23. jul '22Transport / shipping

Ministre skal i samråd om Danwatchs afsløring af Mærsks arbejdsforhold i Liberia

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, vil kalde erhvervsminister Simon Kollerup og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i samråd om Danwatch og Ekstra Bladets afsløringer af Mærsks stærkt kritisable arbejdsforhold på havnen i Liberias hovedstad Monrovia.

Liberia Projekt De Endelig Redi Her Er Det:
Anthon Unger/Ekstra Bladet

Denne artikel er en del af undersøgelsen Mærsk og oprøret fra havnen

  • I 2010 fik Mærsks havnevirksomhed APM Terminals en 25-årig kontrakt på eneansvaret for havnedriften i Liberias hovedstad Monrovia. Havnen er en af Vestafrikas største og et af landets vigtigste stykker infrastruktur.
  • Danwatch og Ekstra Bladet rejste til Monrovia for at undersøge, hvordan Mærsk driver havnevirksomhed i et af verdens fattigste lande. Vi har snakket med en lang række både nuværende og tidligere ansatte, og fjorten af dem står nu frem og fortæller om kritisable arbejdsforhold.
  • Mens Mærsk leverer det ene rekordregnskab efter det andet, fortæller medarbejderne om lunge- og øjensygdom, en ubrugelig sundhedsforsikring, der forhindrer dem i at få tilstrækkelig hjælp, og systematisk chikane af fagforeningsmedlemmer.
  • Danwatch og Ekstra Bladet kan desuden dokumentere, at APM Terminals i flere tilfælde er blevet dømt for ulovligheder i Arbejdsretten i Liberia.
  • Fagforbundet 3F, der organiserer danske havnearbejdere, ekspert i arbejdsmedicin samt lokale politikere kritiserer Mærsk for ikke at sikre ordentlige arbejdsforhold.
  • Mærsk har ikke ønsket at stille op til interview med Danwatch og Ekstra Bladet, men anerkender, at der er “uoverensstemmelse”. hos APM Terminals i Liberia. De afviser imidlertid flere af de konkrete kritikpunkter.

“Det er skandaløst og ganske uacceptabelt, at Mærsk som Danmarks største internationale operatør knægter arbejderrettigheder”.

Sådan siger Christian Juhl, udviklingsordfører hos Enhedslisten, efter at syv nuværende og syv tidligere Mærsk-ansatte i Liberia er stået frem hos Danwatch og Ekstra Bladet med markant kritik af de arbejdsforhold, den danske rederigigant tilbyder på havnen i hovedstaden Monrovia.

Derfor vil han nu bede erhvervsminister Simon Kollerup og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (begge S) om at forholde sig til kritikken af Mærsk. Det skal ske på et samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg efter ferien.

“Jeg har tidligere rejst sager om multinationale virksomheders ageren rundt i verden, men denne sag virker som en af de groveste”, siger han til Danwatch og Ekstra Bladet.

Udviklingsordføren vil også inddrage Mæglings- og Klageinstitutionen for Ansvarlig Virksomhedsadfærd, der behandler sager om danske virksomheders brud på blandt andet arbejdstagerrettigheder.

No posts

Laveste fællesnævner

Kritikken af Mærsks arbejdsforhold går på alt lige fra manglende lønudbetalinger og fyringer på kant med arbejdsloven til omfattende cementstøvsforurening, en ubrugelig sundhedsforsikring og gentagen chikane af fagforeningsmedlemmer. 

“Danmark har tilsluttet sig en række konventioner fra ILO (Den Internationale Arbejdsorganisation, red.) om ansattes vilkår, som danske virksomheder er forpligtede til at følge, men som Mærsk ser stort på i Liberia. Og det på trods af at Mærsk præsterer milliard-overskud på deres aktiviteter kloden rundt. Grove udnyttelser af arbejdere som disse bør stoppes”, siger Christian Juhl til Danwatch og Ekstra Bladet.

Lignende kritik er tidligere også kommet fra fagforbundet 3F Transport, der organiserer danske havnearbejdere. Deres næstformand, Karsten Kristensen, har kaldt forholdene på havnen i Monrovia for “rystende”. 

“Mærsk ved udmærket godt, hvordan de skal behandle deres medarbejdere. Det ser vi herhjemme, men ude i verden opererer de tydeligvis efter laveste fællesnævner. Det er ikke pænt at se på”, sagde han til Danwatch og Ekstra Bladet, da vi onsdag den 20. juli første gang kunne fortælle om frustrationerne for Mærsks folk i Liberia. 

Mærsk har afvist at stille op til interview. I stedet har pressechef Signe Wagner sendt en række skriftlige svar. Hun anerkender, at der er “uoverensstemmelser” på havnen i Monrovia, men afviser flere af de konkrete kritikpunkter. 

No posts