige pesticider, der har stor effekt på miljøet og menneskers helbred. Danmark og EU burde ikke bidrage til negative menneskerettighedseffekter i udviklingslande. De bør derfor sikre, at dem, der producerer eller eksporterer pesticiderne også respekterer menneskerettigheder i deres virke”, sagde Elin Wrzoncki, afdelingsleder for Erhverv hos Institut for menneskerettigheder dengang til Danwatch. 

Selvom EU-kommissionen agter at stoppe eksporten inden 2023, betyder det dog ikke, at medlemslandene i EU ikke kan gøre noget for at stoppe praksissen selv. I Frankrig bliver det eksempelvis forbudt at producere og eksportere ulovlige stoffer fra 2022. 

Måske Danmark følger i samme spor. Der er nemlig indkaldt til samråd i Folketinget om Danmarks eksport af giftige pesticider d. 26. november i år. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.