Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

NY FILM: Tre børn fra Yemen sender et nødråb til EU

Dokumentaren Yemen: Kids & War viser krigen i Yemen fra tre børns synspunkt, der prøver at forstå, hvorfor deres land er i krig, og hvorfor EU sælger våben til Saudi-Arabien.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Mellem murbrokker under sus fra bombefly, der flyver over hovedet på dem, går otte-årige Rima, 11-årige Ahmed og ni-årige Youssef rundt og interviewer mennesker i Yemen. Sammen prøver de at forstå, hvorfor de bor i et land i krig, og hvorfor EU sælger våben til Saudi-Arabien.

“Hvorfor er vores land i krig? Det spørger alle yemenitter sig selv om, og jeg tror ikke, I finder svaret”, siger Fikri, en satireforfatter, der bliver interviewet af børnene.

Scenen stammer fra dokumentaren Yemen: Kids and War der vises den 13. oktober i Cinemateket. Den yemenitiske dokumentarist Khadija Al-Salami, der er bosat i Frankrig, rejser tilbage til sit hjemland. Her møder hun de tre børn, Ahmed, Youssef og Rami. I et land hvor udenlandske journalister sjældent sætter en fod, spørger hun, om børnene ikke har lyst til interviewe mennesker i den krigshærgede by Sanaá.

“I det mindste har du levet et helt liv uden krig. Vi kender ikke til andet end krig”

Youssef

Ahmed er egentlig mere interesseret i at finde et våben, så han kan skyde flyene over hans hus ned. Men han indvilliger, og sammen med sin søster Rami og sin nevø Youssef går de gennem den sønderbombede by og interviewer, bl.a.  en rapper, en kvinde, der kalder sig Miss War og en mand, der så sin 6-årige datter blive sprunget i luften foran sig.

De begynder dog med at interviewe deres egen farmor, der brokker sig over krigen. Hun frygter at ende på gaden med sit tørklæde slynget af hovedet.

“I det mindste har du levet et helt liv uden krig. Vi kender ikke til andet end krig”, siger Youssef til bedstemoderen.

De europæiske våben

Siden 25. marts 2015 har Yemen været i krig anført af en koalition af afrikanske lande og golfstater med Saudi-Arabien i spidsen. Siden krigens begyndelse har de udført luftangreb og indført landtropper mod en oprørsgruppe i Yemen kaldet houthierne.

Danwatch har tidligere beskrevet ulovligt våbensalg til Yemen i historierne: EU-våbenfabrikant anklages for medvirken til civile drab i Yemen og MEP’ere: Stop eksport af våben, der kan ende i Yemen samt Overblik: Krigen i Yemen.

Faktaboks

  • Dokumentaren Yemen: Kids & War kan ses i Cinemateket den 13. oktober klokken 18
  • Filmen præsenteres i forbindelse med festivalen Arabian Nights Cinemateket, der foregår fra den 1.-20. oktober.

Faktaboks

  • Dokumentaren Yemen: Kids & War kan ses i Cinemateket den 13. oktober klokken 18
  • Filmen præsenteres i forbindelse med festivalen Arabian Nights Cinemateket, der foregår fra den 1.-20. oktober.

Siden 2015 har flere europæiske lande tilladt våbenselsskaber at eksportere for cirka 1.460 milliarder kroner militært udstyr til Saudi-Arabien og de resterende koalitionslande. Det viser tal, som Danwatch kunne offentliggøre i maj 2019.

“Hvorfor sælger de [EU] våben til Saudi-Arabien, så de kan slå os ihjel som insekter?”, spørger Youssef, Ahmed og Rimas bedstemor dem, da de fortæller hende, at europæiske våbenselskaber sælger våben til Saudi-Arabien.

Det spørgsmål kan børnene ikke svare på.

“Det, vi misforstår i vesten er, at mennesker i krig ikke selv ønsker krig. De er ikke selv ansvarlige for kaos”

Nagieb Khaja

Journalist og dokumentarist Nagieb Khaja kender metoden brugt i Yemen: Kids & War, hvor civile udstyres med små mobilkameraer, . Han har har selv udstyret civile afghanere med videokameraer for at kunne dokumentere krigen indefra. Men mest af alt for at nuancere vestens billede af krig ved at bruge personlige fortællinger. Det blev til dokumentaren Mit Afghanistan fra 2012.

“Det, vi misforstår i vesten er, at mennesker i krig ikke selv ønsker krig. De er ikke selv ansvarlige for kaos”, siger Nagieb Khaja.

De personlige fortællinger

Gennem interviewene i dokumentaren Yemen: Kids and war er det dog ikke de politiske beslutninger bag krigen, der er interessante for de tre børn. Det er menneskene, der lever med krigen. Dem, som prøver at forstå kaos omkring dem.

“Det er så vigtigt, at vi får de her personlige historier fra mennesker i krig. De er mennesker, der ønsker et helt normalt liv ligesom alle os andre”, siger Nagieb Khaja.

Han mener, at vi har brug for flere personlige historier fra mennesker bosat i krigszoner.

“De personlige historier skaber identifikation i os. Vi kan se nok så mange billeder af bomber og ødelagte bygninger. Men det bliver for stereotypt. I stedet kan vi alle identificere os med de mennesker, der er berørt af krig”, siger han.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.